Peştera cu Corali este una dintre cele mai frumoase peşteri din Munţii Vâlcan, fiind declarată arie protejată. Se găseşte la 10-15 kilometri de localitatea Câmpul lui Neag, pe valea Scorotei, care face parte din Retezatul Calcaros.

Masivul Retezat se caracterizează, printre altele, prin faptul că este alcătuit din roci cristaline. Excepţie face Retezatul Mic, care se găseşte în sudul masivului şi în care formaţiunile carstice sunt diverse. Această parte a masivului este accesibilă din Valea Jiului, drumul ducând spre Câmpul lui Neag şi apoi spre Campusel. În această ultimă localitate, se găseşte Peştera cu Corali, cea mai cunoscută dintre cavernele din această secţiune a masivului Retezat. Pe lângă faptul că este cea mai cunoscută, peştera este considerată şi cea mai frumoasă, pentru că în interiorul ei se găsesc unele dintre cele mai inedite formaţiuni.

pestera-cu-corali.jpg

Peştera cu Corali a fost inclusă într-o rezervaţie speologică, însă acest lucru nu a împiedicat deteriorarea ei. Formaţiunile de corali au luat naştere timp de secole întregi, dar turiştii răuvoitori au reuşit să strice în câteva momente aceste minuni ale naturii. Mulţi dintre cei care au vizitat peştera au ţinut cu dinadinsul să îşi ia câte un „suvenir”, aşa că au rupt bucăţi de corali de pe pereţi. Având în vedere că nu există personal care să supravegheze în permanenţă caverna, aceştia au scăpat nepedepsiţi.

Citește și:  Gradina Zoologica din Pitesti : Obiective turistice Argeş

Peştera cu Corali se întinde pe o suprafaţă totală de 0,5 hectare şi nu este amanajată în scop turistic. Cu toate acestea, vizitarea ei este permisă, însă numai cu echipamente corespunzătoare. De altfel, lipsa unei surse de lumină face imposibilă explorarea peşterii, pentru că soarele nu poate pătrunde în ea. Cei care o vizitează trebuie să aibă în vedere că este o arie protejată şi că nu este permisă deteriorarea ei. În caz contrar, în curând, cei dornici să o exploreze nu vor mai fi captivaţi de aceste formaţiuni, pentru că ele nu vor mai exista.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.