Pietrele de la Jelling, Danemarca, sunt considerate simboluri ale trecerii de la paganism la crestinism, mai precis de la venerarea zeilor – religie politeista –, la Noua Religie, care incepuse sa se raspandeasca in intreaga lume incepand cu secolul al IV-lea. In mijlocul tihnitei zone rurale, situata in estul Iutlandei, exista acest mic oras numit Jelling, loc care a devenit cunoscut datorita faptului ca gazduieste doua movile funerare, o biserica splendida si doua pietre inscriptionate cu rune, acestea din urma fiind stiute drept Pietrele de la Jelling.

Pietrele de la Jelling1

In spatele acestora se afla o istorie pe cat de fascinanta pentru noi toti, pe atat de importanta pentru Danemarca si, in definitiv, pentru intreaga omenire. Cei doi bolovani au fost ridicati exact intre movilele funerare, iar ceea ce impresioneaza la acestea sunt inscriptiile si decoratiunile sculptate in piatra.

Dar aceste pietre au o semnificatie cu totul si cu totul speciala, intrucat sunt vestigii importante ale culturii si civilizatiei pagane nordice, marcand, intr-un mod asemenea, tranzitia de la credintele religioase nordice, deci pagane, la crestinism. Ambele pietre dateaza de la mijlocul secolului al X-lea, insa chiar si asa, s-a ajuns la concluzia potrivit careia cea mai veche este piatra care a fost comandata de regele Gorm cel Batran, cunoscut drept primul rege al Danemarcei. Regele a comandat aceasta piatra in memoria sotiei sale, Thyra, care, cel mai probabil, ar fi murit inaintea sa. Se mai presupune, de asemenea, ca cele doua movile funerare ar fi fost ridicat tot de primul regel al Danemarcei, Gorm cel Batran, pentru el si pentru sotia sa.

Pietrele de la Jelling11

Cu toate acestea, arheologii nu le-au descoperit mormintele, ce-i drept, si din cauza faptului ca multele morminte din curtea bisericii au facut aproape imposibila gasirea mormintelor celor doi. Pe de alta parte, unii arheologi sunt de parere ca exista posibilitatea ca cele doua movile funerare sa fi fost inconjurate de un cerc de pietre, insa nu exista indeajuns de multe dovezi arheologice in sustinerea acestei ipoteze. Cat despre cea de-a doua piatra de la Jelling, aceasta avea sa fie comandata, de aceasta data, de fiul lui Gorm cel Batran, pe numele sau Harald Dinte Albastru.

Dintre cele doua pietre de la Jelling, de altminteri, ultima este cea mai mare, avand o inaltime de 2,5 metri. Harald Dinte Albastru a ordonat sa se inscriptioneze urmatoarele randuri: „Regele Haraldr a comandat acest monument in memoria lui Gormr, tatal sau, si a mamei sale, Thyrve; acel Haraldr care a dobandit pentru el intreaga Danemarca si intreaga Norvegie i-a crestinat pe danezi”.

Pietrele de la Jelling111

Se poate spune, asadar, ca pe aceasta a doua piatra se regasesc intentiile lui Harald la momentul cand a comandat cea de-a doua piatra de la Jelling. Inainte de toate, el isi dorea sa cinsteasca memoria parintilor sai, iar apoi, a tinut cu tot dinadinsul sa celebreze victoria in fata Danemarcei si a Norvegiei. Plus, in aceasta maniera, Harald Dinte Albastru a marcat fondarea Danemarcei ca regat unificat. Insa dincolo de toate aceste detalii sau mai degraba intentii ale celor care le-au comandat, pietrele de la Jelling, un monument incredibil, marcheaza trecerea de la paganism la Noua Religie, mai cu seama de la credintele religioase nordice la crestinism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.