Calcanul (Scophthalmus maximus) face parte din categoria pestilor plati si este cea mai turtita specie dintre acestia. Poate fi pescuit in apele marine sau salmastre, in Marea Neagra, Marea Mediterana, Marea Baltica, Marea Nordului si in estul Oceanului Atlantic de Nord, unde inoata la adancimi de 20-70 m.
Are corpul cu un contur aproape rotund, iar in locul solzilor prezinta pe partea dorsala a corpului numerosi tuberculi ososi de marimi diferite, distribuiti imprastiat. Inotatoarele dorsala si anala sunt foarte fine – prima se intinde pe toata spinarea, iar a doua acopera partea ventrala. Inotatoarea codala este relativ mica, iar vezica cu aer lipseste. Corpul se aseamana cu un disc, cu cat este mai mare devine si mai gros.
Culoarea se aseamana foarte bine cu cea de pe fundul marii, fapt ce face ca pestele sa fie foarte bine camuflat si sa-si prinda cu usurinta prada preferata. De obicei acest peste sta mai mult culcat, lipit de fundul marii cu o parte a corpului si cu cealalta parte in sus. Doar atunci cand doreste sa-si caute prada sau sa se ascunda de pradatorii de dimensiuni mai mari inoata repede in pozitie orizontala.
La maturitate ajunge la lungimea corpului de cca. 1 m si greutatea de aproximativ 25 kg. Capul este astfel deformat, incat spatiul interorbitar are o forma speciala – concava – iar ochii sunt pozitionati mereu pe o singura parte, respectiv pe stanga. De obicei partea pe care sunt asezati ochii este diferita de cealalta, are un colorit mai intunecat si prezinta o dezvoltare mai buna a oaselor scheletului.
Perioada de reproducere la aceasta specie este din luna aprilie pana in luna august, cand fiecare femela depune timp de o saptamana sau chiar mai mult, un numar de 10-15 milioane de icre (cu diametrul de 1 mm) la o adancime de 10-40 m. Exemplarele tinere ajung la maturitate la varsta de 5 ani si traiesc aproximativ 25 de ani. Hrana lor consta din peste, organisme bentonice, plancton, moluste si crustacee.
Calcanul este unul dintre pestii valorosi ai marilor, fiind foarte apreciat de pescari pentru carnea sa foarte gustoasa (considerata o delicatesa pentru aroma sa deosebita) care isi pastreaza culoarea de un alb stralucitor chiar si atunci cand este gatita. De asemenea, calcanul este preferat la pescuitul sportiv si poate fi observat intotdeauna in acvariile publice.
Calcanul face parte din ordinul Pleuronectiformes, familia Scophthalmidae si nu este o specie pe cale de disparitie.