Fântănelul (Salvelinus alpinus) este un pește răpitor de apă dulce din familia Salmonidae, cunoscut pentru habitatele sale unice și coloritul spectaculos.
Habitatul și distribuția geografică
Fantanelul (Salvelinus alpinus) este un peste rapitor de apa dulce care traieste in nordul Europei, in nordul Americii de Nord, in Oceanul Arctic si nordul Asiei. Poate fi intalnit atat in apele litorale marine din regiunile nordice ale Oceanului Arctic cat si in lacurile, iazurile si raurile interioare, la adancimi de 20-80 m. De asemenea, populeaza lacurile din Muntii Alpi la altitudini de aproximativ 2600 m.
Descrierea și caracteristicile fântănelului
Exemplarele care in sezonul de reproducere migreaza spre mare isi schimba culoarea de pe partea ventrala si partile laterale din alb in rosu, iar cele care traiesc in lacuri inchise fara iesire la mare au un colorit rosiatic-portocaliu tot timpul anului. Corpul adultilor are lungimea de aproximativ 96 cm si greutatea de cel mult 12 kg. Au corpul acoperit cu solzi mici, iar pe partea dorsala prezinta numeroase puncte deschise pe un fond de culoare inchisa (care la unele exemplare poate fi albastru-inchis ca otelul iar la altele verde-inchis).
Pe partile laterale punctele sunt rosiatice. Gura este mare si prevazuta cu numerosi dinti. Inotatoarea codala este bifurcata, alcatuita din doi lobi simetrici si 19 radii. Inotatoarele ventrale, aripioarele pectoarale si inotatoarea codala sunt evidentiate de radii negre si cate o dunga alba pe margini. Pe partea dorsala apare o inotatoare mare chiar la mijlocul spatelui, si una mai mica, putin alungita, cu marginea rotunjita, pozitionata mai aproape de pedunculul codal.
Comportamentul alimentar și reproducerea
Fantanelul este un mare pradator care se hraneste cu moluste, pesti, plancton, crustacee si insecte. Perioada de reproducere este in lunile septembrie-octombrie. Femela depune un numar foarte mare de icre in gropi sapate pe fundul raurilor si lacurilor, sau pe pietrisul din apa. Speranta de viata la acest peste este de aproximativ 40 de ani.
Fantanelul face parte din ordinul Salmoniformes, familia Salmonidae. Nu este o specie in pericol de disparitie, dar este foarte sensibila la poluarea apelor, are nevoie de ape reci si bine oxigenate.
Acesti pesti constitue o importanta sursa de hrana pentru populatia multor tari (Franta, SUA, Irlanda, Austria, Irlanda) si din acest motiv apare frecvent in crescatorii. Este comercializat proaspat, afumat sau congelat. Este foarte apreciat de impatimitii pescuitului sportiv, acestia il considera un adevarat trofeu.
Importanța ecologică și rolul în ecosistem
Fântănelul joacă un rol esențial în ecosistemele de apă rece, fiind un prădător de vârf în lacurile alpine și râurile nordice. Prin controlul populațiilor de moluște, crustacee și alte specii mici de pești, contribuie la menținerea echilibrului ecologic.
De asemenea, fântănelul este o sursă importantă de hrană pentru păsările de apă, precum pescărușii și vulturi de mare, și pentru mamiferele carnivore, cum ar fi vidra de râu. În regiunile unde specia a fost introdusă artificial, s-a observat un impact negativ asupra speciilor locale de pești, ceea ce subliniază importanța monitorizării ecologice și a practicilor responsabile de pescuit.
Video – Fantanelul (Salvelinus alpinus):