Peştera Valea Cetăţii se află la circa trei kilometri de Râşnov, judeţul Braşov. Deşi ea a fost descoperită în anul 1949, abia în anul 2011 a fost amenajată în scop turistic. Începând cu anul 2000, peştera se află pe lista zonelor protejate din România, fiind declarată şi monument al naturii.

Peşteră Fundată

Peştera Valea Cetăţii este cunoscută şi sub denumirea de Peşteră Fundată, denumire provenită de la faptul că a fost înfundată până în anul 1949. În acel an, s-a produs o explozie hidraulică, care a desfundat intrarea în cavernă. Peştera se află la o altitudine de aproape 800 de metri, iar accesul la ea e posibil atât pe jos, cât şi cu maşina sau bicicleta. Rutele nu sunt deloc dificile, fiind însoţite de indicatoare. Mai mult, odată cu amenajarea peşterii a fost amenajată şi o parcare.

Pestera Fundata11

Peştera Valea Cetăţii are o lungime de 958 de metri şi a fost cartografiată pentru prima dată în anul 1950, la puţin timp după ce intrarea a fost desfundată. A fost vizitată pentru prima oară în anul 1954, de câţiva tineri amatori, însă accesul a fost unul foarte greoi – se intră doar pe burtă. Primul studiu amplu al peşterii a apărut în 1858, fiind realizat de Traian Orghidan şi Margareta Dumitrescu. Aceştia scriau de o lungime de 270 de metri, însă în anul 1981, clubul de speologie „Emil Racoviţă” cartografiază 857 de metri. În anii următori, au fost descoperiţi ultimii metri.

Citește și:  Cetatea Târgu Mureș: Obiective turistice Mureş

Deşi accesul era foarte greu, Peştera Valea Cetăţii a fost vandalizată de câteva ori de cei care se ambiţionau să o viziteze. Tocmai de aceea s-a luat decizia înfiinţării Rezervaţiei naturale Peştera Valea Cetăţii, iar astăzi cei care sunt surprinşi că deteriorează în vreun fel peştera sunt aspru pedepsiţi. Caverna este alcătuită din mai multe galerii şi tuneluri, însă de departe cea mai frumoasă e Sala Mare, care are mărimea unei jumătăţi de teren de fotbal. Aici, pot fi văzute diverse stalagmite şi stalactite, unele ajungând şi la doi metri înălţime.

pestera-valea-cetatii.jpg

Temperatura din Peştera Valea Cetăţii se menţine undeva la 9-12 grade. Amenajarea ei a presupus multe eforturi atât fizice, cât şi financiare. Peştera este iluminată, iar turiştii au la dispoziţie scări, balustrade, trotuare, pasarele şi bare de protecţie, pentru ca vizita sa se desfăşoare fără niciun fel de incident. Turul se face numai în prezenţa unui ghid şi durează în jur de 20 de minute. Mai mult, având în vedere acustica deosebită, în fiecare sâmbătă, în peşteră, au loc concerte de muzică simfonică şi nu numai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.