Piaţa Libertăţii din Timişoara este una din cele mai vechi pieţe ale acestui oraş, fiind locul în jurul căruia a evoluat reşedinţa de astăzi a judeţului Timiş. În trecut, piaţa a fost cunoscută şi sub denumirile de Piaţa de Paradă şi Piaţa Prinţul Eugen.
Piaţa Libertăţii a fost numită aşa în urma Revoluţiei maghiare din 1848. În acel an, în Piaţa Prinţul Eugen de atunci, a avut loc o adunare populară, la care au participat deopotrivă maghiarii, evreii şi germanii, toţi având în ei spiritul Revoluţiei. Dorinţa lor de libertate a dus la schimbarea denumirii acestei pieţe din Timişoara.
Unele dintre cele mai vechi clădiri din Timişoara se află chiar în Piaţa Libertăţii, multe dintre ele având, de-a lungul timpului, diverse funcţii militare. Specialiştii care au studiat-o sunt de părere că această piaţă a fost şi piaţă centrală a oraşului medieval. Clădirile au început să fie construite în timpul stăpânirii otomane, iar până în anul 1716, în estul pieţei, se afla baia publică a Timișoarei.
Printre clădirile aflate în Piaţa Libertăţii din Timişoara se află Cazinoul Militar care astăzi găzduieşte Muzeul şi Cercul Militar Zonal Timiş. Construcţia clădirii a început în anul 1744, fiind finalizată abia în 1775. Reprezintă una dintre cele mai importante clădiri militare ridicate în acest oraş în secolul al XVIII-lea, fiind locul de organizare a multor baluri pentru ofiţeri.
O altă clădire militară foarte importantă pentru Timişoara este Comenduirea Garnizoanei, cunoscută înainte ca “Generelatul nou”. Clădirea a fost ridicată în stilul baroc, fiind deja existentă în anul 1727, şi se spune că aici a locuit contele Mercy. Tot din acei ani datează Primăria Veche (ridicată între 1731 şi 1734), precum şi fosta Cancelărie de Război (astăzi este una dintre aripile Primăriei vechi).
Clădirile din Piaţa Libertăţii din Timişoara au fost ridicate în mai multe stiluri, însă predomină cele în stil clasicist. Însă pe multe construcţii se pot observa detalii care aparţin stilului baroc, stilului secession şi altor stiluri.
Piața Libertății a servit nu doar ca un centru administrativ și comercial, ci și ca un important nod cultural și social. Arhitectura diversă a clădirilor din piață reflectă influențele istorice variate și evoluția estetică a orașului, oferind o lecție vie de istorie urbană.