Articolul de fata isi propune sa va prezinte o serie de pictori celebri din perioada Rococo. Stilul Rococo a aparut in domeniul artistic in secolul al XVIII-lea, fiind derivat din stilul Baroc. Artisti ai barocului au renuntat la stilul simetric care i-a consacrat, devenind mult mai interesati de adaugarea elementelor decorative, atat in arhitectura, sculptura, cat si in pictura.
Stilul rococo a fost utilizat la inceput in domeniul artelor si designului interior, al decoratiunilor si obiectelor de interior. Stilul Rococo s-a dezvoltat in Franta, intai in arhitectura si in designul mobilei, pentru ca apoi sa evolueze catre pictura.
La inceputul anului 1760 au inceput sa apara critici la adresa acestui nou stil, din partea lui Voltaire sau din partea lui Jean-Francois Blondel, care sunt de parere ca arta isi pierde din valoare prin acest stil.
Stilul rococo, desi este originar in artele decorative, este foarte des folosit si in pictura. Artistii care au adoptat stilul rococo foloseau in picturile lor culori delicate, si forme line, nu drepte si brute precum cele din perioada clasica. Cele mai multe dintre picturile stilului rococo cultiva mituri si simboluri ale dragostei, personaje foarte des intalnite fiind ingerasii si indragostitii. Mai mult decat atat, artistii consacrati ai perioadei rococo realizau foarte multe portrete. Unele dintre operele pictorilor se caracterizeaza prin usoara vulgaritate si lipsa decentei, demonstrand astfel ca arta se indeparteaza de valorile religioase care au influentat atat de mult barocul.
Cel mai celebru pictor al perioadei rococo este Jean-Antoine Watteau. Acesta s-a nascut in Franta in anul 1684 si a murit in anul 1772. A fost intersat de redarea miscarii prin culoare, fapt pentru care a contribuit enorm la nasterea stilului rococo. Watteau si-a descoperit tarziu latura artistica, desi era pasionat de pictura, fara a produce o opera de arta in adevaratul sens al cuvantului. In anul 1703 pictorul Claude Gillot ii propune sa ii fie asistent. In atelierul acestuia, Watteau a invatat multe dintre tainele picturii, fiind impresionat de persoanjele din “commedia dell’arte”, personaje care poarta masti.
In anul 1709, Watteau incerca sa castige o bursa Prix de Rome, pentru a putea studia la o scoala de arta, insa a fost respins. Si-a reincercat norocul in anul 1712 si atunci, nu doar ca a fost primit la scoala pentru un an de zile, ci a fost ales direct membru al academiei, impresionand prin picturile sale. Cinci ani a durat pana cand Watteau si-a desavarsit opera de referinta, si anume pictura Pilgrimage to Cythera sau L’embarquement pour Cythere. Tabloul prezinta o sarbatoare a dragostei care are loc pe insula Cythera, cunoscuta in mitologia greaca drept locul nasterii lui Venus, zeita iubirii. Pictorul a subliniat tema erotica prin prezenta cupidonilor si a cuplurilor de indragostiti.
Desi operele pictorului erau caracterizate de eleganta si rafinament, Watteau nu a fost incurajat de catre aristocrati, ci mai degraba de catre burghezi si bancheri, care ii achizitionau picturile.
Pe langa faimoasa pictura Pilgrimage to Cythera, o alta opera celebra a acestui pictor al perioadei rococo este Pierrot sau Gilles, care infatiseaza un personaj celebru al comediei italiene. Watteau aduce in prim plan un comedian confuz, care pare sa isi fi uitat replicile. In prezent, faimoasa pictura se afla la Muzeul Luvru.
Opera finala a lui Jean-Antoine Watteau este intitulata L’Enseigne de Gersaint. Aceasta a fost realizata in anul 1720, avand forma unei reclame pentru un magazin de opera de arta care apartinea lui Edme Francois Gersaint. Pictura surprinde activitatea din micul butic. Nu a fost folosita niciodata pe post de reclama, fiind considerata o adevarata opera de arta.
In anul 2007 a fost descoperita o pictura a lui Watteau care dateaza din anul 1718. Tabloul a fost numit La Surprise si infatiseaza un tanar actor care canta la chitara si admira un fericit cuplu.
Picturile lui Watteau au avut influente majore in operele de arta ulterioare, insa nu doar in pictura, ci si in domeniul decoratiunilor interioare, scultpturii, muzicii si literaturii.
Un alt pictor celebru al perioadei rococo este Francois Boucher. Stilul sau este asemanator cu cel al lui Watteau, cultivand in foarte multe dintre picturi tema iubirii. Boucher s-a nascut in anul 1703. A studiat in Italia, iar in anul 1731 a fost admis la Academia de Pictura si Sculptura, fiind specializat pe picturile istorice. Picturile sale de inceput se incadreaza mai mult in stilul idilic, decat in stilul traditional. Una dintre cele mai importante picturi ale lui Boucher este Le dejeuner. Boucher surprinde scene de familie. Alte picturi importante ale sale sunt Madame de Pompadour, Rinaldo et Armida si portretul lui Marie-Louise O’Murphy.
Jean-Honore Fragonard s-a nascut in anul 1732 si este reprezentant al stilului rococo in pictura. Desi Francois Boucher i-a recunoscut calitatile artistice, l-a considerat neexperimentat, fapt pentru care nu a vrut sa ii fie mentor. Asadar, Fragonard si-a dezvoltat abilitatile artistice in atelierul lui Chardin. Cele mai importante picturi ale sale sunt: Les Baigneuses, La Liseuse, La declaration d’amour.
Thomas Gainsborough este un pictor englez cunoscut pentru preferinta fata de stilul rococo. Picturile sale sunt realizate intr-un mod delicat, cele mai multe fiind peisaje sau portrete. Printre cele mai cunoscute opere sunt: Landscape in Suffolk, Mr. and Mrs. Robert Andrews, The Painter’sDaughters Chasing a Butterfly si Sunset.
Giovanii Battista Tiepolo este reprezentantul picturii rococo in Germania. Opera sa cuprinde numeroase picturi realizate special pentru biserici.