Pisica marmorata este o felina cranivora care traieste intr-un areal ce se intinde din sudul pana in sud-estul Asiei, mai ales in Thailanda, Birmania, Insula Borneo si Sumatra, precum si in India, la poalele Muntilor Himalaya (desi intr-un numar limitat de exemplare) in padurile de foioase si mixte, in padurile formate din copaci vesnic verzi sau in cele umede, de la altitudini cuprinse intre 1500-2900 m.

Aceasta specie este doar putin mai mare decat pisica domestica, la maturitate are lungimea corpului de 42-66 cm, inaltimea la umar de 30-40 cm si greutatea de 2-8 kg. Corpul sau este acoperit cu blana groasa si moale, extraordinar de frumoasa prin desenul de culoare ce face ca animalul sa se asemene cu un leopard.

Pisica marmorata (Felis marmorata), Foto: xamobox.blogspot.ro
Pisica marmorata (Felis marmorata), Foto: xamobox.blogspot.ro

Culoarea de fond este galben-aurie, iar pe ea sunt imprastiate diferite pete mari albe, negre sau maronii – care apar mai ales pe partea dorsala a corpului. Pe partea ventrala coloritul este mai deschis, albicios. Coada este groasa si lunga de 24-36 cm, acoperita de blana cu par scurt galben-auriu cu dungi negre.

Craniul este rotund si mare, botul scurt, pe buza superioara are cateva perechi de vibrize lungi, de culoare deschisa, maxilarele sunt prevazute cu dinti ascutiti si canini albi, lungi ce ii creeaza un aspect fioros. Ochii sunt migdalati, mari, au irisul de culoare galbena-maronie. Urechile sunt mici, au marginile rotunjite, blana de pe partea lor exterioara este neagra si prezinta cate o pata alba, centrala.

Membrele posterioare sunt mai lungi si mai robuste decat cele anterioare, toate sunt perfect adaptate pentru cataratul in copaci, sunt deosebit de flexibile, au degetele terminate cu gheare retractabile, rezistente, curbate si bine ascutite.

Citește și:  Nothozauri, monștri marini preistorici sau șopârle hibride semiacvatice din Triasic

Pisica marmorata este un animal nocturn, care ziua sta ascunsa si doarme, iar dupa apusul soarelui isi incepe expeditiile sale de pradator. Se catara cu usurinta in copaci si coboara intotdeauna cu capul in jos pe trunchiul acestora, face salturi destul de mari si isi mentine echilibrul cu ajutorul cozii foarte lungi.

Este un animal de prada foarte iscusit, poate ataca cu usurinta veverite, broaste, reptile, pasari si rozatoare mici, dar se hraneste si cu hoituri. Vaneaza pe sol sau in copaci, uneori si in apa unde are obiceiul sa prinda pesti.

Dupa imperechere femela are o perioada de gestatie de 66-81 de zile, apoi naste 1-4 pui care la inceput sunt neajutorati si orbi. La nastere pisoii au 100 g si blana de culoare inchisa, cu nenumarate pete negre.

Pisica marmorata, Foto: xamobox.blogspot.ro
Pisica marmorata, Foto: xamobox.blogspot.ro

Ei sunt alaptati de femela, dupa 2 saptamani deschid ochii si sunt intarcati la 4 luni. Exemplarele tinere ajung la maturitatea sexuala la varsta de un an si noua luni. Ca si pisicile domestice si acestea scot sunete ca un mieunat, in perioada de imperechere scot mormaieli si sunt capabile chiar sa toarca.

Speranta de viata la pisica marmorata este in jur de 12 ani in conditii de captivitate.

Pisica marmorata face parte din ordinul Carnivora, familia Felidae si are denumirea stiintifica de Felis marmorata. Este o specie vulnerabila, in pericol de disparitie, numarul de exemplare a scazut in ultimii ani datorita capturarii lor in numar mare pentru comertul cu blana, dar si datorita distrugerii habitatului sau natural. Astazi pisica marmorata este ocrotita prin lege, vanarea ei este interzisa.

Video – Pisica marmorata (Felis marmorata):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.