Exista cinci specii recunoscute de piranha, acestia facand parte din subfamilia Serrasalminae. Cele mai des intalnite specii, care sunt si cele mai vandute ca animale de companie, sunt: Serrasalmus si Pygocentrus. Cele doua specii sunt relativ usor de diferentiat. Cei din specia Pygocentrus au forma clasica rotunda si falci tip buldog. Pygocentrus are la randul sau 3 subspecii recunoscute, si anume: piraya, cariba si nattereri.

Pygocentrus nattereri sunt acei piranha cu abdomenul de culoare rosie si sunt specia cel mai des vazuta in documentare si filmele horror. Exagerarile in privinta acestor pesti din filmele horror si chiar unele documentare au la baza cateva fapte reale. In salbaticie, pygos traiesc in grupuri mari si sunt capabili sa devoreze o prada mult mai mare decat ei datorita caracteristicii lor aparte “feeding frenzy” (frenezia din timpul hranirii). Animale de marimea unei vaci sau a unui cal sunt devorate foarte rapid datorita numarului mare de pesti care rup cate o bucatica din carnea sa.

Serrasalmus
Serrasalmus

In realitate, piranha nu ataca asemenea animale mari, inclusiv omul, decat daca acesta sangereaza sau are are diferite rani. De fapt, indienii din Amazonia, care traiesc pe malurile raurilor unde se gasesc si acesti pesti, nu au nicio ezitare in a inota, a-si spala hainele sau a face baie in rau, deoarece acestia stiu ca piranha evita contactul cu oamenii. Acest comportament este manifestat de pygos si in acvariu cand acesta este curatat si intretinut, pestii ascunzandu-se si dandu-se din cale. Totusi, trebuie avut grija in timpul acestui procedeu, intrucat dintii lor sunt foarte ascutiti.

Specia Serrasalmus, in contrast cu specia Pygocentrus, are un numar mare de subspecii, dar majoritatea acestora traiesc solitari in salbaticie. Unele dintre aceste specii pot forma grupuri din cand in cand, insa nu este recomandat sa fie pusi mai multi pesti din aceasta specie in acelasi acvariu.

Cele mai des intalnite subspecii de Serrasalmus in acvarii sunt: rhombeus, brandti, elongatus, geryi, sanchezi si maculatus. Cele mai rar intalnite specii in acvarii sunt: manueli, altuvei, hollandi, irritans, compressus si marginatus. Restul speciilor nu se gasesc de obicei in randul crescatorilor de piranha. Majoritatea subspeciilor de Serrasalmus au forma de romb, cateva avand o forma mai apropiata de Pygocentrus.

Natura solitara a speciei Serrasalmus dicteaza o alta metoda de hranire a acestora in comparatie cu Pygocentrus, in salbaticie. Multi serra sunt pradatori care vaneaza furisandu-se si atacand prada cu foarte mare iuteala. Sunt de asemenea oportunisti, si unii serra merg in spatele grupurilor de pygos si mananca resturile pe care acestia le lasa in urma. Alti serra mananca doar aripile si solzii pestilor, si deci nu ii omoara.

Citește și:  Cetacee - Balena nordică cu nas gros (Hyperoodon ampullatus)

O teorie in acest sens este ca acesti pesti sunt programati sa nu omoare, lasand prada vie pentru a se putea hrani din aceasta si cu alta ocazie. La analiza stomacului unui serra si chiar si a unui pygos, au fost gasite urme de nuci, fructe si alte plante, ceea ce a dus la concluzia ca acesti pesti ar putea fi omnivori, si nu exclusiv carnivori, cum se credea odinioara. O alta explicatie a acestor ramasite vegetale ar fi ca, atunci cand au fost prinsi, pestii tocmai mancasera alti pesti care la randul lor mancasera fructele si nucile gasite.

Piranha traiesc intr-o zona geografica destul de extinsa a Americii de Sud, din Columbia si Venezuela pana in Brazilia si Paraguay. De aceea, acesti pesti vor tolera o gama larga de conditii in ce priveste apa din acvariu. In general apa dintr-un acvariu este de dorit totusi sa aiba PH-ul de 6.8, temperatura de 26 grade Celsius, si duritatea apei de maxim 20 grade H. Nu exista o marime standard in ce priveste acvariul, aceasta depinzand de numarul si specia de pesti.

Pygocentrus
Pygocentrus

De exemplu pentru a tine un grup de pygos, este nevoie de un acvariu destul de mare, deoarece la maturitate acesti pesti ating lungimea de 35 de centimetri sau chiar mai mult in functie de subspecie. Un acvariu cu marimea de 180cm x 60cm x 60 cm, ar fi foarte bun pentru un grup de pygos de 6-8 indivizi. Serrasalmus, fiind o specie solitara, poate fi tinut intr-un acvariu mai mic, dar de asemenea trebuie luata in considerare marimea sa la varsta maturitatii, in functie de subspecie. In general un acvariu de 120cm x 37.5cm x 37.5 cm, va fi suficient pentru majoritatea subspeciilor de Serrasalmus.

In ce priveste conditiile din acvariu, acesti pesti prefera lumina difuza, deoarece acestia sunt totusi putin timizi, in ciuda celor auzite. Plantele preferate de acestia in interiorul acvariului sunt anubias si cryptocoryne, dar puteti pune si plante artificial; de asemenea se pot folosi si crengute, pietre si morta (lemn in stare incipienta de fosilizare) pentru decorarea acvariului. Ca filtru pentru curatarea apei din acvariu, este indicat cel extern, intrucat cel intern nu va face o treaba foarte buna. Dieta lor consta in creveti, midi, calmari, pesti lance, heringi si zizanii (scoici de apa sarata), dar nu este necesar ca hrana sa fie vie.

Acesti pesti sunt fascinanti, insa foarte neintelesi ca specie. Reputatia lor este mai infricosatoare decat realitatea, insa majoritatea oamenilor cred inca in faptul ca sunt cei mai teribili pesti din lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.