Pestera Sfantului Ilie se afla in Haifa din Israel, la poalele muntelui Carmel, in nordul tarii, si reprezinta poate singurul loc sacru unde evrei, crestini si musulmani se strang laolalta pentru a se ruga. Sfantul Ilie este considerat, de altfel, un profet al furiei, el traindu-si mare parte din viata singur in desert sau in munti. In fapt, el a locuit in grote, de cele mai multe ori, ascunzandu-se, culmea, de furia celorlalti. Se crede ca Ilie s-a ascuns in aceasta pestera din Haifa, Israel, fugind de regele si regina din acele vremuri, Ahab si Jezebel.
Cei doi voiau sa il pedepseasca pe Ilie deoarece fusesera acuzati ca se inchina la idoili. Tot aici, potrivit traditiei, sfantul Ilie avea sa puna temelia unei scoli pentru sudierea religiei. In secolul al IV-lea, atunci cand crestinismul – Noua Religie, cum a fost denumit – a inceput sa se raspandeasca, pesterea Sfantului Ilie a devenit un loc important de pelerinaj. Exista multe dovezi potrivit carora, in acest secol, la poalele muntelui Carmel, se afla o capela.
Pana si Egeria se numara printre pelerinii care au vizitat aceasta regiune fermecatoare. Si, cu toate ca pestera Sfantului Ilie a fost descoperita abia in urma sapaturilor din anii 1950, acest loc era foarte cunoscut in randurile evreilor, crestinilor si musulmanilor, in definitiv, pentru trei din religiile lumii. In grota din Haifa se gaseste un mic altar, iar deasupra sa, se afla o manastirea carmelita, ridicata de ordinul crestin pe care sfantul Ilie insusi l-a inspirat. Potrivit traditiei crestine, se crede ca Iisus si familia sa au stat in aceasta pestera dupa ce s-au intors din Egipt, ascunzandu-se de regele Irod. In schimb, pentru musulmani, Ilie este considerat un profet verde, care semnifica prospetimea spiritului, a sufletului. De pilda, atunci cand Palestina se afla sub dominatia britanica, situl era cunoscut ca waqf el-Hadra, adica cel verde.
Pe de alta parte, evreii il considera pe Ilie un inger pazitor. In mare parte din legendele iudaice, Ilie apare doar in vremurile zbuciumate, protejand evreii. Mai mult decat atat, poporul iudaic crede ca Ilie nu a amurit, ci s-a urcat la cer intr-un car de foc, chiar de Pastele evreiesc. Tocmai de aceea, cu ocazia acestei sarbatori, usile sunt deschise pentru a-l invita simbolic pe Ilie sa li se alature. Tot in acest loc, pelerinii se pot ruga si la capela Prorocului Elisei, care se afla undeva in centrul sitului. Aceasta este, de altminteri, ultima capela care a fost ridicata pe locul pesterii Sfantului Ilie.
Iarasi, nu trebuie sa neglijam a mentiona nici capela inaltata pentru Sfanta Marina, numai ca, din aceasta constructie, nu a mai ramas decat cateva ruine razlete. Pe langa linistea spirituala pe care pelerinii o gasesc in Grota lui Ilie, ei se mai pot bucura aici si de peisajul superb asupra lantului muntos, ce arata intocmai eforturile supraomenesti pe care Ilie le facea sa ajunga in acest loc. Sunt pelerini care cred ca pestera are puteri tamaduitoare, nu de putine ori, existand voci care au afirmat, cu sus si tare, ca s-au vindecat de anumite boli dupa ce s-au rugat aici. Pe zidurile pesterii se afla mii de inscriptii cioplite de pelerinii care au trecut pe aici. Unele dateaza chiar din secolul al V-lea.