Unul dintre cei mai apreciati pesti de consum (pentru carnea sa foarte gustoasa) este barbunul vargat (Mullus surmuletus). Acesta traieste in Marea Neagra, Marea Mediterana, in estul Oceanului Atlantic de Nord, in Senegal si Insulele Canare. Prefera adancimile cuprinse intre 5-400 m si temperaturile de 17-21ºC.
Exemplarele adulte au lungimea medie de 25 cm, dar pot ajunge la lungimea maxima de 40 cm si greutatea de aproximativ 1 kg. la aceasta specie intotdeuna masculul este putin mai mic decat femela. Au corpul acoperit cu solzi mici si luciosi, iar coloritul lor pe partea dorsala si laterale poate varia in diferite nuante de maroniu-roscat si galben.
Pe partea ventrala culoarea este gri-argintie cu pete rosii. Acest peste se remarca prin dunga de un rosu-inchis care apare de-a lungul liniei mediane, dar si prin cateva dungi galbene prezente pe partile laterale spre abdomen.
Capul este mare, cu fruntea inclinata, gura este foarte mica si orientata in jos, ochii sunt mari cu irisul de culoare deschisa, pozitionati pe partea de sus a capului, iar sub barbie prezinta o pereche de mustati ce il ajuta in cautarea hranei.
Aceste mustati se pot misca si independent, au organe de simt ce pot detecta animalele mici de pe fundul apei. Pestele isi infinge mustatile in nisip sau mal si astfel gaseste hrana preferata care consta din pestisori, crustacee, echinoderme, viermi si moluste.
Are inotatoarele dorsale separate, la mica distanta una de alta, prima cu dungi albe, galbene, portocalii sau rosii, iar a doua galbena-portocalie. Inotatoarea codala este mare si bifurcata in lobi simetrici, de culoare galbena. Inotatoarea anala este relativ mica, gri-argintie, iar aripioarele pectorale sunt alungite, gri-galbui.
Barbunul vargat traieste mai mult pe fundul marilor si poate fi vazut in carduri doar in perioada de imperechere, in rest isi petrece timpul mai mult solitar. Sezonul de reproducere la acest peste are loc in lunile aprilie-august. Femela depune ouale in apa, acestea sunt rotunde, cu diametrul de cel mult 1 mm si eclozeaza dupa numai 3 zile.
Larvele ce apar din oua sunt duse imediat de curentii oceanici, departe in larg. Pestii tineri ajung la maturitatea sexuala cand au lungimi de cca. 14 cm, la varsta de un an.
Barbunul vargat face parte din ordinul Perciformes, familia Mullidae. Nu este o specie in pericol de disparitie.
Video – Barbunul vargat (Mullus surmuletus):