Piramidele de la Slătioara reprezintă o rezervaţie naturală din judeţul Vâlcea. Se află la aproximativ 10 kilometri de Horezu, aparţinând, din punct de vedere administrativ, de comunele Slătioara şi Stroeşti. Rezervaţia naturală este una de tip geologic, înscriindu-se în categoria a treia a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii.

Piramidele de la Slătioara (sau Piramidele de pământ de la Slătioara) se întind pe o suprafaţă de 10,5 hectare şi se remarcă printr-un relief divers: piramide care s-au format în urma eroziunii solului, nisipuri, argile şi pietrişuri formate în roci sedimentare şi alte formaţiuni care au luat naştere datorită acţiunilor repetate ale aerului şi apei (vânt, îngheţ şi dezgheţ, şiroire şi spălare).

Piramidele de la Slătioara au fost declarate rezervaţie în anul 2004 şi sunt un obiectiv turistic popular în această zonă a judeţul Vrancea. De asemenea, cei aflaţi în Slătioara îşi pot completa traseul cu vizite la Centrul de ceramică Slătioara şi Biserica din Viorești. Centrul de ceramică conţine lucrări realizate de meşteri locali, obiectele din lut remarcându-se prin simplitatea cu care sunt decorate. Cele mai multe dintre ele sunt de culoare roşie, iar turiştii pot pleca acasă cu câteva suvenire.

Citește și:  Casa Martin Wankel din Sibiu : Obiective turistice Sibiu

piramidele-de-la-slatioara.jpg

Biserica din Viorești, aflată în apropierea Piramidelor de la Slătioara, este un monument istoric. Poartă hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” şi a fost construită în anul 1795, de doi localnici. Biserica nu este una impunătoare, însă tocmai datorită acestui lucru are farmec.

Pictura este una deosebită, chiar dacă mare parte din ea a fost ştearsă de timp. Ctitorul, Ion Ursanu, a fost pictat în exteriorul bisericii, iar tabloul votiv cuprinde şi alte protrete, ale unor oameni care au avut diverse legături cu biserica sau ctitorii (au sprijinit financiar construcţia sau erau rudele lui Ursanu).

Piramidele de la Slătioara sunt frecvent comparate cu Râpă Roșie din Sebeş, deşi dimensiunile lor sunt mult mai mici. Însă ambele merită vizitate, pentru că sunt o dovadă vie că natura ştie să dea naştere unor lucruri cu adevărat frumoase şi fascinante.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.