Rechinul alb (Carcharodon carcharias) este cel mai mare peste rapitor de pe planeta, cunoscut si sub denumirea de ,,marele alb”. Populeaza apele temperate si tropicale, pe coastele de sud ale Australiei, in apropiere de California, Mexic, Africa de Sud, nord-estul SUA, Noua Zeelanda, Marea Mediterana si Caraibe. Mai rar apare si in apele reci din Arctica si Antarctica.

Rechinul alb este un peste masiv.

Poate atinge lungimea de 6-8 m si greutatea de 2 tone sau chiar mai mult. Femelele sunt in general mai mari decat masculii. Partea superioara a corpului este de culoare gri-albastruie, iar partea inferioara este albicioasa.

Inotatoarea codala este simetrica, in forma de semiluna, inotatoarea dorsala este triunghiulara si mare, iar cele pectorale sunt falciforme. Rechinul alb inoata dand lateral din coada, inotatoarele fixe il ajuta in scufundare cu botul inainte, iar inotatoarea dorsala il stabilizeaza.

Atat in partea de sus cat si in partea de jos a gurii are dinti mari, de forma triunghiulara, cu zimti adaptati pentru a sfasia prada. De multe ori inoata tinand gura deschisa si dintii expusi. Are capacitatea sa-si pastreze temperatura neobisnuit de inalta a musculaturii, reusind astfel sa inoate mai bine si mai usor.

Rechinul alb

Reproducerea este vivipara, femela naste pui vii, in numar de 4-14, care la inceput au lungimea de minim 1,2 m. Cand se afla in uter puii se hranesc cu oua nefecundate sau cu alti embrioni. Puii ajung la maturitate dupa aproximativ zece ani, fapt ce face ca un numar mare dintre ei sa cada prada unor vanatori mai mari.

Citește și:  Rechinul de recif negru (Carcharhinus melanopterus), află unde trăiește

Rechinul alb este un inotator excelent, strabatand cu viteza distante mari, facand salturi spectaculoase la suprafata apei, sau urmariri scurte si rapide prin apa si pe fundul acesteia. In general este solitar, dar poate fi vazut si in perechi sau grupuri mici, hranindu-se cu diferite cadavre, lei de mare, foci, pesti mari, delfini, testoase marine, pesti-spada sau alte creaturi mari pe care le poate prinde.

De obicei ataca cu ferocitate, apoi se retrage putin pana cand slabesc fortele prazii ranite, iar cand revine se hraneste in siguranta.

Aceasta specie obisnuieste sa ridice capul deasupra apei, pentru a observa reperele din jur sau doar ca o forma de curiozitate, comportament care nu apare la alte specii de rechini, ci doar la cetacee (delfini, balene).

Se spune ca aceasta specie de rechin are cele mai multe atacuri asupra oamenilor, insa cercetarile au aratat ca majoritatea oamenilor prinsi de acest rechin au fost eliberati. In unele zone de pe glob, rechinul alb este protejat prin lege, insa numarul de exemplare scade rapid datorita faptului ca acest peste urias este preferat in pescuitul sportiv.

Video – Rechinul alb (Carcharodon carcharias):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.