Peştera Gheţarul de la Bârsa este una dintre cele mai importante şi populare peşteri din Munţii Apuseni. Este un adevărat complex de galerii, intrarea fiind situată la 1.136 de metri înălţime, ceea ce face ca ea să poată fi explorată numai de către cei echipaţi corespunzător şi cu oarece experienţă în domeniul speologic.

Peştera se găseşte pe Circuitul Groapa de la Bârsa, care este un traseu turistic marcat cu galben şi alb. Traseul începe de la Lacul Negru şi continuă prin pădure, până când se ajunge la o gură de aven, care este, de fapt, prima intrare în Peştera Gheţarul de la Bârsa.

Câteva zeci de metri mai încolo se află intrarea principală, însă turiştii trebuie să fie atenţi, pentru că imediat după aceasta se află o pantă care este în permanenţă acoperită cu un strat subţire de gheaţă. Panta are o lungime de circa 70 de metri, ceea ce înseamnă că traseul poate deveni unul dificil pentru cei care nu au încălţăminte corespunzătoare.

Deşi are puţin peste 3000 de metri, Peştera Gheţarul de la Bârsa poate fi vizitată doar pe o porţiune de câteva sute de metri. După ce trec de panta alunecoasă, exploratorii ajung în Sala Mare, care are o galerie de dimensiuni mici, dar care are mai multe deschideri.

Una dintre ele formează un aven care are adâncimea de zece metri, iar pe aici se poate ieşi dacă se doreşte evitarea pantei cu gheaţă. În partea dreaptă a sălii, curge un pârâu subteran, care se varsă într-o galerie lată de cinci metri. După câteva zeci de metri, cei din peşteră se întâlnesc din nou cu acest curs de apă, într-o sală mai mică.

La un moment dat, Peştera Gheţarul de la Bârsa nu mai poate fi vizitat, din cauza bolţilor care sunt cuprinse de apă. Cei care o explorează au şansa de a vedea câteva formaţiuni interesante, iar unele concrațiuni sunt prezente chiar pe marginea galeriei în care se varsă apele pârâului. Cu siguranţă, peştera este unul din cele mai importante obiective turistice din Apuseni, mai ales că bazinul închis denumit Groapa de la Bârsa reprezintă o adevărată aventură pentru drumeţi, lipsindu-i punctele de belvedere sau văile deschise.

Peștera se distinge prin complexitatea galeriilor sale, unde stalactitele și stalagmitele se întrepătrund în forme unice, oferind un spectacol vizual impresionant. Explorarea acestei peșteri nu este doar o aventură fizică, ci și o călătorie în adâncurile geologice ale Pământului, fiecare cameră și coridor dezvăluind secretele trecutului geologic al regiunii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.