Pestele-topor cu aripioare patate (Thoracocharax stellatus) este o specie pasnica care traieste in apele dulci – raurile si lacurile – din nordul si centrul Americii de Sud.
Originar din râurile și lacurile Americii de Sud, acest pește se remarcă prin corpul său comprimant lateral și sternul proeminent, care îi oferă forma distinctivă asemănătoare unui topor.
Caracteristicile fizice ale peștelui-topor cu aripioare pătate
Particularitatea acestei specii consta in faptul ca are sternul foarte pronuntat, in partea inferioara formand o lama cu marginea curbata, ca la topor. Corpul sau este acoperit cu solzi mari, desi si netezi, iar coloritul este galben-verzui pe partea dorsala si albastru-gri-argintiu pe partea ventrala.
Inotatoarea dorsala are o pata neagra si este pozitionata spre partea inferioara a corpului. Inotatoarea codala este lunga si se intinde pana la baza pedunculului codal. Aripioarele pectorale sunt hipertrofiate, fapt ce il ajuta sa isi sporeasca viteza atunci cand urmareste prada. Inotatoarea codala este relativ mare, formata din doi lobi simetrici, iar cele pelviene sunt minuscule. Hrana sa consta din larve si insecte acvatice.
Corpul pestelui-topor are o lungime care nu depaseste 7 cm, capul sau este relativ mic, gura este pozitionata in partea de sus, iar ochii sunt mari si apar pe partile laterale. Fantele branhiale sunt in spatele ochilor si prezinta doua placi osoase numite operculi. Pe laterale, incepand din spatele operculilor pana spre penduculul codal se intinde cate o dunga de culoare inchisa.
Acest peste este apreciat foarte mult de acvaristi. Cei care doresc sa-l achizitioneze trebuie sa ii asigure un acvariu bine acoperit, pentru ca acest pestisor argintiu are obiceiul sa faca salturi desupra apei. De asemenea, acvariul trebuie sa aiba un sistem de filtrare al apei foarte bun si mult spatiu liber pe fundul sau. Este suficient sa i se ofere cateva plante acvatice printre care el sa se poata ascunde. Temperatura apei trebuie sa fie cuprinsa intre 23-27ºC.
Pestele-topor cu aripioare patate face parte din ordinul Characiformes, familia Gasteropelecidae. Nu este o specie in pericol de disparitie.
Exista o specie – numita pestele toporul-de-argint (Argyropelecus affinis) – care are cam aceeasi forma a corpului, insa un alt mod de viata si apartine unui grup diferit.
Comportament și adaptări unice ale peștelui-topor cu aripioare pătate
Peștele-topor cu aripioare pătate are un comportament fascinant, fiind capabil să facă salturi scurte deasupra apei. Această abilitate este datorată aripioarelor pectorale hipertrofiate, care funcționează ca niște aripi, ajutându-l să evite prădătorii sau să captureze insectele de la suprafață. De asemenea, forma specială a sternului îi oferă stabilitate în apă, permițându-i să se deplaseze rapid și agil.
Este o specie diurnă, preferând să își petreacă timpul aproape de suprafața apei, unde poate observa cu ușurință insectele. În acvarii, este important să fie oferit un spațiu liber la suprafață pentru a permite acest comportament natural. În sălbăticie, peștele-topor cu aripioare pătate este adesea observat în grupuri mici, ceea ce îi oferă protecție suplimentară împotriva prădătorilor.
Video – Pestele-topor cu aripioare patate (Thoracocharax stellatus):