Pestele momeala alba este raspandit in emisfera sudica, in Oceanul Pacific de Sud si Oceanul Atlantic de Sud, in largul coastei de sud a Americii de Sud, a Noii Zeelande, Insulelor Falkland. Prefera apele marine, dar apare si in estuare cu apa dulce. In perioada de reproducere acest peste are un comportament migrator.

Caracteristici fizice și diferențele între sexe

Cu un corp alungit și un colorit variat, peștele momeală albă atrage atenția prin adaptabilitatea sa remarcabilă.

Exemplarele ajunse la maturitate au lungimea corpului de pana la 20 cm, iar ca aspect general se remarca prin forma subtire si putin comprimata pe partile laterale, cu pielea lipsita de solzi.

Capul este mic, gura mica, inzestrata cu dinti mici, destul de scurti. Inotatoarele dorsala si anala apar pozitionate in a doua jumatate a corpului, cat mai aproape de pedunculul codal. Aripioarele pelviene si pectorale sunt mici si translucide, iar inotatoarea codala are o forma usor concava. Ochii sunt mari, au irisul de culoare deschisa, sunt pozitionati pe partile laterale ale capului.

Coloritul corpului este in nuante verzui-aurii pe partea dorsala si mai deschise pe partea ventrala. Pe zonele laterale apar numeroase pete mici si negre, iar capul are reflexii argintii. Femela se diferentiaza de mascul prin forma umflata a abdomenului si aspectul transparent al acestuia, dar si prin lipsa nuantelor argintii.

Comportamentul migrator și reproducerea

In perioada de reproducere pestele momeala alba migreaza in estuare, unde femela depune peste 1000 de oua pe plantele acvatice. Dupa eclozarea oualor apar larvele care ies la flux in mare, iar dupa jumatate de an (cand au aproximativ lungimea corpului de 5 cm) se reintorc in apa dulce pentru a-si continua dezvoltarea pana la maturitate.

Peștele momeală albă migrează într-un mod unic. Larvele sale sunt transportate de curenții marini la distanțe mari, iar după șase luni, peștii juvenili se întorc instinctiv în estuare pentru a continua ciclul de viață. Această adaptare le permite să se dezvolte în condiții mai sigure și să beneficieze de resurse nutritive diverse.

Importanța ecologică și relația cu alte specii

Peștele momeală albă joacă un rol crucial în ecosistemele costiere, fiind o sursă importantă de hrană pentru păsări, mamifere marine și pești mai mari. De asemenea, contribuie la echilibrul populațiilor de specii acvatice mici prin hrănirea cu organisme planctonice.

Pestele momeala alba este o specie din categoria pestilor ososi, are denumirea stiintifica de Galaxias maculatus, face parte din ordinul Osmeriformes, familia Galaxiidae.

Adaptabilitatea la condițiile de mediu

Peștele momeală albă este remarcabil prin capacitatea sa de a supraviețui în condiții variate de salinitate, temperatură și habitat. În estuare, el suportă fluctuațiile de salinitate cauzate de amestecul apelor dulci cu cele marine.

Această adaptabilitate îi permite să ocupe nișe ecologice diverse, contribuind la succesul său în regiunile emisferei sudice. În timpul sezonului rece, indivizii maturi migrează spre ape mai calde pentru a se reproduce, în timp ce exemplarele tinere rămân în zonele protejate de estuar.

Video – Pestele momeala alba (Galaxias maculatus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.