Pictorul Fernand Leger a fost un artist francez care a trait intre anii 1881 si 1955. Acesta a fost unul dintre primii din Hexagon care au realizat opere apartinand curentului cubist, desi el nu apartinea acestuia. Pe langa cariera sa de pictor, Leger a fost si grafician, dar si artist decorator.
Fernand Leger a vazut lumina zilei intr-un orasel mic din Normandia. El a fost unicul copil al unei familii modeste, care se ocupa in principal cu cresterea animalelor. Inca de la o varsta foarte frageda, artistul ramane fara tata, lucru ce-l va marca pe viitor. Dupa ce invata la o scoala parohiala din apropierea casei sale, se muta la Caen, apoi la Paris, unde realizeaza mai multe schite de desene. La inceputul secolului al XX-lea, invata la Scoala Artelor Frumoase, dar si la alte institutii de acelasi profil. In acesti ani va continua sa faca desene, nemanifestand niciun interes pentru pictura.
Totusi, in anul 1905, inspirat fiind de operele lui Cezanne, Leger se va reorienta catre pictura. Nu va dura mult timp pana cand artistul isi va forma stilul personal, marcat de optimism si speranta. Intrucat era fascinat de un format mare al lucrarilor sale, picturile pe care le va realiza vor fi mult mai masive decat cele normale. De asemenea, va face si decoratii murale.
Doi ani mai tarziu, dupa expozitia dedicata lui Cezanne, Fernand Leger se va interesa si mai mult de cubism, descoperindu-i, printre altii, pe Braque si Picasso. Cu toate acestea, stilul artistului va fi cumva diferit, desi influentele de la Cezanne si Picasso vor fi vizibile.
La sfarsitul primului deceniu din secolul trecut, Leger se va stabili intr-o cladire uriasa, care era dotata cu peste 100 de ateliere. Acolo locuiau Marc Chagall, Robert Delaunay si Alexander Archipenko, si alti cativa artisti de marca. De altfel, cu toti acestia Leger va lega o frumoasa prietenie.
Stilul artistului se remarca prin utilizarea unor culori moarte, cu precadere una singura pentru fiecare tablou. Cu toate ca inca era influentat de cubism, dar si de fauvism si impresionism, Leger va realiza in perioada 1910-1911 cateva lucrari care vor fi expuse la Paris. Cea mai reusita dintre acestea este „Nuduri in padure”. Opera ii va aduce artistului o recunoastere nationala si o apreciere pe masura.
In urmatorii ani, pictorul se va muta din locul in care locuia intr-o zona mai centrala a Parisului, unde va lucra pana in anul mortii sale. In 1912 va crea gruparea „Contrastele formelor”, ce se va remarca prin reintroducerea mai multor culori in lucrarile cubiste. De asemenea, va fi cofondatorul miscarii „Sectiunea de aur”, alaturi de Picabia, Kupka si Villon.
In timpul primului razboi mondial, Leger va fi recrutat in armata franceza, unde insa nu va rezista pana la sfarsit, fiind declarat inapt pentru finalizarea serviciului militar din cauza unei rani serioase. Dupa ce a revenit in Capitala Frantei, artistul va hotari sa-si schimbe stilul, marcat fiind de impactul razboiului asupra sa. Conform declaratiilor sale, ideile artei abstracte i se pareau ridicole dupa ce a luat contact cu moartea si cu durerea pricinuite de ororile razboiului.
La sfarsitul anului 1919, Fernand Leger se va casatori cu o fata pe care o cunostea de mai multi ani. Cu toate ca cei doi locuiesc in vecinatatea Parisului, pictorul inca isi desfasura activitatea in atelierul lui din mijlocul orasului.
In anul 1924, artistul va fonda Academia de Pictura Moderna, unde va fi profesor pentru mai multi ani. Ideea infiintarii academiei i-a venit deoarece dorea sa promoveze stiluri si curente noi. In anul urmator, Leger va face cateva lucrari murale, in colaborare cu Robert Delaunay, cu care va proiecta si decorarea unui pavilion francez in cadrul unei expozitii internationale de arta din Capitala tarii. Cu aceasta ocazie, artistul isi da seama de posibilitatile si oportunitatile care i se ivesc realizand opere de arta decorativa.
In anul 1931, Fernand Leger va pleca in Statele Unite, intr-o calatorie de cateva luni. Patru ani mai tarziu, va face o noua excursie in America, de care va ramane fascinat, in special datorita agitatiei din marile orase, dar si de multitudinea de reclame, de lumini si de oportunitati pe care S.U.A le ofera vizitatorilor.
In 1950, pictorul isi deschide un atelier de ceramica intr-un mic oras de pe Coasta de Azur. Se pare ca aceasta decizie a fost luata intrucat Leger dorea sa incerce ceva nou. Doi ani mai tarziu se va casatori pentru a doua oara (divortase de mult timp de prima sotie) si se va muta langa Paris. Dupa numai trei ani, artistul va muri din cauza unui infarct. In prezent, in casa unde el si sotia lui au locuit in ultimii ani se afla un muzeu cu lucrarile sale. Acesta a fost deschis in primavara anului 1960, din dorinta Nadiei Leger.