Daca, la mijlocul secolului al XVIII-lea, marele naturalist suedez Carl Linne, primul care, in lucrarile sale – Systema Naturae si Species Plantarum – face un inventar al vietuitoarelor cunoscute, “boteaza” peste 4000 de specii de animale, in prezent, numarul speciilor cunoscute trece de un milion, dintre care peste 60 000 sunt vertebrate. Dintre acestea, mai mult de jumatate sunt insecte, iar dintre vertebrate, numai 4-5% sunt specii “uriase”. Piticii vertebratelor par sa se fi adaptat mult mai bine la diverse conditii de mediu, supravietuind schimbarilor climatice si ecologice, care au avut loc de-a lungul timpului.

  • Stiati ca… cel mai mic vertebrat din lume a fost descoperit in 2009? Este o broscuta maronie, cu pete negre, si masoara doar 7 – 8 milimetri lungime, iar diametrul este de aproximativ 16 milimetri (cat un banut de un cent). I-a fost dat numele de Paedophryne amauensis, dupa denumirea locului in care a fost gasita – Amau, un sat din Insula Noua Guinee, din Oceanul Pacific, cea mai mare insula tropicala din lume. A fost remarcata in timpul unor unor studii efectuate asupra faunei si a florei locale, de catre o echipa de biologi americani, de la Muzeul de istorie naturala din Louisiana. Masculul, in perioada in care este “indragostit”, scoate niste sunete asemanatoare cu ale insectelor. Broscutele – veritabili pitici ai vertebratelor – traiesc printre frunzele cazute din arborii padurilor tropicale. Pana la aceasta data, cea mai mica broasca din lume era Phyllobates limbatus, descoperita in Cuba , in 1910. Aceasta are in jur de 1,5 centimetri lungime si traieste in padurile de pana la 1000 de metri altitudine, din zonele Santiago de Cuba, Guantanamo, Havana.
  • Stiati ca… dintre pesti, cel mai mic din lume este Paedocypris progenetica? Are maximum 10 milimetri lungime si, pana la descoperirea broscutei din Noua Guinee, era primul pe lista “piticii vertebratelor”. Paedocypris progenetica este o specie endemica din apele Indoneziei, traind in Insula Sumatra, de la ecuator, in provinciile Jambi si Bintan. La fel de mic este si Pandako pygmaeus (7-10 milimetri), descoperit in aceleasi regiuni, in 1907. Multa vreme s-a crezut ca a disparut, pana in 1950, cand prezenta lui in apele lacurilor indoneziene a fost reconfirmata. Un peste foarte mic este si Mistichtys luzonensis, asemanator guvizilor care traiesc in Marea Neagra, dar care are maximum 1,5 centimetri lungime, un cap rotund si aripioarele lipite sub forma unei ventuze. Traieste in lacurile din Filipine.
  • Stiati ca… soparlele au si ele un “pitic”? Este Lepasoma, care masoara in jur de patru centimetri, cantareste 3-4 grame si este o specie endemica din America Centrala.

    Sarpele Typhlops, Foto: bangkokherps.wordpress.com
    Sarpele Typhlops, Foto: bangkokherps.wordpress.com
  • Stiati ca… cel mai mic sarpe din lume este Typhlops? Lungimea lui nu depaseste 2-3 centimetri si maximum 0,8 centimetri grosime. Traieste pe sub pietre, in regiunile sudice ale Asiei centrale si se hraneste cu furnici si alte insecte minuscule.
  • Stiati ca… in randul pasarilor, pe podiumul “piticilor” se afla diverse specii de colibri? Supranumite si “pasari-musca”,  din pricina taliei foarte mici (2-20 centimetri), acesti pitici ai vertebratelor traiesc exclusiv pe teritoriul Americilor, pe o vasta suprafata, din Alaska, pana in America de Sud. Sunt foarte frumos colorate (verde, rosu, gri, negru), chiar daca multe dintre ele nu sunt mai mari decat un bondar si au obiceiuri de insecte. Au ciocul lung si curbat. Pot sa zboare si inainte si inapoi, sa faca volte surprinzatoare si sa scoata triluri complexe. Au o capacitate de a invata (imita) sunete comparabila cu a papagalilor. Cubanezii numesc aceasta pasare “Micul zunzun” – o onomatopee care imita zgomotul rapid al aripilor (8-80 hertz). Piciorusele minuscule nu le permit sa se aseze pe sol, ci numai pe tijele si crengile plantelor. Cea mai mica pasare colibri (“pasarea-albina”) traieste in Cuba, cantareste in jur de 2 grame si femelele depun cele mai mici oua din lume. Pasarile colibri se hranesc cu nectar (90%), cu insecte si cu seva arborilor, de 5-8 ori pe ora, consumand 6-8 calorii pe zi, ceea ce este enorm in raport cu talia lor extrem de mica.

    Liliacul Craseonycteris thonglongya, Foto: thewildlifediaries.com
    Liliacul Craseonycteris thonglongya, Foto: thewildlifediaries.com
  • Stiati ca… cel mai mic liliac din lume este Craseonycteris thonglongya? Cea care l-a descoperit, in pesterile calcaroase din Thailanda, este Kitty Thonglongya. Liliacul cantareste aproximativ 1,5 grame si, cu aripile deschise, masoara 10-12 centimetri.
  • Stiati ca… piticii vertebratelor au un reprezentant si in randul rozatoarelor? Este soarecele-paianjen (Suncus etruscus), din zona tarmului european al Mediteranei, care prefera locurile insorite si stancoase. Seamana, mai degraba, cu un paianjen (de unde si numele) si nu are mai mult de 4 centimetri (cu coada cu tot). Este foarte vioi, mai ales noaptea, cand vaneaza insecte.
  • Stiati ca… antilopa regala (Tragulus nanus) este cel mai mic rumegator? Specific  zonelor sudice ale Asiei, acest mamifer erbivor masoara doar 25-30 de centimetri si nu are mai mult de trei kilograme. Este urmata de Tragulus javanicus (in jur de 40 de centimetri) si 5-6 kilograme.

    Puisori de Cebuella pygmaea, Foto: karlshuker.blogspot.com
    Puisori de Cebuella pygmaea, Foto: karlshuker.blogspot.com
  • Stiati ca… Cebuella pygmaea este cea mai mica maimuta? Printre piticii vertebratelor, este o aparitie ciudata, care poate fi intalnita in padurile tropicale din America de Sud (Brazilia, Columbia, Ecuador). Puii, la nastere, nu au mai mult de cinci centimetri si in jur de 20 de grame greutate. Sunt crescuti, in prima luna, de mascul, dupa care isi cauta singuri hrana, formata, in mare parte, din fructe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.