Pisica cu capul plat este o specie care are fruntea aplatizata, acest aspect fiind evidentiat si datorita urechilor foarte mici si pozitionate mai jos, pe partile laterale ale capului. Arealul ei este alcatuit din regiunile impadurite tropicale din sud-estul Asiei, in Thailanda, Malaezia, Insula Borneo si Sumatra, in zone cu paduri de coasta, plantatii de palmieri, zone umede, mlastinoase si inundabile sau din apropierea raurilor si lacurilor.

Din păcate, distrugerea habitatului și alte amenințări o clasează ca specie vulnerabilă, fiind o prezență rară și tot mai greu de întâlnit în sălbăticie.

Caracteristici fizice și adaptări unice

Exemplarele adulte au lungimea corpului de 41-50 cm, inaltimea la greaban de 22-30 cm si greutatea de 1,5-3 kg.

Intregul corp este acoperit de blana deasa si moale, de culoare roscat-maronie pe partea dorsala si alba pe partea ventrala si zona pieptului. Capul este alungit, puternic aplatizat pe partea superioara, botul scurt, tesit, vibrizele de pe buza superioara sunt lungi si albe. Ochii sunt mari destul de putin distantati intre ei, au irisul de culoare maronie.

Coada este pufoasa si scurta, poate ajunge la lungimea de 13-20 cm. Membrele anterioare si posterioare sunt destul de lungi si inguste, acoperite cu blana roscat-maronie pe partile exterioare si albicioasa pe cele interioare. Degetele sunt bine dezvoltate, au gheare ascutite si membrane interdigitale.

Pisica cu capul plat, Felis planiceps, Foto: felinest.com
Pisica cu capul plat, Felis planiceps, Foto: felinest.com

Dieta și comportamentul de vânătoare semiacvatic

Pisica cu capul plat isi vaneaza prada pe malurile raurilor, intra fara probleme in apa si prinde pesti, creveti, broaste, ataca pe mal mici rozatoare sau prinde mici pasari. Traieste solitar, doar in perioada de imperechere masculul si femela pot fi observati in pereche.

Reproducerea și ciclul de viață al speciei

Perioada de gestatie la femela este 56 de zile, supa care naste 1-3 pui. Acestia sunt alaptati de femela, masculul devine iar solitar chiar dupa imperechere. Puii ajung la maturitatea sexuala la 8-10 luni si devin independenti.

Pisica cu capul plat este o specie vulnerabila, in pericol de disparitie. Are denumirea stiintifica de Felis planiceps, face parte din ordinul Carnivora, familia Felidae.

Adaptări fiziologice pentru viața semiacvatică

Pisica cu capul plat prezintă o serie de adaptări speciale care o ajută să prospere în zonele umede. Ghearele ascuțite și membranele interdigitale îi permit să prindă prada mai ușor, iar blana sa rezistentă la apă îi asigură o bună izolație termică.

De asemenea, ochii mari și poziționați frontal îi oferă o vedere excelentă pentru detectarea mișcărilor în apă, făcând-o un prădător eficient atât pe uscat, cât și în mediul acvatic.

Eforturi de conservare și protecție

Organizațiile internaționale de conservare colaborează pentru a proteja habitatele naturale ale pisicii cu capul plat. Programele de reîmpădurire și protejarea râurilor și mlaștinilor din sud-estul Asiei sunt esențiale pentru supraviețuirea acestei specii. Totodată, inițiativele educaționale în comunitățile locale contribuie la reducerea conflictelor om-animal și la limitarea braconajului.

Video – Pisica cu capul plat: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.