Peștele șarpele de mare (Regalecus glesne) este una dintre cele mai fascinante și misterioase specii de pești abisali.
Pestele sarpele de mare este o specie de peste abisal, foarte mare, care apare in toate apele temperate, tropicale si subtropicale ale lumii. Despre aceasta specie se cunosc putine aspecte legate de modul sau de viata, deoarece este foarte rar observata in mediul sau natural si greu capturata.
Caracteristicile fizice ale peștelui șarpele de mare
Are lungimea corpului de cel mult 8 m, iar aspectul sau interesant, foarte alungit il face sa para un sarpe de aceea a si fost numit sarpele de mare. Coloritul sau este predominant gri-argintiu cu numeroase dungulite oblice, de culoare neagra si marimi diferite. Pe partea superioara a corpului se intinde inotatoarea dorsala din zona capului si pana la varful cozii.
Aceasta este destul de inalta, cu numeroase radii lungi (in jur de 400) si are un colorit rosu-intens. Pe partea ventrala apar aripioarele pelvine care sunt in pereche si au o forma bizara, sunt lungi, subtiri, se aseamana cu doua vasle. Capul este mic si gri-albastrui, botul turtit, ochii mari pozitionati pe partile sale laterale, cu irisul de culoare deschisa.
Dieta și comportamentul de hrănire
De o parte si de alta a capului apar operculele in spatele carora sunt aripioarele pelviene foarte mici si de culoare rosie. Pe cap apare o creasta cu radii lungi, ce ii creaza un aspect unic, foarte interesant. Hrana sa consta din mici pesti, krill si cefalopode. In perioada de reproducere (lunile iulie-decembrie) femela depune ouale in apa, din care la scurt timp apar larvele ce se ridica la suprafata oceanului spre a se hrani.
Pestele sarpele de mare are denumirea stiintifica de Regalecus glesne, face parte din ordinul Lampriformes, familia Regalecidae.
Importanța cercetării peștilor abisali
Studiul speciei Regalecus glesne oferă o perspectivă valoroasă asupra vieții din adâncurile oceanului. În ciuda dificultăților de observație, cercetătorii consideră că aceste specii contribuie la menținerea echilibrului ecosistemelor marine prin dieta lor compusă din organisme bentonice și alte mici viețuitoare.
Video – Pestele sarpele de mare (Regalecus glesne):