Pictorul si sculptorul Amedeo Modigliani s-a nascut pe data de 2 iulie 1884, in Livorno, Italia, provenind dintr-o familie instarita, tatal sau fiind bancher. Inca din perioada copilariei, Amedeo a fost un baiat fragil, care suferea de pneumonie frecvent, din cauza unei sensibilitati pulmonare pronuntate, mostenite din partea mamei. De altfel, s-a si imbolnavit de tuberculoza, boala pe care, din nefericire, a fost nevoit sa o trateze pentru tot restul vietii sale. Mama sa a fost cea care i-a descoperit inclinatia si talentul catre pictura, motiv pentru care la varsta de doar 17 ani, in anul 1902, pleaca la Venetia, pentru a urma cursurile Academiei de Arta.

Cinci ani mai tarziu, in anul 1907, pictorul Amedeo Modigliani ajunge in Paris, determinat sa devina faimos si ajungand sa-i intalneasca pe cei mai cunoscuti artisti si scriitori ai vremii, de la Pablo Picasso, la Utrillo. Stilul sau de viata nonconformist (nopti intregi petrecute in inchisoare din cauza problemelor cu alcoolul, dansul din miez de noapte cu o faimoasa prostituata pariziana), cat si aspectul sau fizic il fac irezistibil pentru femeile franceze, motiv pentru care reusea sa gaseasca intotdeauna modele dispuse sa-i pozeze.

La Paris, Modigliani a fost, cu usurinta, atras de partea intunecata a vietii de noapte, ajungand sa fie implicat in nenumarate aventuri sentimentale. Succesul si banii, pe care ii asteptase inca de la venirea sa la Paris, au intarziat sa apara, de aceea, in scurt timp, pictorul Amedeo Modigliani ramane falit, fiind nevoit sa locuiasca in hoteluri insalubre si sa se mute din atelier in atelier pentru a se putea ascunde de proprietarii furiosi de neplata chiriei.

Din cauza acestui stil de viata complet dezechilibrat, in anul 1909, Modigliani se imbolnaveste si este nevoit sa se intoarca in Italia, pentru a-si putea recapata puterile. In anul 1913, cand revine la Paris, sanatatea sa este foarte zdruncinata, plamanii ii creeaza constant probleme si, de fiecare data cand trebuia sa se refaca, se intorcea acasa, in Italia, la Livorno. In aceasta perioada, pictorul Amedeo Modigliani devine dependent de droguri si alcool, irosindu-si atat talentul, cat si putinii bani pe care ii mai avea, nereusind decat sa vanda, pe sume derizorii, picturile sale superbe si fiind nevoit sa-si petreaca timpul in cafenele si poduri insalubre.

Cel care il introduce in domeniul sculpturii africane este prietenul sau Brancusi, de a carui arta Modigliani este impresionat si pe care o aplica in toate portretele sale. Chiar daca avea un oarecare talent si in sculptura, Amedeo si-a lasat toate piesele neterminate, aplicand insa toate tehnicile invatate in sculptura, si in picturile sale.

Amedeo Modigliani; Portretul lui Maude Abrantes, Foto: thisisniceyeah.blogspot.ro
Amedeo Modigliani; Portretul lui Maude Abrantes, Foto: thisisniceyeah.blogspot.ro

In casa poetului polonez Zborowski, care ii era si prieten, pictorul Amedeo Modigliani o intalneste pe cea care avea sa-i devina sotie, tanara artista Jeanne Hebuterne. Cei doi se casatoresc in scurt timp si au impreuna un baiat. La insistentele lui Zborowski, Modigliani accepta deschiderea unei expozitii de arta, la 3 octombrie 1917, aceasta cuprinzand 32 de picturi si desene. Din nefericire, foarte putine lucrari au fost vandute, iar expozitia a fost inchisa in aceeasi zi, pe motiv de indecenta. Fiind complet constrans de problemele financiare si fiind si foarte bolnav, Modigliani pleaca la Nisa pe timpul iernii, cu ajutorul banilor imprumutati de prietenul sau polonez, Zborowski.

In anul 1918, Jeanne naste al doilea copil, o fetita, motiv de imensa bucurie pentru pictorul Amedeo Modigliani care devine, insa, din ce in ce mai rusinat de faptul ca era nevoit sa se mute constant din hotel in hotel, cu mica sa familie, si de faptul ca nu se puteau intretine financiar. Lucrurile erau atat de grave, incat Jeanne, imediat dupa nastere, s-a reapucat de pictura, lasand fetita in grija unei bone.

Modigliani era, indiscutabil, un pictor remarcabil si, in ciuda bolii sale care continua sa se agraveze, nu a incetat sa picteze oamenii din jurul sau, in special copii sensibili, palizi, anemici, simtind o puternica legatura cu boala lor. Avea o oarecare afectiune pentru oamenii de conditie umila, pe care deseori ii reprezenta in picturile sale si, in acea perioada, era vazut adesea desenand portrete pe care le oferea modelelor, in speranta unui pahar de alcool.

La mijlocul lunii ianuarie 1920, pictorul Amedeo Modigliani este gasit fara suflare in studioul sau, alaturi de sotia sa, Jeanne, impietrita de durere. Apropiatii il duc la spital, unde, mai tarziu, va muri de meningita tuberculoasa peste care s-au suprapus si consecintele consumului de droguri si alcool. Amedeo Modigliani a murit la numai 36 de ani, pe data de 25 ianuarie a anului 1920. In urmatoarea zi, 26 ianuarie, sotia sa, Jeanne, isterica, insarcinata in noua luni, se arunca de la fereastra casei parintilor sai si, din nefericire, nici ea si nici copilul inca nenascut nu au putut fi salvati, decedand pe loc.

Pictorul Amedeo Modigliani a fost un artist desavarsit, picturile sale fiind dominate de un simt al liniaritatii iesit din comun. A folosit liniile pentru a sugera corpul si formele, in general, cu foarte mult talent si sensibilitate si distorsiunea pentru a emfatiza trasaturile modelelor sale si poate chiar si personalitatea. Pictorul si-a dezvoltat stilul inconfundabil prin experimentarea impresionismului, a suprarealismului si a cubismului. Foarte cunoscute sunt picturi precum: “Autoportret”, “Femeie cu cravata neagra”, “Nud sezand”, Nud culcat”, “Nud privind peste umar”, “Femeie cu palarie”, “Fetita in albastru”, “Cariatida”, “Portretul Annei Zborovska” etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.