Pestele-soparla (Synodus variegatus) se remarca prin rostrul foarte ascutit si gura mare la fel ca la o reptila. Traieste pe fundul nisipos al oceanelor Pacific si Indian si a marilor adiacente lor. Prefera mai ales zonele cu recife de corali, iar in largul marilor inoata la adancimi de 4-90 m. Un numar mare de exemplare apare in Marea Rosie.

Are un mod foarte interesant de a-si captura prada, se ingroapa in nisip, sprijinindu-se pe inotatoarele pelviene, tinand doar capul afara ridicat la fel ca o soparla si asteptand ca victima sa treaca prin fata sa.

In momentul cand aceasta este suficient de aproape sare in sus si o prinde imediat. Are avantajul de a fi camuflat foarte bine pe fundul apei prin nuantele de culori maronii, rosiatice si portocalii pe un fond gri.

Peștele-șopârlăa

Are corpul de forma cilindrica, foarte subtire si lung de aproximativ 25-35 cm, nu depaseste niciodata 40 cm. Hrana pestilor-soparla consta din diferite specii de pesti mici si organisme bentonice. Inotatoarea dorsala este alcatuita din 10-14 raze moi, iar cea anala este mai mica are doar 8-10 raze moi.

Inotatoarea codala este mica, formata din doi lobi. Gura este foarte mare, maxilarele sunt prevazute cu dinti conici, mici si ascutiti. Ochii sunt mari, au irisul de culoare deschisa si sunt pozitionati spre spatele capului.

Pestele-soparla este foarte apreciat de pescari, comercializat in piete atat proaspat, sarat cat si uscat. Nu este o specie periculoasa pentru om si nici in pericol de disparitie, face parte din ordinul Aulopiformes, familia Synodontidae.

Video – Pestele-soparla (Synodus variegatus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.