Ca traim intr-o era digitala nu mai este un lucru nou ci din contra, mai toate aspectele vietii omenesti par sa intre sub incidenta acestui concept. Asa se face ca si arta a suferit de-a lungul timpului numeroase transformari iar pictura digitala reprezinta o ramura aparte a picturii si a artei in general.

Arta digitala – cum a influentat tehnologia evolutia artei

Pictura digitala - tableta
Pictura digitala – tableta

Dupa cum am mentionat si in randurile anterioare, se pare ca tehnologia a acaparat intr-o destul de mare masura si domeniul artistic, foarte multi artisti moderni imbratisand aceasta ramura atat de interesanta. Arta digitala reprezinta numele general atribuit tuturor ramurilor artistice ce au cazut sub incidenta tehnologizarii, adica orice opera de arta care a fost creata cu ajutorul unui computer sau al oricarui alt instrument (program) digital.

Arta digitala a evoluat concomitent cu tehnologia si primele manifestarii ale acestei forme artistice au aparut in jurul anului 1960, atunci cand era digitala incepe sa prinda contur. Acest gen de arta a fost utilizat pentru inceput in cadrul companiilor publicitare, pictura si fotografia intrand intr-o noua arie de dezvoltare in care realitatea virtuala este cea care joaca cel mai important rol. In acest fel, artistul a perceput realitatea virtuala sau, mai bine spus, realitatea digitala, drept mediul propice pentru crearea operei in sine, indiferent daca este vorba de pictura, fotografie, muzica sau film.

Este arta digitala o arta in adevaratul sens?

De-a lungul timpului parerile referitoare la aceasta forma de manifestare artistica au fost impartite, nu putine fiind opiniile care neaga veridicitatea acestei arte. Arta digitala nu este considerata de catre critici tocmai o arta tocmai pentru ca subiectul este reprezentat intr-un mod tehnic, iar arta presupune inainte de toate originalitate si unicitate, caracteristici ce nu pot fi deloc alaturate erei digitale. Insa, arta digitala este o arta in adevaratul sens deoarece presupune cunoastere, presupune imaginatie si creativitate si, mai presus decat atat, presupune respectarea unor principii clare.

Pictura digitala – o revolutie in lumea artei

Pictura digitala reprezinta un nou mod de a percepe si de a transpune realitatea artistica. Inainte de aparitia intregii tehnologii, rolul artistului, al pictorului, era acela de a prezenta lumea reala. Bineinteles, fiecare artist percepe lumea intr-un mod diferit si fiecare pictor asterne pe panza ceea ce vede cu ochii mintii. In momentul in care pictorul a lasat pensula din mana si a imbratisat un instrument digital, lumea sa artistica s-a schimbat radical iar rolul sau a fost restabilit.

Pictura digitala moderna
Pictura digitala moderna

Pictura digitala este foarte apreciata in lumea moderna avand in vedere faptul ca ofera mereu artistilor sansa de a experimenta, lucru nu foarte frecvent intalnit in pictura traditionala. Pictura digitala inseamna alaturare de imagini si culori insa reprezinta si aplicarea unor formule matematice ample, iar folosirea programelor si a instrumentelor grafice este des asemanata cu folosirea pensulei pe panza. Insa, singura diferenta intre un tablou realizat pe panza si unul realizat in format digital este ca, in cazul celui din urma, opera de arta nu este palbabila, insa poate fi transpusa cu usurinta in mediul fizic.

Caracteristicile picturii digitale

Ca oricare alta forma de manifestare artistica si in comparatie cu tehnicile traditionale de pictura, pictura digitala are anumite caracteristici:

din punct de vedere vizual, pictura digitala se caracterizeaza prin repetitie, simetrie, transparenta, dinamism si textura.
din punctul de vedere al compozitiei, pictura digitala se caracterizeaza prin aplicarea unor tehnici diferite care, in fond, reprezinta o imitatie a tehnicilor traditionale pe care pictorul le aplica pe panza. Diferenta dintre pictura digitala si pictura pe panza este ca in cel dintai caz pictorul fie poate realiza o imagine de la bun inceput, fie poate prelucra o imagine deja existenta. De aici rezulta o noua caracteristica a picturii digitale – flexibilitatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.