Pielea umană, cel mai mare şi mai extensibil organ al corpului nostru, adesea ignorat (pentru că pare atât de firesc să facă parte din structura organismului), o barieră de numai câţiva milimetri, suplă, rezistentă, impermeabilă, intre corp şi mediul extern, care ne însoțește în toate mișcările, ne protejează de agresiunile externe, ne permite să ne menținem constantă temperatura corpului, este fascinantă prin complexitate, prin caracteristicile, rolul şi funcţiile sale, indispensabile vieţii.

Cercetări recente au evidenţiat că pielea umană, pe lângă o capacitate extraordinară de regenerare, are memorie, reflectă istoria noastră personală, emoţiile noastre, simte totul, absoarbe totul, captează totul, pentru a transmite imediat mesaje creierului. Adesea pare să exprime tot ce nu putem spune în cuvinte – un limbaj complex, pe care ştiinţa abia acum începe să-l descifreze.

Un celebru psihanalist francez, Didier Anzieu, într-o carte intitulată “Le Moi-Peau” (“Pielea mea”/ “Sinele pielii”), spune că este convins că “personalitatea noastră este mai întâi modelată de o conștientizare a pielii noastre” şi că, “de-a lungul vieţii, pielea va continua să reflecte suișurile și coborâșurile vieții noastre interioare: fața se va înroși sub efectul furiei, va păli sub cel al fricii, fericirea va fi citită pe o față strălucitoare, în timp ce o culoare ternă a tenului va prevesti o stare depresivă”.

În mod similar, într-o altă carte, declarată de BBC unul dintre bestseller-urile anului 2019 – “The Remarkable Life of the Skin” (tradusă şi în româneşte, cu titlul “Remarcabila viaţă a pielii”) – autorul, medicul britanic Monty Lyman, sublinia, în acelaşi sens, că: “atât la nivel individual, cât și la nivel social, pielea noastră fizică este împletită cu însăși ființa noastră […], orice schimbare fizică intenționată a aspectului pielii este o “tehnologie a sinelui”, pentru a atinge o anumită stare de fericire, puritate, perfecțiune sau nemurire”.

Pielea umană – “cartea de vizită” a stării noastre de sănătate

Rutina de îngrijire a pielii si sanatatea psihica
Rutina de îngrijire a pielii si sanatatea psihica

Epiderma (stratul exterior, superficial, care acoperă derma și formează, împreună cu aceasta, pielea care învelește corpul) se reînnoiește continuu, în mod natural, celulele moarte fiind îndepărtate și înlocuite într-un ciclu de aproximativ 28 de zile.

În fiecare zi mor aproximativ trei miliarde de celule – pentru organism, un efort uriaş în ceea ce priveşte regenerarea, dar necesar, pentru că pielea reprezintă principala linie de apărare a organismului împotriva deshidratării, a infecţiilor, diferitelor leziuni şi a temperaturilor extreme. Fiecare centimetru pătrat de piele are peste 19 milioane de celule, 5000 de zone receptive, în jur de 300 de glande sudoripare, peste 15 glande sebacee.

Pielea şi creierul sunt interconectate prin intermediul sistemului nervos autonom (sau sistemul nervos vegetativ, care nu este controlat conștient), care reglează răspunsurile fiziologice la senzațiile tactile, termice și dureroase, la stres și emoții.

Stresul emoțional poate afecta pielea prin declanșarea reacțiilor inflamatorii sau prin creșterea nivelului de cortizol (hormonul stresului, care poate influența negativ sănătatea pielii), aşa cum o atingere blândă, de pildă, poate stimula eliberarea de endorfine și serotonină, hormoni care induc starea de relaxare și fericire.

Stările emoționale precum anxietatea, depresia sau stresul cronic pot afecta sănătatea pielii și pot agrava afecțiuni dermatologice precum acnee, psoriazis sau eczeme. De exemplu, există un fenomen cunoscut sub numele de “prurit psihogenic”, în care senzația de mâncărime apare în absența oricărei iritații fizice și poate fi declanșată de stres sau anxietate.

Pe de altă parte, îmbunătățirea stării emoționale poate avea un impact pozitiv asupra sănătății pielii. Înțelegerea acestor legături este necesară în dezvoltarea unor abordări integrative pentru îngrijirea sănătății noastre psihice și a pielii.

De ce rutina de îngrijire a pielii este bună pentru sănătatea psihică?

Rutina de îngrijire a pielii
Rutina de îngrijire a pielii

Pielea umană, fiind un organ atât de complex şi sensibil, un indicator al sănătății generale a organismului şi cu un impact uriaş asupra stării noastre de spirit, dar şi asupra relaţiilor cu ceilalţi, este necesar să avem în vedere permanent modalităţi care să susţină toate procesele care au loc la nivelul pielii, printr-o alimentaţie şi o hidratare corecte, printr-un somn de calitate, prin asigurarea de vitamine şi minerale, prin crearea şi consolidarea unui ritual de îngrijire zilnică, din care să nu lipsească – spune un celebru dermatolog – spălatul, produsele cosmetice (creme, uleiuri, măşti etc., deopotrivă pentru femei şi bărbaţi) pe care, de obicei, le utilizăm cu plăcere, deoarece acestea aduc automat un sentiment reconfortant şi, implicit, multiple beneficii.

Se ştie astăzi, de exemplu, ca Retinolul, o formă a vitaminei A (folosit în produsele cosmetice și de îngrijire a pielii) este un adevărat “elixir al tinereţii”, un ingredient-cheie în tratamentul acneei, reducerea ridurilor și a liniilor fine, în uniformizarea tonusului pielii și îmbunătățirea texturii acestui organ, un puternic antioxidant, cu efecte anti-aging, care stimulează sinteza de colagen, combate petele pigmentare, previne apariţia diverselor afecţiuni ale pielii.

Aceste efecte benefice ale retinolului se datorează capacității sale de a stimula producția de colagen și elastină, care sunt proteine esențiale pentru menținerea elasticității și fermității pielii. Atunci când este aplicat, retinolul este transformat, cu ajutorul enzimelor specializate (care se găsesc în pielea noastră) în acid retinoic, o formă activă de vitamina A, care acționează în profunzime pentru a îmbunătăți sănătatea și aspectul pielii.

În prezent, pe măsură ce cosmetologia depăşeşte noi şi noi graniţe ale inovaţiei, domeniul produselor de îngrijire a pielii trece printr-o transformare remarcabilă. Cercetări avansate au condus la descoperirea unor ingrediente inovatoare, cu maximă eficacitate, care au potențialul de a revoluționa modul în care ne îngrijim pielea.

Îngrijirea pielii – semn de iubire şi stimă de sine

Structura pielii
Structura pielii

Adoptarea unei rutine de îngrijire a pielii, semn de iubire şi stimă de sine, are, în general, un efect calmant și reconfortant, graţie senzaţiilor plăcute generate de mirosurile și texturile produselor utilizate, care pot stimula simțurile și induce stări de relaxare. Este, în acelaşi timp, o oportunitate de a te conecta cu tine însuți/ însăți și de a-ți oferi timp pentru relaxare și reflecție, reducând sau eliminând totodată problemele precum acneea, uscăciunea epidermei, iritațiile etc.

Este important ca fiecare să găsească o rutină de îngrijire a pielii care să se potrivească nevoilor și preferințelor personale, pentru a obține beneficii maxime. Până la urmă, cum spunea Monty Lyman, în cartea menţionată anterior, “The Remarcable Life of the Skin” (“Remarcabilă viaţă a pielii”), “pielea umană, un habitat pentru o lume fascinant de complexă de microorganisme și funcții fizice, care sunt vitale pentru sănătatea și supraviețuirea noastră, este crucială pentru simțul nostru de identitate, oferindu-ne semnificație socială și semnificație psihologică”.

În plus, procesul de reînnoire a pielii este un mecanism fascinant și complex, care permite pielii noastre să-și mențină aspectul tineresc și funcționalitatea pe tot parcursul vieții. Un rol vital în menținerea structurii și aspectului pielii îl au colagenul şi elastina. Colagenul oferă pielii putere și susținere, în timp ce elastina conferă elasticitate, permițând pielii să se adapteze la mișcări și să-și mențină forma.

În timp, producția de colagen și elastină scade în mod natural, ducând la semne vizibile ale îmbătrânirii, cum ar fi ridurile, liniile fine și pierderea elasticității. Înțelegerea importanței acestor proteine ne poate ajuta să luăm decizii informate când vine vorba de îngrijirea pielii și de tratamente anti-îmbătrânire.

Pielea umană – alte caracteristici şi fapte uimitoare despre cel mai mare organ al corpului nostru

Curiozitati despre pielea umana
Curiozitati despre pielea umana
  • Cu siguranţă că nu întâmplător creierul şi pielea umană încep să se dezvolte din a 21-a zi a vieţii embrionare, din acelaşi strat de celule, ectodermul, informaţiile dintre aceste două organe ale corpului uman continuând să circule în dublu sens, de-a lungul întregii vieţi.
  • În cazul unei persoane adulte, pielea cântăreşte în jur de 3-4 kilograme, reprezentând aproximativ 16% din greutatea corpului, şi are o suprafaţă de circa 2 metri pătraţi,
  • Pielea umană elimină circa 30 000 de celule pe minut, iar la o persoană în vârstă de 50 – 60 de ani, “revoluția celulară” (regenerarea) poate dura de la șase până la opt săptămâni. S-a constatat că, din cantitatea de praf dintr-o casă, jumătate este produs de celulele moarte din piele, iar circa un miliard de tone din praful găsit în atmosferă este reprezentat de aceste celule. Procesul de eliminare a celulelor moarte poate fi accelerat, pentru ca pielea să nu dobândească un aspect tern, cu produse topice, care conțin retinoizi, care favorizează creșterea celulelor noi.
  • Fiecare persoană are o amprentă microbiană individuală (care determină mirosul specific al fiecărui corp), iar spaţiul în care locuieşte şi munceşte cineva poate fi identificat prin examinarea microbiomului pielii sale.
  • Cercetătorii au mai descoperit că pielea umană are un ritm circadian (bioritm caracterizat printr-o alternanță de 24 de ore), guvernat de nucleul suprachiasmatic al creierului (o regiune din talamus). În timpul zilei, pielea este în “modul” de protecție, încercând să protejeze celulele de lumina UV, de radicalii liberi, poluare etc. Noaptea, procesele de reparare a pielii intră în mare viteză, cercetările arătând că repararea are vârfuri pe timp de noapte. Ritmul circadian influențează, de asemenea, temperatura și permeabilitatea pielii. Ambele cresc noaptea, făcând pielea mai receptivă la ingredientele topice.

Pielea, ” oglinda” memoriei noastre

Aşadar, este important să fim atenți constant la informațiile/ mesajele pe care ni le trimite pielea noastră, acest excepțional organ indispensabil vieții, şi să avem grijă să-i susținem in toate modurile posibile (prin curăţenie, alimentație, expunere la lumină naturală, produse cosmetice etc.) mecanismele complexe, care sunt “martore” şi “susținătoare” ale sănătații fizice si psihice, ale trecerii noastre prin viață, “oglindă” a memoriei, a identității noastre vizibile, dar şi a celei profunde, toate marcate inevitabil de timp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.