Locul de sihastrie unde apostolul Ioan a cugetat sa scrie Evanghelia si Apocalipsa se afla pe stancoasa insula din Patmos, Grecia, in interiorul unei manastiri superbe, ce pare ca a fost construita cu scopul de a-l proteja. Pestera Apocalipsei este, fara doar si poate, unul dintre cele mai frumoase si deopotriva vizitate locuri de pe aceasta mica insula, scaldata de apele albastre ale Marii Egee. Si nu intamplator am adus vorba despre Marea Egee, intrucat aceasta fascinanta pestera se afla undeva la jumatatea drumului dintre manastirea ce se afla pe coama unui deal si tarmul marii, mai cu seama intre orasele Skala si Chora. Crestinii cred ca apostolul Ioan, cel despre care se spune ca ar fi fost Sf. Ioan Teologul, a trait in aceasta grota, pe fondul unor probleme cu imparatul roman Domitian.

Pestera Apocalipsei1

De fapt, acesta a dispus exilarea apostolului Ioan la Patmos in anul 95 d.Hr., acesta stand aici aproape doi ani. In tot acest timp, apostolul Ioan a locuit in mica pestera situata in manastirea de pe deal. Insa acest loc este special deoarece se spune ca aici el ar fi scris Evanghelia, precum si Apocalipsa; mai cu seama, acesta i-a dictat discipolului sau, Prochoros, cel care mai apoi avea sa devina episcop de Nicomedia, Evanghelia si Apocalipsa.

Imaginile tulburatoare ce au insotit Apocalipsa au suscitat interesul a milioane de oameni din lume, fie ca vorbim de crestini, musulmani sau protestanti, aceasta ultima carte scrisa a Bibliei a fost in permanenta subiectul unor indelungi si interesante controverse. De mentionat, totodata, este faptul ca Pestera Apocalipsei nu a fost dintotdeauna inconjurata de manastire.

Pestera Apocalipsei11

Astfel, in secolul al X-lea, avea sa se ridice un lacas sfant foarte frumos, menit sa protejeze, in primul rand din punct de vedere fizic, Grota Apocalipsei, asa cum, de altminteri, mai este cunoscuta de crestinii din intreaga lume. Importanta spirituala a acestui loc a capatat, de-a lungul vremii, valente noi, pelerini din intreaga lume venind aici sa se roage. Mai mult decat atat, perioada in care s-a construit manastirea din jurul Pesterii Apocalipsei, pelerinii au inceput sa vina aici intr-un numar impresionant.

Iar ceea ce este de-a dreptul interesant, in cazul in care sunt atrasi de detaliile acestui fascinant loc, este faptul ca mica pestera are cateva nise sapate in piatra, unde, dupa cum se spune, apostolul Ioan avea obiceiul sa isi odihneasca mainile, dar si capul; in tot acest timp, deasupra sa, se aflau sapte candele realizate din argint. Nu trebuie sa uitam, de asemenea, ca acesta este locul unde apostolul Ioan a avut acele viziuni despre care cu totii stim. Tocmai de aceea, la intrarea in Pestera Apocalipsei de pe insula Patmos, Grecia, se afla un mozaic cu viziunile pe care apostolul le-a avut cat timp a locuit aici.

Pestera Apocalipsei111

Si totusi, desi se cunosc foarte multe detalii referitoare la sihastria in care apostolul Ioan a scris Evanghelia si Apocalipsa, misterul inca planeaza asupra acestui loc. Nu se stie, in schimb, din ce an dateaza pestera, insa chiar si asa, locul emana o spiritualitate deosebita, o credinta profunda, care nu mai are nevoie de niciun fel de explicatii aditionale. Plus, Grota Apocalipsei a fost gasita pe un vechi manuscris, din care aflam ca Sfantul Ioan si-a petrecut o parte din viata intre localitatile Skala si Chora.

Tot aici, se afla si Capela Sfintei Ana, care, impreuna cu pestera, pare ca face parte din aceeasi biserica la fel ca si mica grota, numai ca aceste doua incaperi sunt separate, au altare diferite, in pofida faptului ca exista un spatiu comun. In sfarsit, Pestera Apocalipsei, inclusa, in anul 1999, in Patrimoniul Mondial UNESCO, este, fara indoiala, unul dintre cele mai importante locuri ale lumii crestine. Mai mult chiar, acest loc ce a fascinat milioane de oameni este si un obiectiv turistic extrem de important, oamenii venind aici ba sa se roage, ba din pura curiozitate, respectiv sa vada cu ochii lor pestera unde apostolul Ioan a trait.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.