Pictorul Michelangelo Buonarroti s-a nascut la data de 6 martie in anul 1475, in provincia Arezzo, a fost un artist deplin si desavarsit, avand in vedere ca geniul sau creator nu a vizat doar pictura ci si desenul, sculptura si arhitectura si a scris o serie de poezii, numite sonete si madrigale. Numele intreg al artistului este Michelangelo di Ludovico Buonarroti Simoni si preia pasiunea pentru marmura de la doica in grija careia este lasat de la o varsta chiar frageda, pasiune pentru care de altfel paraseste si scoala in ciuda faptului ca parintii sai ar fi dorit sa studieze gramatica si sa se axeze pe stiintele umaniste.

Datorita prietenului sau Granacci, tanarul artist Buonarotti descopera si pasiunea pentru pictura, descoperire precedata de urmarea unor cursuri de ucenicie la unul dintre cele mai vestite ateliere de pictura din Florenta si de realizarea diverselor fresce la biserici din zona. Totusi prima sa pasiune si anume cea pentru marmura nu-l lasa asa de usor si se axeaza pe aceasta la varsta de numai 14 ani, lucrand langa Bertoldo di Giovanni.

Michelangelo Buonarroti; Pieta, Foto: nydla.wordpress.com
Michelangelo Buonarroti; Pieta, Foto: nydla.wordpress.com

Intre anii 1489 si 1492 locuieste alaturi de o familie – de Medici, perioada in care creeaza si Lupta Centaurilor si Madonna della Scala, insa dupa moartea lui Lorenzo Magnificul, se intoarce la casa parintilor sai. Incepe sa aiba diverse comenzi pentru sculpturi, iar rezultatul de la biserica Sfantul Petru, il pune intr-o lumina placuta in fata contemporanilor sai, care incep tot mai mult sa-l aprecieze si sa-i recunoasca geniul. Dupa ce revine in Florenta in anul 1501, se bucura si de toata admiratia celor din locul natal, dupa ce realizeaza statuia lui David, dar si alte opere de sculptura si de pictura.

Pictorul Michelangelo Buonarroti este chemat de Papa Iuliu al II-lea la Roma in anul 1505, care ii da sarcina de a crea un mausoleu monumental, care sa se imbine perfect atat din punct de vedere arhitectural cat si ca sculptura, rezultatul fiind desigur unul de proportii, insa acesta il termina in patruzeci de ani, lucrand cu mici sau mari pauze. Dupa aceasta lucrare gigant, pictorul Michelangelo Buonarroti mai este insarcinat cu inca o lucrare de proportii, de catre acelasi Papa, care ii incredinteaza bolta Capelei Sixtine, pentru a fi pictata, bolta ce se afla in Palatul Vatican. La acest proiect lucreaza nici mai mult nici mai putin de patru ani. In anii ce urmeaza, artistul isi canalizeaza toata energia catre decoratiunile necesare pentru realizarea fatadei San Lorenzo din Florenta.

Dupa o perioada de asediere asupra Florentei, perioada in care Michelangelo participa activ la apararea sa, perioada in care Florenta redevine republica si perioada in care artistul primeste si functia de inspector al fortificatiilor, o etapa foarte agitata pentru el, isi indreapta din nou atentia catre lucrarile care erau neterminate de la Bisrica San Lorezno si incepe si finisarea cavourilor familiei De Medici. Aceste sarcini ii vor rapi multi ani. Este apoi chemat la Roma, pentru a doua oara, de unde nici nu va mai pleca pana la sfarsitul vietii sale.

Picteaza Judecata de Apoi pe peretele altarului din aceeasi Capela Sixtina, a carei bolta, cu ani in urma o pictase, opera care a produs uimirea multor clerici bisericesti si care a atras cu sine numirea sa in functia de arhitect sef. Pana la finalul vietii sale, Pictorul Michelangelo Buonarroti isi dedica timpul mai mult arhitecturii, astfel incat reuseste si sa termine palatul Famese, iar ultimele sale lucrari abordeaza din nou tema Pieta. Artistul moare la data de 18 februarie in anul 1564, avand 89 de ani, iar corpul sau a fost dus la Florenta, asa cum si-a exprimat acesta ultima dorinta, si a fost depus intr-o cripta din cadrul Bisericii Santa Croce.

Michelangelo Buonarroti; David, Foto: shanalafore.com
Michelangelo Buonarroti; David, Foto: shanalafore.com

Pictorul Michelangelo Buonarroti a fost inainte de toate un formidabil sculptor, abia dupa aceea formandu-si renume in cadrul picturii. In pictura a avut mai putine realizari, insa una dintre cele mai importante este La Sacra Famiglia – Familia Sfanta, realizata prin folosirea tehnicii affresco corespunzatoare picturii murale. In acest tablou, membrii din Sfanta Familie erau redati mai mult in maniera sculturala si se poate observa ca erau diferentiati net fata de ceilalti membri din tablou, care apareau mai mult pe fundal, siluetele acestora fiind realizate din culori mai sterse, cu o maniera mai putin plastica.

Pictura are in general o alura antica si reprezinta o revolutie in cadrul iconografiei care reprezenta acea scena religioasa traditionala. Pictorul Michelangelo Buonarroti a primit cel mai de cinste loc in anul 1535 cand a fost numit sculptor, pictor si arhitect de frunte la palatul papal. Ultimul sau proiect arhitectonic a fost biserica Santa Maria, din Roma, biserica care a luat fiind la cerinta lui Papa Pius al IV-lea si a fost construita pe una din salile ce apartineau Bailor lui Diocletian, o constructie ce s-a dovedit o adevarata provocare dat fiind ca pentru folosirea coloanelor granit care erau original, Buonarotti a fost nevoit sa inalte podeaua pana la 2 metri, ideea fiind considerata geniala de multi, dar care insa nu a fost finalizata datorita mortii artistului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.