Pictorul Henri Matisse s-a nascut la data de 31 decembrie in anul 1869, in Le Cateau-Cambresis, o localitate din nordul Frantei si a decedat in 1954, la 3 noiembrie in Nisa. A fost un renumit pictor francez din perioada artei moderne la a carei initiere a si ajutat, fiind unul dintre cei mai de seama reprezentanti ai secolului al XX-lea. A mostenit impresionismul si neoimpreionismul, iar cu acestea porneste la drum pentru a contura miscarea fauvista, fiind totodata un pictor universal, care cultiva cu spor si spirit dezinvolt arta africana si artistii renascentisti, dar si operele contemporanilor sai.

Tatal sau a fost un umil negustor de grane. Matisse se pregateste inainte de toate sa devina avocat, dar din pacate pentru el, a suferit o interventie chirurgicala, in urma careia a trebuit sa stea la pat. Dar avand in vedere ca a descoperit pictura in aceasta perioada de convalescenta, putem spune ca perioada a fost chiar prolifica pentru cel ce avea sa devina un pictor renumit. Dupa ce pleaca la Paris, pentru a urma cursurile Academiei Julian, traieste adevarate clipe de fericire descoperind si Scoala de Arte Frumoase, unde se alatura echipei tanarului simbolist Gustave Moreau, care picta intr-un atelier. Aici incepe adevarata aventura a vietii sale, avand in vedere ca urmeaza sa lege numeroase prietenii cu oameni de seama ai momentului si in cele din urma sa devina si el notoriu.

Henri Matisse; Tristetea regelui, Foto: huwdavidjones.wordpress.com
Henri Matisse; Tristetea regelui, Foto: huwdavidjones.wordpress.com

In anul 1904, Henri Matisse expune primul sau tablou in cadrul galeriei organizate de Ambroise Vollard in Paris si apoi este initiat in tainele stilisticii divizionismului de catre Paul Signac. Divizionistii, numiti si neoimpresionisti, aveau la baza tehnica pontillista care se incadra in trasaturi scurte si distincte de pensula, care trasa puncte mici si regulate, dar multicolore si independente, toate bucurandu-se de o culoare pura. Tabloul „Lux, calm si voluptate” reprezinta dovada clara a acestui stil. In vara anului 1905, Matisse pleaca spre un mic port din Franta, unde incepe sa lucreze impreuna cu Andre Derain, urmand ca apoi sa expuna in cadrul Tabloului de Toamna de la Paris, alaturi de Vlaminck si Dufy.

Aceasta expozitie atrage cu sine si un teribil scandal cauzat de explozia culorilor care au contrastat modernitatea tablourilor, acestea trezind furia criticilor din comisie, unul dintre ei numind chiar intreaga galerie ca fiind „cusca fiarelor salbatice”. In anul 1908 Matisse isi deschide propria scoala de pictura in atelierul pe care il avea in Paris, insa aceasta nu tine decat trei ani. Dupa aceasta incepe sa devina foarte cunoscut la nivel international, avand si numeroase expozitii in strainatate, mai ales la Munchen, Londra, Berlin si Moscova, expozitii care au fost urmate de multa apreciere din partea lui Stravinsky si a lui Diaghilev, care ajung sa-l contacteze pentru desenarea unor costume si a unor decoruri ce aveau sa fie prezente in celebra piesa coregrafica „Cantecul Privighetoarei”, sustinuta de formatia rusa de balet.

Dupa aceste succese, pictorul Henri Matisse incepe sa isi petreaca o mare parte a timpului la Nisa, unde creatia sa cunoaste o adevarata ascensiune, formand un cadru artistic inedit, detestand insa noua avangarda. Nu agreeaza suprarealistii care incep sa influenteze anii 20. Mai tarziu, in 1939, pictorul Henri Matisse se intoarce la Paris, avand un atelier nou, dar afectat dupa razboi, incepe sa picteze doar pe sevalet, nemaifiind interesat de suprafete mari si-si foloseste toata experienta pentru lucrarile de dimensiuni mai mici. Una dintre acele lucrari este „Bluza Romaneasca”, lucrare ce a fost realizata sub prietenia si inspiratia primita din compania lui Theodor Pallady.

Urmeaza apoi sa fie considerat de catre regimul nazist un pictor degenerat, continuand sa creeze doar in zona libera din Sudul Frantei, deci pleaca la Nisa unde isi va continua lucrarile fara a fi deranjat. Din pacate o boala grava il ataca si anume cancerul, urmand sa fie operat in anul 1941 la o clinica din Lyon, dar paraseste spitalul in urma interventiei, plin de energie si se reapuca de lucru. Revine in forta cu inovatii, incepand sa foloseasca colajul, initiind astfel si seria Jazz. Dupa ce are loc eliberarea Frantei, are loc si o mare expozitie reprospectiva in cadrul salonului de toamna de la Paris, in anul 1945. In anii urmatori, incepe sa lucreze la o lucrare monumentala care avea sa decoreze capela Rosaire din cadrul Manastirii Dominicane din Vence.

In anul 1952, pictorul Henri Matisse, cu doi ani inainte sa moara, inaugureaza muzeul Matisse din orasul in care s-a nascut – Le Chateau – Cambresis, dar greutatea anilor din urma isi pun totusi amprenta pe lucrarile sale. Acolo se naste totodata si seria de colaje pe care pictorul le va numi „decupaje de hartie” sau asa zis frantuzescul „papiers decoupes”. Printre aceste colaje se afla vestitul „La Tristesse du rois” – tristetea regelui, lucrare in care culorile se imbina armonios cu ritmul unei muzici fermecatoare si da viata unui ultim autoportret. Pictorul Henri Matisse moare in urma unui atac cerebral, la data de 3 noiembrie 1954, insa a avut o moarte senina, ducandu-se din lumea celor vii inconjurat de prieteni, la Nisa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.