Petrelul zapezilor este o pasare zburatoare neobosita, migratoare, care apare in Antarctica, pe insulele antarctice si subantarctice. Aceasta este una dintre putinele specii de pasari care clocesc in Antarctica.

Ca aspect general, daca este observat de la o distanta destul de mare ai putea crede ca este un porumbel alb. La varsta adulta are lungimea corpului de 32 cm si greutatea de 250-450 g, iar penajul este complet alb, asemanator la ambele sexe.

Are aripile mari si largi, cu anvergura de 75-79 cm, coada lunga de 9,8-11,8 cm, capul rotund, ochii mari cu irisul de culoare inchisa, de obicei neagra. Ciocul este scurt si robust, negru, are lungimea de 1,8-2,2 cm, cu varful ascutit si putin indoit. Picioarele sunt scurte si de culoare gri-inchis.

In perioada clocitului, in luna noiembrie-decembrie, femela isi face cuibul pe continent la o distanta mare de tarm, pe pantele stancoase, in zone cu grohotisuri, la altitudini ce ajung uneori si la 2400 m. Cuibul este facut intre stanci sau intr-o adancitura in pamant, astfel incat sa fie protejat de vant si intemperii prin bolovani si pietre mari, plate si bine pozitionate pe sol.

La scurt timp dupa imperechere, femela depune un singur ou in cuib si il cloceste singura o perioada lunga de timp, de 41-49 de zile. Dupa eclozare apare puiul care este ocrotit si hranit de ambii parinti o perioada de cel putin 40-50 de zile cand acesta incepe sa zboare. Cand sunt mici, puii sunt acoperiti cu puf fin si des, care ii face sa para un ghem de lana scamosata de mohair de culoare gri-albastruie sau gri-deschisa.

Citește și:  Maimuța veveriță boliviană (Saimiri boliviensis), vezi unde trăiește această specie
Pagodroma nivea
Pagodroma nivea

Hrana acestor pasari consta din pesti de dimensiuni mici, calamari, krill antarctic, crustacee, moluste si starvuri de pasari sau de mici mamifere gasite pe tarm. Cand ajung la maturitate (la varsta de 7 ani) au penajul alb ca al adultilor. Cei mai mari dusmani ai acestor pasari si ai puilor lor sunt pescarusii arctici si alte specii de petreli care zboara in acelasi habitat.

Pentru a se apara de astfel de pradatori, petrelul zapazilor are obiceiul sa scuipe un lichid uleios foarte urat mirositor. Foarte rar inoata in apa, de regula poposeste pe aisbergurile plutitoare sau pe bucati de sloiuri de gheata pentru a se odihni. Uneori poposeste pe navele maritime si se hraneste cu resturi alimentare aruncate de marinari.

Petrelul zapezilor are denumirea stiintifica de Pagodroma nivea, face parte din ordinul Procellariiformes, familia Procellariidae. Riscul de disparitie al acestei specii este redus, desi rata de mortalitate a puilor este de 15-70%, in principal datorita conditiilor climatice nefavorabile, inundatilor provocate de topirea ghetarilor sau troienilor mari si zapezilor prelungite. Speranta de viata la petrelul zapezilor este de aproximativ 14-21 de ani.

Video – Petrelul zapezilor (Pagodroma nivea):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.