Rechinul-tigru (Galeocerdo cuvier) este cel mai temut dintre toti rechinii, considerat spaima navigatorilor, dar si a locuitorilor de pe litoralul marilor mai calde. Daca se intampla ca un om sa cada peste bordul unei nave in mare, poate deveni victima acestui rechin si desigur isi va gasi sfarsitul in stomacul acestui peste periculos.

Populeaza toate apele marilor temperate si tropicale, apare chiar si in Marea Mediterana. Prefera apele litorale, de aceea se apropie de tarm si uneori exploreaza apele mai putin adanci ale golfurilor si estuarelor in cautarea hranei. Obisnuieste sa se deplaseze si pe distante foarte mari, mai ales in lunile calde inoata de la tropice pana la latitudini mari.

Are o marime enorma, poate ajunge la lungimea de 5,5-7,5 m si greutatea medie de 900 kg, este rapace si lacom, un peste rapitor foarte periculos. In general femela este mai mica decat masculul. Capul rechinului-tigru este foarte mare comparativ cu dimensiunea corpului. Botul sau rotunjit si larg se termina cu gura transversala ce se deschide larg si este prevazuta cu dinti foarte ascutiti si triunghiulari.

Corpul este fusiform pe partea dorsala prezinta un colorit maroniu sau maroniu-cenusiu cu dungi inchise ca de tigru, iar pe lateral culoarea se estompeaza treptat si devine alba pe burta. Rechinii tineri au acest desen cu dungi mai pronuntate, la adulti dungile se estompeaza in timp si la unele exemplare dispar.

rechinul tigru

Inotatoarea codala este perfect adaptata la forma fusiforma si subtire a corpului, are lobul superior mai alungit decat cel inferior, fapt care il ajuta sa inoate cu mare viteza. Inotatoarele pectorale sunt mari, marginea lor anterioara ajunge pana la ultimele fante branhiale, iar inotatoarele ventrale sunt de dimensiuni mai mici.

Acest rechin este un vanator nocturn, hrana sa consta din pesti, alte specii de rechini, reptile, delfini de mare, animale nevertebrate, mamifere marine, broaste testoase, cefalopode, crustacee, dar si din hoituri si chiar resturi menajere.

Spre deosebire de celelalte specii de rechini, la rechinul-tigru reproducerea este ovovipara, femela retine ouale si astfel embrionii se dezvolta in interiorul ei. De asemenea, femela este capabila sa secrete ,,lapte uterin” ca supliment de hrana pentru embrioni.

Rechinul-tigru face parte din ordinul Carcharhiniformes, familia Carcharhinidae si nu este o specie pe cale de disparitie. Acest peste este crescut in pescariile comerciale, desi carnea sa nu este foarte mult apreciata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.