Mexic este cunoscut indeosebi datorita superbelor piramide, respectiv civilizatiei maya, ce a lasat in urma, nu doar o bogatie constand in constructii, ci si in cultura si invataturi. Una dintre piramidele ce pot fi vizitate in Mexic este Quetzalcoatl, ce se afla in apropierea orasului Tula. Este vorba, de fapt, despre un impresionant templu, cunoscut drept Piramida B in randul arheologilor. Tot acestia, in urma cercetarilor demarate pe acest site, au ajuns la concluzia ca piramida Quetzalcoatl trebuie asociata zeului Sarpele cu Pene. Aceasta superba constructie, una dintre cele mai vechi atat din Tula, cat si din imprejurimi, a fost construita pe o creasta din calcar.

Piramida Quetzalcoatl1

Multi sunt de parere ca aici ar fi fost marea capitala a populatiei toltece, numita Tollan. Aceiasi cercetatori ne mai spun ca aceasta asezare ar fi fost si unul dintre principalele centre urbane din America Centrala, datorita faptului ca, in secolele al IX-lea si X-lea a.Chr., s-a dezvoltat uluitor de rapid. Chiar si asa, nu putem vorbi despre o suprafata totala impresionanta, ci doar de 13 km patrati. Populatia, in schimb, era destul de mare, asezarea fiind locuita de nu mai putin de 30.000-50.000 de oameni.

Se pare ca templul Quetzalcoatl a fost construit pentru a deveni locul central de organizare a ceremoniilor la Tula; ba chiar, s-a ales si un loc central, piramida fiind ridicata pe o latura a unei piete publice. Importanta acestui templu pentru populatia tolteica, Tollan, se explica si prin notorietatea de care Quetzalcoatl, un mare zeu in vechea America, se bucura, aceasta divinitata fiind venerata atat de populatia maya, cat si de azteci. De asemenea, marele zeu Quetzalcoatl era adorat si de tolteci. E drept ca, la Tula, era asociat cu steaua serii si a diminetii. Impresionanta piramida impresioneaza chiar si astazi, desi nu a reusit chiar sa supravietuiasca in forma sa incipienta.

Piramida Quetzalcoatl11

Laturile sale, cu cinci niveluri, sunt impodobite cu frize decorative, pe care apar reprezentari destul de des intalnite in lumea straveche a Americilor, cum ar fi, de pilda, animale precum jaguari, serpi sau vulturi. Chiar si asa, nu acestea sunt cele mai impresionante reprezentari. Cele care atrag atentia de indata sunt superbele imagini cioplite ale unor imensi razboinici, acestea aflandu-se chiar in varful piramidei.

Potrivit acelorasi cercetatori, aceste figuri, precum si piramida, alaturi de alte structuri din fermecatoarea Tula, au fost pictate in culori vii la acele vremuri. Acestea erau, pana la urma, dovada vie a bogatiei de care capitala se bucura, a prosperitatii ce a dus, in cele din urma, la dezvoltarea asezarii. Din nefericire, aceste vremuri nu au tinut foarte mult timp, intrucat Tula avea sa fie pusa la pamant undeva prin secolul al XII-lea. Se presupune ca un rol decisiv in disparitia Tulei l-a jucat populatia Chichimec, care mai apoi a inceput sa infloreasca treptat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.