Pictorul Jacopo da Pontormo s-a nascut in anul 1494 la Toscana si a murit 63 de ani mai tarziu, tot in Italia. El a fost unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai curentului manierist. In perioada tineretii, Jacopo a fost un elev al lui Leonardo da Vinci, iar mai tarziu a lucrat pentru Andrea del Sarto. Artistul s-a remarcat datorita folosirii unor culori foarte reci, pe care le-a combinat pentru a da viata unor personaje complexe si austere, pline de dramatism si de mister. Astfel, el a devenit un mare pictor din perioada renascentista.
Primii ani ai vietii lui Jacopo da Pontormo au fost marcati de tragedii. La varsta de doar cinci ani, ramane fara tata, urmand ca patru ani mai tarziu sa ramana orfan de ambii parinti. In 1504, artistului ii mor si bunicii, dar si singura lui sora. Un an mai tarziu, se muta la Florenta.
Observand inclinatia sa deosebita pentru pictura, hotaraste sa devina unul dintre discipolii lui Da Vinci, apoi ai lui Piero di Cosimo. La varsta de 13 ani, Jacopo realizeaza prima sa opera, „Bunavestire”. Cu aceasta ocazie, este remarcat de catre Rafael. Mai tarziu va intra la Scoala de Arte din San Marco. Placut impresionati de calitatea lucrarilor sale, membrii influentei familii de Medici il recruteaza, iar tanarul va incepe colaborarea cu acestia. In aceasta perioada, va realiza picturile din mai multe manastiri si din alte salase de cult.
La 21 de ani, papa Leon al X-lea ii da acceptul sa decoreze capela bisericii Santa Maria Novella. Deoarece se apropia ca stil de Michelangelo si Rafaelo, tanarul pictor incepe sa starneasca din ce in ce mai mult interes. Alte opere importante ale sale din aceea perioada sunt lucrarile de la Altarul Pucci, dar si cele dintr-una din locuintele familiei Medici.
La inceputul anilor 1520, in timpul epidemiei de ciuma, va realiza cateva fresce la manastirile carthauzienilor. Pana in 1530 va picta pe peretii capelei Capponi, dar si unele fresce ale bisericii San Lorenzo. In acesta perioada, se pare ca pictorul va fi inspirat de lucrarile lui Albrecht Durer, de la care va imprumuta stilul compozitional, modul de realizare al personajelor, dar si efectele de lumina. Cu aceasta ocazie, se va separa de stilul italian, mai precis de cel florentin.
Expertii sunt de parere ca Jacopo si-a dezvoltat un nou mod de lucru, ce se diferentiaza foarte mult de cel din prima perioada a creatiei sale. Delicatetea, gingasia, dar si farmecul primilor ani au fost lasate deoparte, pentru a face loc unei rigori mult mai mari, dar si unei solemnitati si a unui aspect cu un accentuat aspect tragic. Un exemplu in acest sens il reprezinta opera „Pieta”, in care artistul o prezinta pe Fecioara Maria alaturi de Iisus mort, in loc sa o prezinte tinand pruncul in brate, cum ar fi trebuit. Abaterile de la traditie vor fi din ce in ce mai numeroase in urmatorii ani, acest lucru fiind una dintre caracteristicile operelor pictorului.
In 1531, Jacopo da Pontormo isi va construi o locuinta la Florenta, in care-si va amenaja un atelier de lucru. In tot acest timp, el va continua sa lucreze pentru familia de Medici, pentru care va mai crea o multime de alte lucrari. Cincisprezece ani mai tarziu, va realiza decoratiile bisericii San Lorenzo, din Florenta. Cu toate acestea, el va muri inainte de a apuca sa termine acest proiect, care a fost terminat de unul dintre elevii sai, Agnolo Bronzino.
In concluzie, pictorul Jacopo da Pantormo a fost un reprezentant de seama ai epocii renascentiste. Operele sale, similare ca stil cu cele ale lui Michelangelo si Rafaelo, sunt marturia unui profund zbucium intern, cauzat, dupa toate probabilitatile, de evenimentele tragice din copilaria pictorului. Daca in prima parte a carierei sale, artistul a fost adeptul unor lucrari mai vii, in culori mai stralucitoare si in care infatisa peisaje si personaje care se remarcau printr-o liniste interioara deosebita, in cea de-a doua perioada a creatiei sale, Giacopo a optat pentru un stil mai sobru si mai auster. Totusi, in acest fel, el si-a dezvoltat propriul stil, pentru care va ramane in istorie. De asemenea, colaborarea sa cu bine cunoscuta familie de Medici, pentru care a realizat o multime de opere, i-a adus o reputatie excelenta si l-a propulsat in topul celor mai ravniti artisti din perioada renascentista.
Cateva dintre tablouri celebre ale lui Jacopo da Pantormo:
- Venus si Amor
- Portretul lui Cosimo de Medici
- Vestirea
- Sfanta Veronica
- Viaţa lui Iosif
- Altarul Pucci
- San Quintino
- Inchinarea magilor
- Martiriul celor zece mii de crestini
- Cina din Emaus
- Pieta
- Madona cu pruncul şi Sf. Ioan Botezătorul copil
- Sfântul Ieronim
- Vizita Fecioarei Maria la Sfanta Elisabeta
- Portret dublu