In vestul Oceanului Pacific de Nord, in apele australiene si japoneze traieste o specie absolut inofensiva – rechinul fierastrau japonez (Pristiophorus japonicus).

Aceasta specie are corpul subtire si lung, poate ajunge pana la 1,5 m, iar capul este aplatizat. Interesant este botul sau turtit si alungit, cu marginile zimtate ca la un fierastrau, cu o pereche de mustati lungi si falcile dotate cu dinti deosebit de ascutiti. Acesta masoara aproape un sfert sau chiar mai mult din lungimea corpului si este motivul pentru care i s-a dat numele de rechinul fierastrau.

Narile sunt situate chiar deasupra botului, iar ochii sunt pozitionati pe partile laterale ale capului. De asemenea tot pe partile laterale ale capului prezinta cinci fante branhiale, la fel cum apar si la alte specii de rechini.

Corpul rechinului pe partea dorsala este de culoare maronie sau usor roscata, iar pe partea ventrala este albicioasa. Pe partea superioara a botului are o dunga centrala cu marginile de culoare inchisa si mijlocul mai deschis. Cele doua inotatoare dorsale sunt fara spini si au forma triunghiulara, cea anala este ingusta, inotatoarele ventrale sunt mici si simetrice, aripioarele ventrale sunt late si mari, iar inotatoarea codala are o forma deosebita, este alcatuita doar din lobul superior foarte mare.

Citește și:  Rechinul-șobolan (Mustelus mustelus), un rechin ce preferă fundul mării

Pe mustati prezinta niste senzori gustativi care il ajuta sa sondeaze fundul marii, atunci cand isi cauta hrana preferata formata din mici pesti, diferite nevertebrate si organisme de pe fundul marii – melci, crustacee, calamari, etc. Dintii foarte ascutiti il ajuta atat la vanatoare cat si la aparare.

Reproducerea la aceasta specie este ovivivipara, femela tine si dezvolta embrioanele in organismul ei si face un numar de pana la 12 pui vii, care ajung la maturitate atunci cand au lungimea corpului de aproximativ un metru. Cand sunt in organismul mamei puii au dintii pliati pentru a nu o rani si abia dupa nastere ei isi iau forma normala.

Rechinul fierastrau japonez face parte din ordinul Pristiophoriformes, familia Pristiopruhoridae. Este o specie pe cale de disparitie.

Video Rechinul fierăstrău japonez

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.