Pictorul Henri de Toulouse-Lautrec s-a nascut la data de 24 noiembrie, in Albi, localitate din partea de sud est a zonei muntoase din Franta, fiind un pictor renumit al perioadei postimpresioniste, cu o originalitate deosebita care avea ca nucleu generator spiritul sau deosebit de aparte. A reusit sa capteze in capodoperele sale spiritul epocii in care a trait redand intensitatea acesteia in cele mai patrunzatoare forme. Tatal sau era un renumit conte al acelei vremi, pe nume Alphonse Toulouse-Lautrec-Montfa, si avea o provenienta aristocratica, traind in apropierea orasului Toulouse, inca de la inceputul secolului al XII-lea. Pictorul Henri de Toulouse-Lautrec a avut norocul de a primi o educatie specifica familiilor de aristocrati cu copii.

A facut liceul de elita Fontanes, insa aparand anumite complicatii de sanatate a fost nevoit sa se retraga si sa continue sa invete de acasa. A avut totusi o copilarie frumoasa, cu lungi plimbari alaturi de cainii familiei, traind la maxim si intensitatea curselor de cai. Insa adevarata sa durere porneste in momentul in care isi pierde abilitatea de a merge din cauza unor fracturi la ambele picioare cauzate de niste cazaturi banale, care insa, datorita faptului ca pictorul avea o tulburare de calcifiere din nastere, s-au dovedit dezastruoase pentru el. Exact in aceeasi perioada incepe si sa picteze, observat fiind si de mama sa, care si-a dat dat seama din prima clipa ca va fi un mare pictor.

In anul 1882, Pictorul Henri de Toulouse-Lautrec incepe sa studieze pictura in adevaratul sens al cuvantului, dat fiind ca este indrumat de academicianul Leon Bonnat. Dupa ce termina studiile, isi incepe activitatea cu mai multe cunostinte in cadrul atelierului lui Fernand Cormon, unde intra in contact si cu multi alti pictori la fel de talentati insa cu o experienta mai vasta. Alaturi de acestia incepe o viata noua prin intermediul careia isi propune sa treaca peste stilul traditional pe care l-a captat de pe bancile scolii.

Henri de Toulouse-Lautrec; Patul, Foto: silverandexact.com
Henri de Toulouse-Lautrec; Patul, Foto: silverandexact.com

Primele influente in pictura sa au fost cele de impresionism, insa ulterior se orienteaza catre curente mult mai moderne, perioada aceasta marcand si o serie de modificari in viata sa. Pentru inceput descopera cartierul Montmartre urmand ca apoi sa se mute din casa parintilor in fostul atelier al lui Edgar Degas, pictor pe care Toulouse il considera unul dintre cei mai mari maestri si discipoli ai sai. La inceput parintii nu au fost de acord cu hotararea sa de a se muta, de teama ca acesta sa nu o ia pe drumuri gresite, iar temerile lor nu au fost lipsite de fundamente, dat fiind ca viata tanarului urma sa sufere modificari de amploare.

Lumea pe care pana atunci tanarul nu o cunostea si incepea incet incet sa o descopere, isi gaseste usor locul si in picturile sale. Purcede prin adoptarea unor stiluri preferate de naturalisti precum: distractii pe strada, petreceri pline de dans, cabaretul, splendoarea circului, farmecul teatrelor si diverse portrete ale unor oameni neacceptati din punct de vedere social precum alcoolicii, golanii si prostituatele.

Odata cu abordarea acestor teme, pictorul Henri de Toulouse-Lautrec incepe totodata sa traiasca si sa simta din plin viata de noapte. Frecventeaza cabaretele, incepe sa consume alcool in exces, mai ales absinth si pe langa toate acestea incepe sa piarda tot mai mult timp in bordele de lux, preferatul sau fiind cel de pe Rue de Moulins. Insa pe langa tot raul ce i-l pricinuiau aceste activitati la nivel fizic, tanarul avea tot mai multe muze, ce se observau perfect in lucrarile sale.

Henri de Toulouse-Lautrec; La toilette, Foto: blablidicecosas.wordpress.com
Henri de Toulouse-Lautrec; La toilette, Foto: blablidicecosas.wordpress.com

Prima expozitie a pictorului Henri de Toulouse-Lautrec are loc chiar in cadrul unui cabaret, in anul 1886 iar dupa un an are o expozitie chiar la Toulouse, in cadrul careia au fost expuse si picturi internationale ale reprezentantilor din cadrul Academiei de Arte Frumoase. Cele mai multe expozitii le are in cadrul Salonului Independentilor, unde prezinta si tabloul „Dansul la Moulin Rouge”.

Dupa anul 1891 incepe si epoca infloritoare pentru acest pictor, devenind tot mai celebru si mai cautat de colectionari, editori si organizatori de expozitii celebre, in urma carora primeste intregi cronici de apreciere. Acea perioada a reprezentat maturitatea artistica a pictorului, desi starea sa de sanatate incepea sa se agraveze tot mai mult. Desi se imbolnaveste vizibil, continua sa creeze, urmand o perioada in care a dat nastere la peste saizeci de picturi, expuse la galeria Goupii, vernisaj la care si adoarme. Incepe sa aiba halucinatii cauzate de lipsa somnului si de consumul mare de alcool, urmand ca apoi sa fie dus de mama sa in casa in care a crescut, dar in mod tragic moare chiar in bratele acesteia.

Pictorul Henri de Toulouse-Lautrec, ca mai toti artistii importanti a inceput prin contactul cu impresionismul, urmand ca dupa apropierea cu marii simbolisti sa aprecieze mai mult metodele lor. Acestea au venit odata cu utilizarea mult mai armonioasa a culorilor, litografiile sale devenind mai decorative, desi nu se rupe o clipa de naturalism. Era apreciat ca un pictor ce-si reprezenta ironia asupra societatii prin lucrari, insa aceasta ironie nu era in nici un caz pornita din rautate, ci din simpatie pentru ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.