In apele tropicale si subtropicale si mai ales in vestul Oceanului Atlantic de Nord la adancimi de pana la 1200 m inoata pestele-fantoma cunoscut cu denumirea stiintifica Dolichopteryx binocularis.

Cu un corp fragil și translucid, acest pește rar oferă o privire captivantă în lumea adâncurilor oceanice.

Caracteristicile fizice ale peștelui-fantomă

Acesta are o forma foarte interesanta a corpului, dar se remarca mai ales prin anatomia ochilor. Daca ar fi sa-i descriem am putea spune simplu ca acest peste are patru ochi – doi sunt orientati in sus ca un binoclu, sunt oblici si prezinta pe partea laterala a fiecaruia cate un alt ochi format din cristalin si retina.

Pestele-fantoma apartine categoriei pestilor abisali si are ca si acestia corpul deosebit de sensibil si fragil, daca este scos din mediul sau natural se deterioreaza cu usurinta. Are lungimea corpului de 8,5 cm, este de un alb transparent si prezinta pe partea ventrala 5 pete negre, relativ mari. Trunchiul este ingust, capul conic si botul alungit.

Are doua inotatoare pectorale foarte lungi, de forma unor filamente, care depasesc aproape jumatate din lungimea totala a corpului. Inotatoarea anala si inotatoarea dorsala sunt mici si plasate in partea posterioara a corpului. Inotatoarea codala este usor bifurcata, iar aripioarele ventrale sunt in forma de evantai si destul de mici.

Pestele-fantoma este o specie pelagica, face parte din ordinul Osmeriformes, familia Opisthoproctidae.

Anatomia delicată și vulnerabilitatea peștelui-fantomă

Peștele-fantomă este cunoscut pentru corpul său extrem de fragil, care se deteriorează rapid dacă este scos din mediul său natural. Pielea subțire și transparentă îi permite să se camufleze eficient în apă, reducând riscul de a fi văzut de prădători.

În plus, înotătoarele pectorale lungi servesc atât pentru echilibru, cât și pentru a detecta vibrațiile din apă. Deși fragil, acest pește a evoluat pentru a prospera într-un mediu ostil, unde resursele sunt limitate.

Curiozități despre Dolichopteryx binocularis

Peștele-fantomă face parte din familia Opisthoproctidae, un grup de pești cunoscuți pentru adaptările lor extreme la viața în adâncuri. O altă specie înrudită, peștele-baril (Macropinna microstoma), are ochi tubulari similari, ceea ce sugerează o evoluție convergentă între speciile abisale.

Studiile asupra peștelui-fantomă oferă perspective valoroase despre diversitatea adaptărilor biologice din oceanul adânc, un mediu încă în mare parte neexplorat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.