Pictura pe cupru poate fi o activitate derutanta pentru foarte multi artisti, deoarece orice activitate care are ca materie prima metalul este destul de complicata.
Pictura pe cupru este strans legata de gravarea acestui metal. Folosirea cuprului este cunoscuta inca din Antichitate, mai precis din jurul anului 8700 i.Hr, jucand un rol deosebit pentru intreaga omenire.

Scurta istorie a cuprului si a picturii de cupru

De cele mai multe ori, in antichitate, cuprul era folosit pentru realizarea uneltelor, a statuilor sau a altor obiecte folositoare, deoarece este un metal foarte maleabil. Se presupune ca acest metal a fost descoperit pentru intaia oara in Egipt, fiind cunoscut cu numele de komt. In Antichitate, cuprul era folosit, alaturi de aur si argint, si pentru confectionarea unor bijuterii si accesorii, dar si pentru armuri.

Tot in antichitate cuprul era folosit si pentru confectionarea unor adevarate obiecte de arta. Cu toate acestea, pictura pe cupru nu este foarte des intalnita, foitele de cupru nefiind chiar atat de simplu de pictat. Primele astfel de picturi dateaza din secolul al XVI-lea, unul dintre pictorii care au folosit cuprul ca suport de lucru fiind Adam Elsheimer.

Pictura pe cupru, ukvapers.org
Pictura pe cupru, ukvapers.org

Pictura pe cupru

Pictura pe cupru este foarte interesanta insa nu chiar atat de simplu de creat. Inainte de toate, pentru a picta pe cupru, orice artist trebuie sa isi procure foitele de cupru care se gasesc in diferite dimensiuni. Procesul picturii pe cupru este destul de complicat si necesita foarte multa maiestrie, indemanare, creativitate si nu in ultimul rand foarte multa rabdare.

Este bine ca tablita de cupru sa fie prinsa de suportul final inainte de inceperea pictarii sale. Dupa procurarea tablitelor de cupru, urmatorul pas pe care artistii trebuie sa il urmeze este curatarea atenta a tablitei care urmeaza a a reprezenta suportul pentru pictura in sine. Suprafata placutei de cupru este netezita cu ajutorul unei bucati de hartie abraziva (smirghel), in usoare miscari circulare. Dupa aceea, intreaga suprafata este stearsa cu alcool. In aest fel, suprafata va ramane curata si culorile vor putea fi aplicate.

Un secret impartasit de catre adevaratii artisti este ca inainte de aplicarea culorilor, foita de cupru poate fi unsa cu zeama de ustoroi, fie folosind direct o jumatate de catel de usturoi, fie utilizand o pensula. Este foarte important ca sucul de usturoi sa fie proaspat deoarece in acest fel se creeaza o mai mare legatura intre placa de cupru si culorile deschise care urmeaza a fi aplicate.

In cazul in care pictorii nu doresc sa apeleze la acest mic truc si vor lasa foaia de cupru nesupusa acestui proces chimic, trebuie sa acopere intreaga suprafata deoarece cuprul in stare pura isi poate schimba culoarea in timp din cauza anumitor factori, ceea ce poate duce la ireparabila deteriorare a unei viitoare opere de arta. Imediat dupa uscarea sucului proaspat de ustoroi, pictorul poate incepe sa isi realizeze opera de arta. Pentru a crea un efect mult mai luminos, acesta poate crea inainte de toate o baza alba, sau poate aplica direct culorile in functie de ceea ce doreste sa creeze.

Pictura pe cupru este foarte diferita de metodele clasice prin care sunt realizate picturile, chiar si fata de pictura pe sticla. Cu toate acestea, acest gen de pictura este foarte interesant iar rezultatele pot fi de-a dreptul fantastice si avantajul principal al acestor picturi este ca, daca sunt realizate corect, sunt foarte rezistente in timp. Foarte multi critici de arta sunt de parere ca pictura pe cupru este cu mult mai speciala fata de tehnicile obisnuite de pictura, in sensul ca in adevaratele opere de arta realizate pe cupru culorile fuzioneaza intr-un mod deosebit si au o stralucire aparte.

In prezent, exista numeroase muzee care gazduiesc impresionante picturi pe cupru care apartin unor adevarati artisti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.