Se numără printre cele 7 minuni ale lumii și reprezintă o destinație turistică deosebită. Orașul Petra din Iordania este un oraș împietrit, la propriu, construit în totalitate în stânca muntelui. Datorită culorii roșiatice a construcțiilor, este denumit și orașul trandafiriu. Face parte dintre destinațiile speciale ale lumii arabe, mai ales că a fost „descoperit” recent, în 1812, de către un explorator din Elveția.

Orașul Petra din Iordania este de fapt un imens sit arheologic, unde construcțiile sunt considerate adevărate monumente. Nu mai trăiește nimeni în acest oraș, forfota zilnică datorându-se turiștilor.

Petra
Petra

Numele Petra înseamnă Piatră, dar momentul construirii orașului se pierde în negura timpului. Se știe că acest oraș a jucat rol de capitală a regatului nabateenilor, o populație dispărută între timp. Petra se află pe teritoriul actual al Iordaniei, între Marea Moartă și Marea Roșie, la capătul unei regiuni de deșert, între pereții unui canion. La origine, orașul ar fi purtat cu totul alt nume – Rekem. Ar data din secolul al VI-lea înainte de Hristos. Se știe sigur că după anul 106 a căzut în mâinile romanilor, care l-au anexat provinciei Arabia. Ulterior, a fost cucerit și de către arabi, dar marea lovitură a venit asupra orașului de la un cutremur petrecut în secolul al IV-lea, care a devastat orașul, distrugând o parte dintre construcții. Din acel moment, orașul Petra a început să se stingă.

Până în anul 1812, nu s-a știut nimic de existența acestui oraș, fiind ascuns între stâncile canionului. Aici locuiau doar câteva familii de beduini, care se organizaseră într-o comunitate rurală, modestă. Din 1980, beduinii au fost mutați într-un sat al Iordaniei, iar orașul Petra a devenit un obiectiv turistic major, ale cărei construcții au devenit de interes mondial, fiind protejate prin lege. Este considerat un adevărat parc arheologic, aflat pe lista patrimoniului UNESCO.

Petra peisaj

Orașul Petra este considerat o atracție turistică fascinantă, dar și dificilă, sub aspectul drumului și a faptului că nu poate fi văzut în totalitate într-o singură zi. Suprafața lui vastă, condițiile climaterice și faptul că este construit în trepte îl transformă într-un obiectiv oarecum complicat.

Sunt de văzut foarte multe dintre atracțiile orașului Petra din Iordania:

intrarea în orașul Petra din Iordania se face de-a lungul unui canion foarte lung. Se cheamă Siq, care în limba arabă înseamnă săgeată. Defileul măsoară numai 3 sau 4 metri pe lățime, între pereții muntelui, care sunt în schimb extrem de înalți, putând crea chiar un sentiment de claustrofobie. Zidurile munților au fost formate, în mare parte, în mod natural, dar poartă și urmele intervenției umane. Nabateenii au „sculptat” în pereții canionului o adevărată rețea de canale și conducte menite să acumuleze și să transporte apa în oraș.

defileul Siq
defileul Siq

la capătul defileului Siq se află cel mai impresionant obiectiv al orașului Petra din Iordania: Trezoreria, o construcție spectaculoasă, sub forma unui mausoleu săpat direct în piatra muntelui, la o înălțime de 43 de metri. Construcția are aspectul unui palat, cu coloane de inspirație grecească și la intrare și la etaj. De numele mausoleului se leagă legenda unei comori, ascunse la interior. În vârf este sculptată o urnă, de la care a și pornit ideea de comoară ascunsă înăuntru.

Trezorerie
Trezorerie

strada Fațadelor se află chiar în dreapta Trezoreriei și este marcată de un număr foarte mare de morminte; fațada muntelui este sculptată în nenumărate chipuri, la intrarea în mormintele antice.

Teatrul Roman
Teatrul Roman

Teatrul Roman, aflat la capătul străzii Fațadelor continuă să funcționeze; a fost construit de către nabateeni, dar extins de către romani. Poate acomoda până la 7000 de persoane și aici se organizează numeroase evenimente culturale.

– în continuare se pot vedea o serie de morminte denumite regale, datorită dimensiunilor și sculpturilor lor spectaculoase. Nu se știe cui au aparținut.

manastire Petra
manastire Petra

Mănăstirea este cel mai mare monument din cadrul orașului Petra și ar fi fost folosită, pe timpul epocii bizantine, ca biserică. Fațada măsoară 45 de metri, iar intrarea are o înălțime de 10 metri. Până la mănăstire sunt de urcat sute de trepte, pe jos. La interior, mănăstirea are aspectul unui mormânt regal, însă numele i se trage de la numeroasele cruci sculptate înăuntru. Există o legendă conform căreia înăuntru ar fi înmormântați fratele lui Moise, Aaron și sora lor, Miriam.

Templul Leilor
Templul Leilor

Acestea sunt construcțiile care au supraviețuit cu bine cutremurului din anul 363. Orașul Petra din Iordania dispune și de construcții devenite ruine, distruse parțial de cutremur și de trecerea timpului. Cel mai important edificiu dintre cele avariate este Templul Leilor, construit cu coloane înalte pe suprafața cărora erau sculptați lei înaripați.

Circulă multe legende pe seama orașului Petra, legende a căror origine se găsește în Vechiul Testament. Se spune că stânca în care a fost construit orașul Petra nu este alta decât stânca pe care Moise a lovit-o cu toiagul, pentru a da evreilor să bea apă în deșert.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.