Turiștii pasionați de experiențe unice în viață au la dispoziție o serie de surprize naturale. Planeta noastră este plină de locuri pe cât de misterioase, pe atât de fascinante și greu de explicat. Peșterile de marmură se înscriu în seria minunilor petrecute fără niciun fel de intervenție din partea omului.

Deși conceptul de peșteră de marmură nu este foarte popular în România, turiștii pot vizita astfel de locuri peste tot în lume. Câteva dintre cele mai faimoase și spectaculoase peșteri de marmură ale globului sunt redate mai jos.

Peștera de marmură din Chile

marble caves

Peștera de marmură din Chile este considerată una dintre cele mai sublime creații ale naturii. Chiar la granița dintre Chile și Argentina se află lacul glaciar General Carrera, unul dintre cele mai mari ale Americii de Sud. Pe suprafața lui, se află Catedrala de Marmură, formată dintr-o rețea de peșteri complet albastre la interior, datorită modului în care apa lacului se reflectă pe pereții cavernelor.

Peșterile s-au format cu 6000 de ani în urmă. Apa lacului a sculptat pereții din carbonat de calciu ai stâncilor, ducând la aspectul de marmură albastră, cu o claritate uluitoare. Spectacolul culorii și al reflexiei apei nu poate fi redat în cuvinte, ci merită experimentat la fața locului.

Interesant este că peștera de marmură din Chile se află într-o continuă schimbare, precum o ființă vie. În funcție de nivelul apei și de intensitatea luminii, turiștii pot admira la interiorul peșterii forme și culori diferite, de la turcoaz până la albastru închis. Claritatea culorilor s-ar datora nisipului glaciar foarte fin, aflat pe adâncul lacului.

Pestera de marmura din Crimeea

pestera din crimea

O altă celebră peșteră de marmură se găsește în Crimeea, la poalele muntelui Chatyr Dag. Peștera este compusă dintr-o rețea foarte mare de săli și coridoare subterane, dar a fost descoperită destul de recent, în anul 1988, iar de atunci a devenit una dintre cele mai importante atracții turistice ale Ucrainei.

Peștera de marmură este formată din marmură calcaroasă, pereții având nuanțe variate de roz pal, roșcat, brun și cafeniu. Dincolo de spectacolul culorilor, peștera din Crimeea surprinde și prin nenumăratele sale galerii cu sculpturi inspirate parcă de basmele pentru copii – candelabre de cristal, coloane regale, perdele forestiere, balcoane și stâlpi cu chipuri regale. Încăperile peșterii de marmură din Crimeea poartă denumiri ce intrigă: Camera Roz, Sala Regală, Încăperea de Basm și Camera Speranței.

Pestera din Irlanda de Nord

pestera din nordul irlandei

O altă peșteră de marmură ce merită vizitată se găsește în Irlanda de Nord, în muntele Cuilcagh și este încorporată unui geoparc denumit Arca de Marmură Cuilcagh. Stânca muntelui în care s-a format peștera, prin eroziunea a trei cursuri de apă, este de fapt o enormă carieră de marmură albă.

Peștera, evident, a fost săpată în marmură și a devenit parte a unui adevărat spectacol vizual. În interior, se găsește un lac subteran, pe suprafața căruia turiștii se deplasează cu barca. Apa lacului se reflectă în umbre și lumini misterioase pe pereții de marmură albă, stârnind imaginația vizitatorilor.

În general, culoarea pereților de marmură merge spre un roz deschis, cu nervuri brune, dar stalactitele și stalagmitele sunt împodobite cu adevărate broderii albe, în locurile în care apa a croșetat marmura, ducând la aspectul de dantelă migăloasă, strălucitoare.

Pestera din Serbia

pestera din serbia

Mai aproape de România, se găsește o peșteră de marmură în Serbia, în satul Gadimlje. Se cheamă Peștera Gadime și a fost descoperită în anul 1966, dar nici până astăzi nu a fost explorată integral. Peștera de marmură Gadime este considerată un fenomen natural aparte, apărut prin transformarea calcarului în marmură pură. Procesul de metamorfozare a stâncilor în pereți de marmură s-a petrecut de-a lungul unei perioade îndelungate, iar peștera se întinde pe o suprafață foarte mare și dificil de explorat.

O parte a rețelei de galerii subterane are aspectul unui adevărat labirint, cu puncte moarte, iar o altă parte a rămas ascunsă, din pricina tunelurilor de-a dreptul inaccesibile. Galeriile din partea de est a peșterii Gadime sunt cunoscute sub denumirea de Galeriile Albastre, datorită ornamentelor de culoare albastră care îmbracă sculpturile de piatră naturală. În partea de nord a peșterii galeriile dispun de ornamente superbe, în nuanțe de sidef sau alb strălucitor, obținute din aragonit, un mineral care se mai regăsește și în componența perlelor.

Pestera din Italia

Fantiscritti.

O altă fantastică peșteră din marmură se găsește în Italia, în Toscana, și poartă denumirea de grota Fantiscritti. Totuși este vorba despre o formațiune rezultată prin intervenția omului. Vorbim de minele de marmură săpate de oameni în cariera aflată în munții ce străjuiesc provincia Carrara.

De la depărtare, stânca albă a muntelui lasă impresia unei imense pârtii de schi, acoperită de zăpadă, însă în realitate este vorba de piatră de marmură, de un alb strălucitor. De aici s-a aprovizionat cu marmură genialul sculptor italian Michelangelo Buonarroti.

A devenit un obiectiv turistic atât de pasionant, încât muncitorii de la cariera de marmură sunt obligați să înceapă lucrul cu noaptea în cap, pentru că începând cu orele prânzului, peștera se închide pentru ei, fiind destinată strict circuitelor turistice.

Pestera din Norvegia

Bergttat

Chiar și în Norvegia au fost săpate peșteri de marmură, în adâncul muntelui. Este vorba despre peșterile Bergttat, rezultate în urma minelor de var deschise în orașul Kristiansund. Denumirea vine de la un termen în limba norvegiană și care în traducere înseamnă „loc fascinant”.

O parte a peșterii este acoperită cu apa unui lac subteran, iar turiștii sunt invitați să se plimbe cu barca printre galeriile îmbrăcate în marmură de culoare roșiatică. Galeriile fără apă au fost amenajate sub forma unui spațiu de agrement, unde se desfășoară adesea evenimente artistice, de genul concertelor. Pot încăpea aici între 150 și 300 de persoane.

Sunt prevăzute și mici locuri pentru servit masa, într-un decor desprins parcă din poveștile cu palatul de cleștar. De cel mai mare succes se bucură însă barul deschis la interiorul galeriei destinate desfășurării de evenimente artistice.

Temperatura este de 6 grade Celsius, iar tunelurile sunt iluminate artificial. Cele mai frumoase sunt galeriile denumite Arkadene, iluminate în culori foarte variate, datorită nuanțelor pereților de marmură. Atmosfera duce cu gândul la o lume plină de mistere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.