Piaţa Victoriei din Timişoara este una dintre cele mai importante pieţe din acest oraş, fiind locul în care, pe data de 20 decembrie 1989, localitatea a fost declarată primul oraş liber din ţara noastră. Piaţa, care înainte se numea Piaţa Operei, cuprinde mai multe instituţii importante, dar şi un muzeu şi câteva galerii de artă – toate clădirile sunt importante, din punct de vedere istoric.
Piaţa Victoriei a fost realizată în secolul XX, chiar în timp ce zidurile cetăţii se demolau. A fost văzută ca un pas în dezvoltarea Timisoarei, iar la început, în piaţă, se regăseau fortificaţiile vechii cetăţi a oraşului medieval. În anul 1906, a fost amenajată ca un bulevard-esplanada, de mari dimensiuni şi nu era de la bun început pietonală, având în vedere că tramvaiele au circulat în interiorul ei până în anul 1988. Iniţial, a primit numele de “Bulevardul Regele Ferdinand” şi din 1948 a primit denumirea de “Bulevardul 30 Decembrie”.
Piaţa Victoriei din Timişoara este cunoscută şi pentru promenadele “Corso” şi “Surogat”. “Corso” reprezintă promenadă din dreapta, care începe de la Operă şi se sfârşeşte la Catedrală. La începutul secolului XX, aceasta era promenada pe care se plimbau cei din înalta societate, care se opreau să facă cumpărături în magazine de lux şi mâncau în restaurante bine cotate. Pe această parte, se regăsesc mai multe palate, toate cu o însemnătate istorică deosebită:
Palatul Weiss – a fost construit în anul 1921, stilul adoptat fiind cel eclectic. Firma Arnold Merbl a fost cea care s-a ocupat de acest palat, comandat de familia Weiss.
Palatul Lloyd – a fost ridicat între anii 1910 şi 1912, într-o combinaţie de stiluri eclectic şi secession. În trecut, a fost sediul Băncii Agricole, iar astăzi, aici, se află Rectoratul Politehnicii din Timişoara. La parterul clădirii, se află restaurantul Lloyd care a fost înfiinţat chiar de la începuturile clădirii, primind în interiorul său numeroase personalităţi.
Palatul Neuhausz – a fost proiectat după planurile arhitectului Laszlo Szekely care s-a ocupat şi de foarte multe clădiri din Timişoara. A fost ridicată în perioada 1911-1912, fiind folosite stilurile eclectic, art nouveau maghiar şi secession vienez.
Palatul Merbl – a fost construit, în anul 1911, după planurile celui care s-a ocupat şi de Palatul Lloyd, în stilul secession.
Palatul Dauerbach – a fost proiectat în stil art nouveau, în 1913, fiind cunoscut şi sub numele “Palace”, datorită restaurantului de la parter.
Palatul Hâlt şi Palatul Szechenyi – au fost ridicate după proiectele lui Laszlo Szekely, fiind lipite unul de altul. Primul palat este cunoscut şi ca “Halt & Vogel” şi a fost construit între anii 1912-1913, în timp ce cel de-al doilea palat a fost ridicat între 1900 şi 1914.
Promenada de pe partea stângă a Pieţei Victoria din Timişoara este “Surogat”, fiind continuarea străzii Alba Iulia. Era promenada pe care se plimbau tinerii, dar şi muncitorii, iar elevii puteau merge pe aici doar dacă primeau acordul şcolii la care învăţau. De asemenea, soldaţii puteau veni aici numai dacă erau în permisie, fiind necesar să dovedească acest lucru. În prezent, aici se găsesc două palate, un cinematograf, multe magazine şi câteva clădiri de locuinţe.
Palatul Loffler – a fost ridicat , între anii 1912-1913, de către familia lui Jacob Loffler, pentru a servi drept sediu firmei de arhitectură pe care o deţinea. De-a lungul timpului, după ce palatul a fost naţionalizat, au funcţionat în el diverse instituţii.
Palatul Camerei de Comerţ – a fost construit în perioada interbelică, însă tot de către arhitectul Laszlo Szekely. Deşi Camera de Comerţ din Timişoara a fost înfiinţată în anul 1850, ea a avut sediul în diverse clădiri ale oraşului şi abia în anul 1930 a început construcţia palatului care a devenit noul sediu.
Piaţa Victoriei din Timişoara include şi două monumente deosebite. Unul dintre ele este “Lupoaica cu lupii”, o replică la scară mai mică a Lupei Capitolina. A fost dăruită, în anul 1926, chiar de oraşul Roma şi statuia se sprijină pe un pilon înalt de cinci metri. Un alt monument este fântână arteziană, cunoscută de localnici şi sub denumirea “Fântâna cu peşti”. A fost ridicată în anul 1957, a apărut în multe clipuri şi este unul din simbolurile pieţei, fiind locul de întâlnire al multor oameni.