Pinguinul papua (Pygoscelis papua) este cel mai rapid inotator dintre toate speciile de pinguini, putand ajunge la o viteza de 27 km/ h. Ei folosesc trei tehnici de inot. Uneori inoata lenes la suprafata apei cu capul si coada ridicate. Cand vaneaza se scufunda mai adanc si ,,zboara” efectiv sub apa, batand din aripi pentru a avea viteza.

Alteori inoata ca delfinii, fac periodic salturi in afara apei pentru a respira. Acesti pinguini se intalnesc in arealul Circumpolar in Antarctica, dar o mica parte dintre ei ajung pe coasta Australiei si Noua Zeelanda.

Cele doua sexe nu se pot deosebi dupa aspectul exterior si chiar intre ei se recunosc numai dupa comportament. Sunt de talie medie, au lungimea de 76-81 cm si greutatea de 5-8 kg. Carcateristica lor principala este un triunghi alb de culoare alba ce apare deasupra ochiului, care se continua cu un inel alb in jurul lui. Irisul este maroniu. Unele exemplare prezinta si alte pete mici, albe, pe cap si pe gat.

Abdomenul este alb, iar pe spate corpul este de culoare neagra-albastruie, usor maronie in perioada de naparlire. Aripile sunt negre deasupra si albe cu marginea neagra dedesubt. Ciocul este portocaliu pe laterale si negru in partea de sus. Picioarele sunt rozii cu gheare mari, negre si degete cu membrane inotatoare. Pasarile tinere seamana cu adultii, dar au ciocul de culoare mai deschisa si sunt mai mici.

In perioada de imperechere, scot sunete puternice ca de trompeta si isi fac cuibul dintr-o gramada de pietre asezate in mod circular. Se hranesc in special cu peste si crustacee. Dusmanii lor cei mai mari in apa sunt focile leopard, leii de mare, balenele ucigase. Pe sol, pinguinii papua in general nu au dusmani, dar se intampla ca uneori pasarile rapitoare sa le fure ouale.

Citește și:  Dinozaurul Utahraptor descoperit în Utah-SUA

Pinguinul papua

In colonia pinguinilor domina o ordine bazata pe forta. Perechile sunt formate intotdeauna de un partener mai inalt in rang si unul cu un rang mai inferior. In cadrul coloniei au un simt de proprietate al teritoriului de cuibarit foarte dezvoltat.

Pasarile lovesc imediat cu ciocul orice individ strain, care ar veni prea aproape de acest teritoriu. Cand partenerul de cuib se apropie de cel care cloceste, el trebuie mai intai sa se manifeste intr-un anumit mod, iar pasarea clocitoare sa ii raspunda. Amandoi se apleaca unul in fata celuilalt si in acelasi timp scot un sasait.

La clocit participa atat masculii, cat si femelele, dar rolurile lor sunt diferite. Femela depune in general doua oua, care sunt clocite o perioada de 34-36 de zile. Sotii se inlocuiesc dupa depunerea celui de-al doilea ou, cel mai devreme dupa 6 ore si cel mai tarziu dupa 30 de ore.

Puii raman in cuib aproximativ o luna, iar dupa 80-100 de zile sunt capabili si ei sa inoate si sa faca scufundari in ocean. Sunetele emise de pui se aseamana cu niste piuituri slabe.

Pinguinii papua fac parte din ordinul Sphenisciformes si familia Spheniscidae.

Video – Pinguinul papua (Pygoscelis papua):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.