Piaţa Unirii din Timişoara este un alt punct turistic de referinţă atunci când vine vorba de vizitat acest frumos oraş de pe Bega. Unii spun despre această piaţă că ar fi cea mai veche, în timp ce alţii consideră că Piaţa Libertăţii a fost prima.
Numele acestei pieţe datează din anul 1919, atunci când trupele romane au intrat în Timişoara, eveniment ce a marcat unirea României cu Banatul. Mai mult, data de 3 august a devenit ziua oficială a Timișoarei. Însă acesta nu a fost, de la bun început, numele pe care l-a avut piaţa, ci, iniţial, a fost denumită Piaţa Losonczy. Losonczy a fost un comite ucis de turci, în anul 1552, când aceştia au cucerit cetatea de aici. Piaţa este cunoscută şi ca Piaţa Domului, deoarece aici se găseşte Domul Romano-Catolic.
Felul în care arată astăzi Piaţa Unirii din Timişoara datează din anul 1717, anul în care austriecii au reuşit să ia Timişoara din mâna turcilor. Piaţa a fost folosită, pentru foarte mult timp, ca piaţă comercială, unde chiar şi negustorii străini veneau să negocieze afaceri. În prezent, piaţa se remarcă prin clădirile în stil baroc, care ies în evidenţă indiferent de unghiul în care priveşti.
De departe, cea mai reprezentativă clădire din Piaţa Unirii este Domul Romano-Catolic sau Catedrala Sfântul Gheorghe. Construcţia domului a fost realizată în două etape, şi anume 1736-1751 şi 1755-1774. Este un adevărat exemplu al stilului baroc, iar interiorul este unul bogat, ieşind în evidenţă în special cu cele nouă altare în stil rococo şi baroc. A fost decorată de cei mai mari artişti ai acelor vremuri din Austria, iar astăzi au loc, zilnic, slujbe în română, maghiară şi germană. Mai mult, deseori, se ţin concerte de orgă, pentru că sala oferă o acustică deosebită. Orga a fost realizată în stil Ludovic al XVI-lea şi este copie a celei din Biserica Sf. Suplice din Paris.
Catedrala Ortodoxă Sârbă este şi ea o clădire reprezentativă pentru Piaţa Unirii din Timişoara şi, mai mult, a fost declarată monument istoric. A fost construită între anii 1744 şi 1748 şi, până pe la mijlocul secolului al XIX-lea, a fost folosită atât de romani, cât şi de sârbi. Lângă ea, se găseşte o altă clădire în stil baroc, care astăzi este sediul Episcopiei Ortodoxe Sârbe din Timişoara.
Liceul Teoretic “Nikolaus Lenau” îşi desfăşoară cursurile într-o altă clădire importantă, construită în anul 1761. Până ca liceul să fie înfiinţat, în anul 1870, clădirea a servit drept casă pentru magistraţi şi apoi drept teatru. Liceul poartă numele unui poet al curentului romantic, iar printre personalităţile care l-au absolvit, se numără scriitoarea Herţa Muller şi Nicolae Covaci, fondatorul formaţiei Phoenix.
Alte două clădiri ridicate în stilul baroc sunt Palatul Baroc şi Casa Bruck. Palatul Baroc găzduieşte astăzi Muzeul de Artă din Timişoara şi datează din anii 1733, când era sediul Oficiului Minier. Casa Bruck (sau Palatul Bruck) este o clădire mai recentă, din anul 1910, fiind construită după planurile arhitectului Laszlo Szekely. Acesta a folosit o combinaţie de stiluri – secession, art nouveau şi ecletic.
Dintre monumentele aflate în Piaţa Unirii din Timişoara, cel care se remarcă este Monumentul Sfintei Treimi sau Coloana Ciumei. Aşa cum îi spune cea de-a doua denumire, monumentul a fost ridicat pentru a marca stoparea epidemiei de ciumă din Banat. Monumentul a fost realizat, în acelaşi stil baroc, în Viena şi apoi transportat pe apă până la Timişoara. Statuia este alcătuită dintr-o coloană înaltă, la capătul căreia se află Sfânta Treime. Tatăl şi Fiul ţin o coroană cerească deasupra Fecioarei Maria, îngenuncheată la picioarele lor.
La baza ei, se pot vedea înfăţişaţi Sfântul Ioan de Nepomuk, Sfânta Barbara şi regele David. Sub Sfântul Nepomuk, se află Sfânta Rozalia, iar pe soclu sunt reprezentaţi Sfinţii Rochus, Sebastian şi Carol Borromeus. De asemenea, pe cele trei laturi ale soclului, au fost reliefate simbolurile ciumei, războiului şi foametei.
Pe lângă toate aceste clădiri şi monumente, Piaţa Unirii din Timişoara adăposteşte şi altele, la fel de interesante şi reprezentative ale stilului baroc, atât de folosit în arhitectura fostului Imperiu Austro-Ungar.