In vestul Oceanului Pacific de Nord, in apele australiene si japoneze traieste o specie absolut inofensiva – rechinul fierastrau japonez (Pristiophorus japonicus).
Caracteristici fizice și adaptări remarcabile
Aceasta specie are corpul subtire si lung, poate ajunge pana la 1,5 m, iar capul este aplatizat. Interesant este botul sau turtit si alungit, cu marginile zimtate ca la un fierastrau, cu o pereche de mustati lungi si falcile dotate cu dinti deosebit de ascutiti. Acesta masoara aproape un sfert sau chiar mai mult din lungimea corpului si este motivul pentru care i s-a dat numele de rechinul fierastrau.
Narile sunt situate chiar deasupra botului, iar ochii sunt pozitionati pe partile laterale ale capului. De asemenea tot pe partile laterale ale capului prezinta cinci fante branhiale, la fel cum apar si la alte specii de rechini.
Corpul rechinului pe partea dorsala este de culoare maronie sau usor roscata, iar pe partea ventrala este albicioasa. Pe partea superioara a botului are o dunga centrala cu marginile de culoare inchisa si mijlocul mai deschis. Cele doua inotatoare dorsale sunt fara spini si au forma triunghiulara, cea anala este ingusta, inotatoarele ventrale sunt mici si simetrice, aripioarele ventrale sunt late si mari, iar inotatoarea codala are o forma deosebita, este alcatuita doar din lobul superior foarte mare.
Pe mustati prezinta niste senzori gustativi care il ajuta sa sondeaze fundul marii, atunci cand isi cauta hrana preferata formata din mici pesti, diferite nevertebrate si organisme de pe fundul marii – melci, crustacee, calamari, etc. Dintii foarte ascutiti il ajuta atat la vanatoare cat si la aparare.
Reproducerea la aceasta specie este ovivivipara, femela tine si dezvolta embrioanele in organismul ei si face un numar de pana la 12 pui vii, care ajung la maturitate atunci cand au lungimea corpului de aproximativ un metru. Cand sunt in organismul mamei puii au dintii pliati pentru a nu o rani si abia dupa nastere ei isi iau forma normala.
Rechinul fierastrau japonez face parte din ordinul Pristiophoriformes, familia Pristiopruhoridae. Este o specie pe cale de disparitie.
Conservarea și riscurile de dispariție
Deși rechinul fierăstrău japonez nu este considerat periculos pentru oameni, el se confruntă cu riscuri majore din cauza activităților umane. Pescuitul excesiv și capturarea accidentală în plasele de pescuit reprezintă o amenințare serioasă pentru această specie. În plus, distrugerea habitatului marin și poluarea apei contribuie la declinul populației. Deși nu este încă listat ca specie pe cale de dispariție, protejarea habitatului său este esențială pentru a preveni scăderea dramatică a numărului de exemplare.
Video Rechinul fierăstrău japonez