Piramida in trepte a lui Djoser reprezinta o evolutie a tehnicilor de constructie din Egiptul antic. Imhotep este cel caruia ii este atribuita imbunatatirea materialelor folosite si a stilului arhitectural. Imhotep a fost un om de rand care a ajuns foarte sus in societatea egipteana, fiind pe rand vizir, marele preot al Ptah si supraveghetor al lucrarilor. Faraonul Djoser a fost atat de multumit de serviciile sale, incat a dat ordin sa fie insciptionat numele lui Imhotep la baza uneia din statuile sale, ceea ce era o onoare foarte mare. Piramida in trepte a lui Djoser este inconjurata de un zid urias din calcar, cu inaltimea de 10,5 metri, si care inconjoara o zona de 0,14 kilometri patrati. In interiorul zidului au fost construite 13 usi false si o usa reala, care se afla in coltul din sud-est al zidului. De la intrare exista un coridor, al carui tavan din piatra este sculptat in asa fel incat seamana cu niste grinzi de lemn, care duce spre vest, catre Curtea Sudica.
Templul Nordic, care face parte din complex, este atasat de Piramida in trepte a lui Djoser si mascheaza o intrare in coridoarele sale subterane. Intr-un timp, templul mortuar se afla la est fata de mormantul faraonului, pentru a intampina soarele cand rasarea. Insa, in timpul faraonului Djoser, cultul funerar nu era solar ci astral, de aceea templul funerar se afla la nord de piramida. Acest templu este una din putinele cladiri din complex al caruit rol nu este doar simbolic. Usa care se afla in peretele estic este realizata din piatra, sculptata in asa fel incat sa semene cu o usa din lemn. Acest efect vizual poate fi vazut peste tot prin complex. De la usa porneste un coridor lung care duce la doua curti deschise, iar in fiecare curte se afla un bazin din piatra. Din curtea vestica pornesc niste scari care permit accesul la infrastructura piramidei. Coloanele din piatra aveau rolul de a sprijini cladirile din lemn si caramida. Camerele sunt construite in dublu exemplar, ceea ce sugereaza ca ritualurile erau facute atat pentru Egiptul de Jos, cat si pentru Egiptul de Sus.
In apropierea intrarii nordice in Piramida in trepte a lui Djoser, se afla pivnita. Aceasta este o structura sub forma unei cutii, construita din calcar, in care se afla 2 gauri taiate in lespedea din fata. Inauntrul acestei pivnite a fost descoperita o statuie a lui Djoser, din calcar vopsit. Aceasta statuie il infatiseaza pe Djoser purtand pelerina alba pe care o purta in mod normal in timpul Festivalului Sed. Cele doua gauri din structura fusesera facute pentru a permite statuii sa vada masa din fata sa pe care erau aduse ofrandele. Spiritul faraonului, numit Ka, se hranea cu acele ofrande.
Intre Piramida in trepte a lui Djoser si zidul exterior, se afla 2 cladiri misterioase, Casa Sudica si Casa Nordica. Nu se cunoaste numele lor original si nici scopul exact pentru care au fost construite, insa par sa reprezinte Egiptul de Jos si Egiptul de Sus. Aceste cladiri sunt inconjurate de ziduri, iar in partea de est a cladirilor se afla o nisa in zidul care le inconjoara. Nisa din zidul care inconjoara Casa Nordica este decorata cu 3 coloane, care simbolizeaza Egiptul de Jos. Nisa din zidul care inconjoara Casa Sudica este decorata cu o singura coloana, aceasta reprezentand Egiptul de Sus. Casa Sudica are aceeasi forma ca altarele inchinate zeitei Nekhbet, iar Casa Nordica seamana cu altarele inchinate zeitei Uto. Ambele cladiri au usile de la intrare pozitionate asimetric. In fiecare cladire se afla un pasaj ingust care duce la o colectie de nise, in care probabil se aflau statui odinioara. Tavanele acestor pasaje au fost sculptate, incat sa semene cu niste grinzi din lemn.
Piramida in trepte a lui Djoser se afla in partea de nord a curtii principale, chiar in mijlocul intregului complex. Aceasta este alcatuita din 6 trepte inegale, care ajung la inaltimea de 62 de metri. Baza are dimensiunile de 109 pe 125 metri. In piramida se gasesc numeroase tunele, unele dintre ele fiind lasate in urma de jefuitorii de morminte, iar altele fiind neterminate. In piramida s-au descoperit numeroase obiecte din ceramica, ce dateaza din timpurile faraonilor anteriori, ceea ce sugereaza ca Djoser ar fi ingropat moastele stramosilor lui in semn de pietate. Infrastructura piramidei a fost construita in stadii si a fost modificata pentru a compensa fiecare schimbare a planurilor de constructie. Punctul central cu adancimea de 28 de metri coboara intr-un labirint de camere si coridoare. In piramida se afla peste 5 700 de metri de puturi, tuneluri, galerii si camere, care fac din aceasta cel mai mare mormant din Regatul Vechi. Intr-una din camere se afla 3 usi false, pe care sunt ilustrate reprezentari ale lui Djoser in timp ce face un ritual si viziteaza altare. Peretele estic al acestei camere este neterminat. Cel putin 4 din galerii au fost folosite drept morminte, iar in doua dintre ele au fost gasite 2 sarcofage intacte din alabastru, in care fusesera inmormantati o femeie tanara si un copil. Datarea cu carbon a confirmat ca acestia fusesera stramosii lui Djoser. S-a tras concluzia ca ori Djoser i-a ingropat din evlavie, ori piramida lui fusese construita pe niste morminte deja existente.
Piramida in trepte a lui Djoser este prima piramida construita in Egipt si, desi s-au facut numeroase cercetari arheologice, aceasta mai are inca multe mistere de rezolvat. Este una din acele minuni ale lumii ce trebuie vizitate macar o data in viata.