Intre curatatorul de pesti si clientii sai (alte specii de pesti care au pe suprafata corpului paraziti) exista o relatie speciala, o intelegere mutuala. Cei care curata isi asigura astfel hrana, iar cei care accepta sa fie curatati scapa in acest fel de vietatile nocive, nu mai dezvolta boli de piele care de multe ori le provoaca si moartea. Un astfel de comportament este simbiotic si avantajos pentru ambele specii.
Habitatul și distribuția geografică
Originar din regiunile Indo-Pacific, această specie este frecvent întâlnită în zonele cu recife de corali, unde asigură un echilibru natural între viețuitoarele marine.
Pestele Labroides Dimidiatus traieste in Oceanul Indian si Pacific si este numit curatatorul de pesti pentru ca se hraneste cu parazitii care infecteaza alte specii, dar si cu solzii si mucusul acestora. Numeroase exemplare apar in zonele cu recife de corali, unde inoata mai mult de 40 de specii de astfel de pesti curatatori.
Caracteristicile fizice ale peștelui Labroides dimidiatus
Exemplarele adulte ajung la lungimea corpului de 11,5 cm si traiesc in grupuri. De regula mai multe femele sunt conduse de un mascul, iar la moartea acestuia locul este luat de o femela care isi schimba sexul. Un astfel de grup de pesti este numit grup de curatatori si de regula se ataseaza de un singur peste, iar dupa ce termina de capturat toti parazitii de pe pielea acestuia, trec la alt peste.
Pestii Labroides Dimidiatus sunt sedentari, cand nu se hranesc se refugiaza printre corali. Au corpul alungit, puternic aplatizat pe partile laterale, in culori stralucitoare variabile. Interesanta este dunga neagra care se intinde de la varful botului pana la marginea inotatoarei codale pe fiecare parte laterala. Ochii sunt mici si mascati de banda neagra.
Inotatoarea dorsala se intinde pe aproximativ intreaga suprafata a partii superioare a corpului, inotatoarea anala este mai scurta si evidentiata si ea de o dunga neagra contrastanta, iar aripioarele pectorale sunt mici.
Dieta lor consta din ectoparaziti mici pe care ii culeg de pe pielea altor pesti, de pe solzii, branhiile, inotatoarele sau chiar din cavitatea bucala a unor pesti. Daca sunt crescuti in acvariu pot fi hraniti cu Artemia si Tubifex.
Pestele Labroides Dimidiatus face parte din ordinul Perciformes, familia Labridae si este o specie comuna in arealul Indo-Pacific.
Adaptări unice ale peștelui Labroides dimidiatus
Peștele Labroides dimidiatus prezintă adaptări remarcabile care îl ajută în rolul său de curățător. Banda neagră care traversează corpul său alungit îl face ușor de recunoscut de către alte specii marine. De asemenea, capacitatea sa de a se hrăni cu paraziți microscopici de pe pielea, solzii și branhiile altor pești îi oferă o sursă de hrană constantă, contribuind totodată la sănătatea ecosistemului.
Importanța conservării peștelui Labroides dimidiatus
Deși nu este o specie pe cale de dispariție, pierderea habitatului recifelor de corali din cauza schimbărilor climatice și a poluării marine reprezintă o amenințare indirectă pentru peștele Labroides dimidiatus. Conservarea recifelor și reducerea impactului uman asupra ecosistemelor marine sunt esențiale pentru a asigura continuitatea acestui important „curățător” natural.
Video – Pestele Labroides Dimidiatus: