Pestele-fluture de apa dulce (Pantodon buchholzi) traieste in apele calme si usor acide, cu vegetatie acvatica plutitoare si curenti lenti. Arealul sau cuprinde centrul Africii, Lacul Ciad, Delta Nigerului, Bazinul Fluviului Congo, Camerun, etc.

Un exemplar adult are corpul lung de 10-13 cm si greutatea de cel mult 500 g. In cazuri exceptionale acest peste poate ajunge si la 15 cm. Corpul este comprimat lateral, are un profil convex al partii ventrale, coloritul fiind verde-masliniu pe spate si partile laterale, cu reflexe argintii, iar pe burta cu dungulite violet, argintii si galbui. Capul este turtit, gura este pozitionata in sus, are deschiderea larga, iar maxilarele sunt prevazute cu multi dinti.

Pestele-fluture de apa dulce (Pantodon bucholzi)

Inotatoarele ventrale sunt mici, au cateva extensii lungi, iar coloritul este violet cu pete maronii. Inotatoarele pectorale sunt bine dezvoltate, prezinta un desen cu benzi maronii, sunt deseori tinute extinse pe parti ca niste aripi de fluture, ajutandu-l sa faca mici zboruri prin apa, sau sa planeze din salturile de la suprafata acesteia.

Inotatoarea codala este formata din mai multe raze fine, separate intre ele, cu benzi intunecate pe suprafata lor si aspect de tepi. Inotatoarea anala se extinde pe verticala, iar cea dorsala este mica si pozitionata pe partea inferiora a a spatelui, destul de aproape de pedunculul codal. Ambele au desene cu puncte de culoare intunecata. Dimorfismul sexual la aceasta specie consta in forma aripioarei anale, care la mascul are marginea inferioara zdrentuita prin lungimea razelor centrale, iar la femela este frumos rotunjita.

Acest peste se hraneste in special cu insectele de la suprafata apei, dar si pesti de dimensiuni mici. Are obiceiul de a pluti la suprafata apei, stand nemiscat si asteptandu-si prada in apa putin adanca.

Este un rapitor de suprafata, capabil sa respire prin vezica gazoasa mare, bine vascularizata, care s-ar parea ca functioneaza ca un ,,plaman” (dupa cum considera cercetatorii). Isi tine capul deasupra apei, cu ochii mari mereu atenti in jur, iar gura pozitionata in partea de sus este gata sa captureze prada mica ce apare in zona.

Poate sari din apa la inaltimi de peste 1 m, planand pe mici distante cu ajutorul aripioarelor de forma unor aripi. Cand debitul apei ii este prielnic poate face sarituri astfel incat sa alunece pe distante mari de 3-5 m.

In perioada de reproducere masculul face curte femelei tinandu-si aripioarele pectorale mai sus, imperecherea dintre ei se face intre plantele acvatice si tine catva zile. Femela depune in timp un numar de 80-200 oua care plutesc la suprafata apei. Acestea sunt initial transparente, apoi dupa cateva ore devin maronii, iar dupa numai 36 de ore eclozeaza, lasand sa apara puii de peste (sau larvele) care au dimensiuni milimetrice. Acestia se transforma in adulti dupa definitivarea stadiului larvar.

Pestele-fluture de apa dulce

Daca este crescut in acvariu, pentru pestele-fluture nu este atat de importanta dimensiunea acestuia cat mai ales sa aiba suprafata apei la dispozitia sa. Ideal ar fi ca inaltimea acvariului sa fie de 30 cm, lungimea de 100 cm si latimea de 40 cm. Temperatura apei trebuie sa fie cuprinsa intre 23-28ºC, iar pH-ul de 6,5-7,5. Lumina trebuie sa fie moderata, iar cateva plante acvatice plutitoare vor incanta acest pestisor.

Tinand cont de talentul sau de a face sarituri este obligatoriu ca acvariul sa fie bine acoperit. Dieta sa poate sa contina hrana vie si alte alimente comerciale specifice pentru pestii carnivori, dar care sa pluteasca la suprafata apei. Acest peste este foarte teritorial si nu prea sociabil, de aceea este bine sa fie achizitionat un mascul si o femela, sau un singur exemplar.

Cel mai bine este sa aiba un spatiu dedicat numai lui, in care sa inoate linistit, sau sa-si petreaca timpul static la suprafata apei, cu capul deasupra ei – acesta fiind comportamentul sau obisnuit. In conditii de captivitate, in acvariu, acest peste nu depaseste 12 cm.

Pestele-fluture de apa dulce face parte din ordinul Osteoglassiformes, familia Pantodontidae. Riscul de disparitie al acestei specii este scazut.

Video – Pestele-fluture de apa dulce (Pantodon buchholzi):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.