Marc Chagall – un pictor prea sensibil pentru lumea in care a trait
Este in prezent recunoscut drept unul dintre cele mai mari talente europene ale secolului al XX-lea, fiind poate cel mai apreciat pictor de origine bielorusa din istorie. In ciuda unei vieti dificile si a ororilor la care a fost martor, si-a pastrat optimismul si a oferit tablouri cu teme glumete, create intr-un stil des recunoscut ca fiind copilaresc, dar si creatii mai profunde, colaborand si la crearea unor vitralii sau tapiserii. Insa lumea sa plina de culoare este cea care fascineaza la Marc Chagall, unul dintre primii mari artisti modernisti.
Nascut sub numele Moise Shagal in 1887, a fost multa vreme speranta parintilor sai pentru a-i sustine mai tarziu. Isi va schimba numele mai tarziu, in timpul exilului sau in vest. Fiind cel mai mare dintre cei 9 copii ai unei familii nevoiase din Imperiul Tarist de atunci, parintii au investit in educatia sa, sperand sa se ridice deasupra statutului sau. Fiind evreu, copilul nu putea sa intre in scolile obisnuite, trebuind sa mearga in altele, special create pentru cei apartinand acestei religii. Cum acestea erau mai slabe si prost cotate, mama lui Marc Chagall a mituit se pare invatatorul cu 50 de ruble pentru a-l primi si pe fiul sau. Acesta si-a descoperit darul din intamplare, la imboldul unui amic de a incepe sa copieze desene din carti daca vrea sa invete sa deseneze bine.
Isi va surprinde nu tocmai placut parintii cand le va spune ca doreste sa studieze arta, la Sankt Petersburg, fapt care nu parea sa ajute prea mult familia, destul de nevoiasa de altfel. Fiind recunoscut drept un talent, tanarul va pleca la Paris, capitala europeana a artei, pentru a se dezvolta si mai mult pe acest plan. A creat mult in aceasta perioada, arta sa reflectand traiul sau de dinainte de a pleca. Oricine ii privea tablourile expuse in aceasta perioada putea sa vada elogii foarte sensibile dedicate satului evreiesc sau familiei taranesti. Marc Chagall se intoarce pe meleagurile natale odata cu inceperea Primului Razboi Mondial, atat din cauza valtorii conflictului militar, cat si pentru ca ii era extrem de dor de logodnica sa, Bella, care ii va fi aproape o mare parte din viata, ca sotie.
Chagall a sustinut Revolutia Rosie, sperand poate la o viata mai buna pentru evrei si pentru oameni in general, care aveau o viata dura in perioada finala a imperialismului rus. Ca urmare, dupa ce bolsevicii au iesit castigatori i-au oferit artistului diverse functii, inclusiv cea de conducere a unei nou-infiintate academii de arta. Apreciat de regim, Marc Chagall a expus in Moscova tablouri din una dintre cele mai vesele perioade ale sale; operele sale prezinta imaginea sotiei sale, dar si elemente pline de viata precum dansatorii. La varsta de 35 de ani, artistul isi publica si autobiografia, care din pacate se gaseste destul de greu in prezent. Insa, daca e sa fie gasita, merita citita, fiind scrisa intr-un stil sincer si plin de bucuria de a rememora evenimente trecute, asa cum au fost ele.
Realizand ca viata intr-o tara framantata de conflicte, saracie si instabilitate politica nu este una pe care si-o dorea pentru sine si familia sa, Chagall isi depune actele pentru a pleca din Rusia de atunci. Urmatoarea perioada si-o va petrece in Franta, unde va crea in continuare. Va ilustra carti, va picta si va cunoaste alti artisti valorosi, in timp ce umbra unui nou razboi de proportii catastrofale devenea tot mai apasatoare. Fiind in pericol din partea ororii naziste din cauza originii sale evreiesti, artistul se va retrage in Statele Unite impreuna cu familia; afland despre tragedia evreiasca a celor mai putini norocosi, va picta cu pasiune opere legate de situatia acestora, din care se resimte o tristete greu de egalat, rezultata din identitatea comuna dintre artist si victimele unui regim dur.
Cum nazistii ii interzisesera opera, Marc Chagall va fi cu adevarat surprins de succesul pe care il avea in tara de peste ocean. Rugat sa creeze costume pentru balet si apreciat pentru arta sa, pictorul isi va gasi calmul pentru o perioada. Tot in acest timp va trata subiectul religios cu profunzime, creand peste 100 de imagini, majoritatea legate de Vechiul Testament. Era felul sau de a-si arata dedicarea fata de cultura sa si fata de felul in care a fost crescut.
Marcat de tragedia mortii sotiei sale, Marc Chagall va lua o pauza pentru a-si gasi locul. O vreme locuieste cu fiica sa si sotul acesteia, pana cand o dragoste nesperata ii va oferi noi ani de liniste si bucurie, precum si un copil. Artistul isi va continua existenta linistita pe care probabil a dorit-o intreaga viata, insa mereu marcat de tristetea distrugerii locurilor unde a copilarit. Mare parte din populatia zonei murise in razboi sau lagare, doar cateva sute de oameni intorcandu-se in locurile natale. Marele artist a murit in 1985, dupa o viata tumultoasa, in Franta, insa a fost ingropat fara a avea parte de ritualurile evreiesti, asta neinsemnand insa ca a fost uitat vreodata de catre cei care i-au cunoscut arta.