George Stefanescu – este un pictor roman, care s-a nascut in data de 20.04.1914, la Plainesti (azi Dumbraveni), in judetul Vrancea. La origine, tatal sau era macedonian din Bitolia, mama, pe nume Sanda, provenea din localitatea Crucea de Jos (Vrancea).
Inca din scoala primara, copilul George era talentat la desen. Liceul il face in orasul Ramnicul Sarat. In adolescenta, in timpul vacantelor, el mergea ca ucenic la atelierul pictorului Constantinescu, care il invata pictura bisericeasca. Dupa o pregatire intensa cu pictorul I.Theodorescu Sion, sustine examen la Academia de Arte Frumoase din Bucuresti, si este repartizat in clasa pictorului Nicolae Darascu, care il admira pentru talentul sau, intre ei legandu-se o adevarata prietenie.
La Bucuresti, pictorul George Stefanescu expune lucrari de pictura intr-o galerie de arta, astfel apare ,,Natura moarta cu muscate” si peisaje din Vrancea si Balcic. Studiaza pictura sub indrumarea profesorului Lucian Grigorescu (atelierul ,,Zapan”), iar sub indrumarea pictorului Nicolae Darascu, incepe sa picteze decoratii interioare si sa execute mobilier, creeaza desene si schite de imbracaminte. In colaborare cu pictorul Alexandru Mazilescu, realizeaza prima fresca bisericeasca in anul 1938.
La intoarcerea din razboi (unde este grav ranit), in anul 1945, se inscrie la cursuri de scenografie, sub indrumarea profesorului Ion Sava. In aceasta perioada, face afise, grafica publicitara, generic de filme si conduce laboratorul numit ,,Filmul Popular”.
Pictorul George Stefanescu reincepe activitatea de pictura in anul 1957, apar lucrari cu peisaje din jurul Bucurestiului, Mogosoaia, Cernica, Baneasa s.a.
Terminand cursurile de scenograf, este angajat la Teatrul ,,Lucia Sturdza Bulandra” ca scenograf, face costume, decoruri pentru multe spectacole (din 1958 pana in anul 1974). Astfel, creeaza pentru piesa ,,Daca vei fi intrebat” a lui D.Dorian, decorurile respective. Pentru piesa de teatru ,,Mamouret” a lui Jean Sermet, George Stefanescu creeaza scenografia acesteia. Apoi, face decorurile pentru piesa lui M.Beniuc ,,Intoarcerea”, iar in incinta teatrului expune lucrari de pictura (flori si peisaje), grafica.
Pictorul George Stefanescu isi deschide un atelier (in Muzeul Georghe Tattarescu), unde organizeaza o expozitie, cu picturi, colectii de icoane, ceramica si mobilier taranesc.
Intre anii 1966-1967, realizeaza decoruri pentru piesa ,,Fii cuminte, Cristofor” de Aurel Baranga si ,,Luceafarul” de Barbu St. Delavrancea. Picteaza, de asemenea, la Sighisoara, Tulcea, Constanta, Eforie, Manaia – frumoase acuarele.
Alte piese la care executa scenografia sunt: ,,Poetul si revolutia”, ,,Sfarsitul pamantului” de V.Eftimiu, ,,Patru oameni fara nume” de R.Badila, ,,Povestiri din padurea vieneza” de Odon von Horwath, si termina activitatea de scenograf cu decorurile la piesa ,,Intre noi doi n-a fost decat tacere” de Lia Crisan.
Desi activitatea sa de scenograf a fost indelungata, aproximativ 18 ani, George Stefanescu se considera, pe buna dreptate, in primul rand pictor; ,,aceasta este vocatia sa, este modul adecvat de autoexprimare”.
Pictorul George Stefanescu prezinta exponate la Salonul de pictura si Sculptura din Bucuresti.
In anul 1970, creeaza costumele pentru piesa de teatru ,,Puricele in ureche” de Georges Faydeau. Concepe decorurile pentru piesa ,,Contrapunct” de P.Everac. inaugureaza o expozitie la Galeria ,,Simeza” din Bucuresti, de asemenea participa la expozitiile de pictura romaneasca peste hotare, deschise la Ludenscheid, Watts Art Gallery si Beiruth.
La Hamburg, la expozitia ,,12 pictori romani”, pictorul George Stefanescu este invitat sa participe cu lucrarile sale. In anul 1976, isi expune picturile la Galeria ,,Caminul Artei”, apoi picteaza in 1978, la Covasna, Bazna, Medias si Buzias.
Anul urmator, este invitat la Tokio, unde isi prezinta lucrarile in cadrul expozitiei de arta romaneasca de la Salonul Republican de Pictura. De asemenea, isi expune serie de picturi la Galeriile de Arta si Salonul de Pictura si Sculptura din Bucuresti – in cadrul unor frumoase expozitii.
Operele sale sunt expuse si in Belgia si Germania, in cadrul unor expozitii personale de pictura si grafica. Lucrarea sa ,,Dansatorii” este prezentata de criticul de arta Constanta Iliescu, in ,,Comori de arta ale Capitalei”, iar alte articole despre operele sale sunt scrise fr T.Redlow in revista ,,Arta”.
In anul 1989, pictorul George Stefanescu, pleaca in Germania (locuieste in orasul Ludinghausen), unde creeaza si expune multe picturi in expozitii personale. Dintre acestea, importante sunt: expozitia ,,George Stefanescu, Neue Wege-Neue Bilder” (Hotel Queens, Bremen), ,,Vatre und Sohn im Spiegel der Kunst” (Ludinghausen), ,,9 Kunstler aus Ludinghausen” (Burg Vischering), la Galeria Noran (Munster) si Galeria Wohrle (Hamm), la Galeria Noran (Ludinghausen) si expozitia Sparkasse (Ludinghausen) etc.
Pictorul George Stefanescu creeaza lucrari precum: ,,Hora”, ,,Compozitie” – in care lumina este ,,o prezenta reala, reiese din culoare, prin gradul de saturatie al acesteia, care-i da stralucire”. Lucrarea ,,Arlechinii” este realizata in tonuri de culori albastru-alb, ,,cu tuse lungi, verticale, cu ritmicitatea unor hasuri, care incheie forma, ii confera o anumita imponderabilitatea vaporoasa’.
Lucrarile ,,Padure” si ,,Compozitie” sunt ,,sentimente de peisaj” – ele ne transmit emotia artistului in fata peisajului de toamna, in fata padurii, sau ,,al sentimentului cosmic, de inceput de lume”.
,,Carnaval” – este o compozitie de grup, care reuneste figuri din teatru si circ (cantareti, arlechini, balerine), alcatuind o lume a aparentelor, stridenta si spectaculoasa. Costumele sunt realizate in culori vibrante, cu sclipiri de rosu si galben.
,,Despartirea din urma” – este o pictura care trateaza tema cimitirului – prezenta si in operele pictorilor Tonitza, Iser si Darascu.
Pictorul moare in Germania, la 27 octombrie 2007, si este inhumat la Ludinghausen – orasul unde a trait ultima parte a vietii.
George Stefanescu – ,,un artist cu reale si mari posibilitati, limbajul plastic cu care se exprima, poarta pecetea unei manifestari originale, personale. Acuarela sa, atat de clara si senina, facuta parca numai din lumina, incanta si subjuga” (Misu Weinberg).