Pictorul Georges Braque este cel care, alaturi de Pablo Picasso, a pus bazele cubismului. Dupa ce si-a terminat studiile in orasul francez Le Havre, unde va invata despre pictura si la Academia de Arte Frumoase, el se va muta la Paris, in primul an din secolul al XX-lea.
Cele dintai opere ale sale poarta influenta impresionismului, insa lucrarile sale mai importante din primii ani sunt cu vadite tente foviste, inspirate din picturile lui Derain si Matisse. In anul 1907, dupa ce va crea cateva asemenea lucari pe care le va expune la un salon particular din captiala Frantei, va inaugura, in colaborare cu Pablo Picasso stilul cubist, un curent ce va capta atentia intregii lumi. De altfel, perioada de debut a cubismului se incadreaza intre anii 1907 si 1914. Prima opera care a fost catalogata drept pictura noului curent este cea a lui Picasso, „Domnisoarele din Avignon”.
Un lucru distinct prin care cubismul s-a facut cunoscut il reprezinta modelul geometric folosit pentru realizarea picturilor. Primul critic de arta ce va remarca aceasta trecere este Vauxcelles, cel care va aprecia noul curent si va marturisi ca acesta reprezinta viitorul in pictura. Cu toate acestea, se pare ca dorintele initale ale lui Braque si Picasso nu au fost sa foloseasca aceste modele geometrice pentru realizare tablourilor. Ei isi doreau sa realizeze niste lucrari speciale, care sa nu aiba nimic de-a face cu lumea exterioara sau cu natura statica sau dinamica.
Care sunt cele trei etape ale cubismului?
1. Etapa precubismului – aceasta se intinde de la mijlocul anului 1907 pana in 1910. In aceasta perioada, influenta lui Cezanne este vadita, iar sfera, conul si cilindrul sunt principalele figuri geometrice utilizate pentru realizarea picturilor. Totusi, Braque si Picasso, se gandeau inca de atunci sa reduca operele lor la figurile geometrice fundamentale.
2. Faza analitica a cubismului – mai este numita si faza cubismului ermetic, intrucat pictorii incep sa se foloseasca de tehnica descumpunerii obiectelor reprezentate. Cele mai utilizate culori in realizarea picturilor sunt maroniul si negrul. De asemenea, este folosit din ce in ce mai mult si colajul.
3. Faza sintetica a cubismului – este marcata de introducerea celorlaltor culori in lucrarile pictorilor care imbratiseaza acest curent.
Cu toate ca regulile cubismului erau stabilite foarte clar, au aparut si asa-zisele efecte secundare ale acestui curent. Astfel, nu mic a fost numarul celor care au incercat sa fie adeptii cubismului, insa nu au reusit decat sa picteze niste figuri geometrice fara niciun scop sau nici un tel ori obiectiv.
Printre alti mari reprezentanti ai curentului se numara Fernand Leger, Robert Delaunay sau Marcel Duchamp.
Revenind la Georges Braque, trebuie sa mentionam faptul ca majoritatea tablourilor sale prezinta peisaje din natura, realizate folosind forme geometrice si culori inchise. In unele lucrari de-ale sale, el va introduce si colajul, precum in opera „Vas cu fructe si pahar”. Pe la mijlocul anilor ’20, Braque devenise deja un om bogat si cu o reputatie excelenta. La mijlocul deceniului al doilea din secolul trecut, pictorul va realiza unele decoruri pentru diferite trupe de balet pariziene. In a doua parte a vietii sale, lucrarile artistului vor fi expuse in lumea intreaga, nu doar in Franta. In deceniul al saselea, o parte dintre picturile sale vor fi duse la Luvru.
Un alt lucru demn de cunoscut este faptul ca numai expertii in domeniu pot face diferenta intre tablourile lui Braque si cele ale lui Picasso, deoarece asemanarile dintre lucrarile celor doi sunt uimitoare. De asemenea, George si Pablo au fost doi prieteni foarte apropiati, iar Braque este printre singurii oameni pe care marele Picasso l-a considerat drept un partener cu drepturi egale. Nimeni nu poate sti ce s-ar fi intamplat daca cei doi nu s-ar fi intalnit vreodata…
Unul dintre principiile de baza ale cubismului statueaza faptul ca o lucrare de arta trebuie neaparat sa-si pastreze autonomia si nu sa fie doar o simpla reproducere a naturii sau a unui peisaj din aceasta. Braque si Picasso au dorit ca admiratorii lor sa poata intelege si percepe lucrarile cubiste din mai multe puncte de vedere. In principiu, cei doi isi propuneau ca privitorii sa-si imagineze in felul lor propriu si unic ceea ce vad. Desi Braque fusese atras de cubismul analitic in primii ani ai carierei sale, mai bine de 25 de ani a fost adeptul creatiilor cubismului sintetic.
In prezent, majoritatea operelor lui George Braque se gasesc la muzeele din Paris. Cu toate acestea, au fost si unele expozitii in Romania la care au fost prezentate cateva picturi ale artistului, in special cea numita „Umbre si lumini”, care a avut loc acum cativa ani.
Alte lucrari importante ale lui George Braques: „Omul cu chitara”, ” Viaductul de la L’Estat”, „Vioara si paleta”, „Portugheza”, „Pestele negru”, „Sticle si pesti”, „Marele nud”, Masa de pedestal’.