Din categoria pestilor abisali face parte pestele-lanteta cu nasul lung cunoscut si sub numele de Alepisaurus ferox. Numele de pestele-lanteta cu nasul lung vine de la cuvantul ,,lancet” care inseamna bisturiu, dar si de la botul sau mare si ascutit. Aceasta specie inoata in Oceanul Atlantic de Nord, Marea Mediterana si Oceanul Pacific, am putea spune ca poate fi gasit peste tot in lume, mai putin in marile polare.

Acest peste are un corp impresionant in nuante de culori argintii, pus in evidenta mai ales de prima inotatoare dorsala extrem de mare care are in fata trei radii prelungite si a doua inotatoare dorsala exagerat de mica.

Cea mare este formata din aproximativ 38-45 de radii si se intinde pe doua treimi din lungimea partii superioare a corpului si ii creeaza un aspect de barca cu panze. De asemenea, corpul sau fusiform este subtire si iridescent, iar capul foarte lung se termina cu botul ascutit, cu deschiderea foarte larga.

Acest peste are un aspect de animal preistoric daca ii privim mai ales gura inzestrata cu numerosi dinti mici si ascutiti dar si cativa colti extrem de lungi si periculosi care reusesc foarte bine sa retina prada alunecoasa. Avand in vedere cat de mari si ascutiti sunt acesti colti ne imaginam foarte usor ca acest peste este un pradator feroce din gura caruia nu ar putea sa scape nici un peste.

Citește și:  Scrumbia albastră (Scomber scombrus), pește osos din Marea Neagră
Pestele lanteta, Foto: arcticcompass.blogspot.ro
Pestele lanteta, Foto: arcticcompass.blogspot.ro

Pestele-lanteta cu nasul lung are lungimea corpului de 2 m, in cazuri exceptionale poate ajunge si la 2,8 m si greutatea de 4,5-9 kg. Are inotatoarea codala bifurcata, inotatoarea anala destul de mica alcatuita din 13-18 radii, iar aripioarele pectorale si cele ventrale de forma alungita.

Ochii sunt mari si rotunzi, pozitionati pe partile laterale ale capului, au irisul de culoare deschisa. Acest peste a fost studiat foarte mult de cercetatori insa nu s-a aflat care este rolul inotatoarei dorsale si nici modul sau de a manca tinand cont ca pestii inghititi de el au corpul intact.

In stomacul corpului sau s-au gasit crustacee, cefalopode, pesti, o mare cantitate de plancton, dar mai ales calamari si ton. Este un peste abisal ce inoata la adancimi de cel mult 1800 m, prefera marile tropicale si subtropicale si este activ mai ales noaptea.

Pestele-lanteta cu nasul lung face parte din ordinul Aulopiformes, familia Alepisauridae si nu este o specie in pericol de disparitie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.