Intre curatatorul de pesti si clientii sai (alte specii de pesti care au pe suprafata corpului paraziti) exista o relatie speciala, o intelegere mutuala. Cei care curata isi asigura astfel hrana, iar cei care accepta sa fie curatati scapa in acest fel de vietatile nocive, nu mai dezvolta boli de piele care de multe ori le provoaca si moartea. Un astfel de comportament este simbiotic si avantajos pentru ambele specii.

Pestele Labroides Dimidiatus traieste in Oceanul Indian si Pacific si este numit curatatorul de pesti pentru ca se hraneste cu parazitii care infecteaza alte specii, dar si cu solzii si mucusul acestora. Numeroase exemplare apar in zonele cu recife de corali, unde inoata mai mult de 40 de specii de astfel de pesti curatatori.

Exemplarele adulte ajung la lungimea corpului de 11,5 cm si traiesc in grupuri. De regula mai multe femele sunt conduse de un mascul, iar la moartea acestuia locul este luat de o femela care isi schimba sexul. Un astfel de grup de pesti este numit grup de curatatori si de regula se ataseaza de un singur peste, iar dupa ce termina de capturat toti parazitii de pe pielea acestuia, trec la alt peste.

Citește și:  Marsuinul fară dorsală (Neophocaena phocaenoides) din familia delfinilor înoată în Oceanul Indian și Pacific
Labroides Dimidiatus
Labroides Dimidiatus

Pestii Labroides Dimidiatus sunt sedentari, cand nu se hranesc se refugiaza printre corali. Au corpul alungit, puternic aplatizat pe partile laterale, in culori stralucitoare variabile. Interesanta este dunga neagra care se intinde de la varful botului pana la marginea inotatoarei codale pe fiecare parte laterala. Ochii sunt mici si mascati de banda neagra.

Inotatoarea dorsala se intinde pe aproximativ intreaga suprafata a partii superioare a corpului, inotatoarea anala este mai scurta si evidentiata si ea de o dunga neagra contrastanta, iar aripioarele pectorale sunt mici. Dieta lor consta din ectoparaziti mici pe care ii culeg de pe pielea altor pesti, de pe solzii, branhiile, inotatoarele sau chiar din cavitatea bucala a unor pesti. Daca sunt crescuti in acvariu pot fi hraniti cu Artemia si Tubifex.

Pestele Labroides Dimidiatus face parte din ordinul Perciformes, familia Labridae si este o specie comuna in arealul Indo-Pacific.

Video – Pestele Labroides Dimidiatus:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.