Pitigoiul codat (Aegithalos caudatus) populeaza nordul si estul Europei, Asia, este intalnit si in Japonia, Germania, foarte frecvent si in tara noastra. El prefera padurile de foioase. Este o pasare vioaie, foarte activa, zboara printre ramurile copacilor, prin tufisuri, convietuieste in grupuri, uneori si cu alte specii de pasari.

Este o pasare cantatoare, de talie mica, are corpul lung de cca. 13 cm. Penajul este pe spate negru-maro cu pete albe, cu o zona rozie pe umeri. Aripile sunt negre cu marginile albe. Capul este alb, deasupra ochilor are o zona neagra.

Coada este lunga de 9 cm, pe partea de deasupra este de culoare neagra cu maro, iar pe partea de dedesubt este albicioasa. Penajul pe burta este de culoare gri cu alb, sub coada este brun-deschisa. Are ciocul mic si negru, ochii si picioarele de asemenea negre.

Este o pasare migratoare partial si, in general, o specie sedentara. In Italia stationeaza pretutindeni, foarte des intalnita in Parcul National Vezuviu. In tara noastra pitigoiul codat prefera padurile, copacii din mediul rural si livezile. Poate fi observat foarte des in stoluri, mai ales iarna.

Citește și:  Bufnița polară, una dintre cele mai mari și agresive specii de păsări prădătoare

pitigoiul codat

Isi construieste cuibul din licheni, muschi, fire de iarba si pene mici. Cuibul este in forma ovala cu un orificiu de intrare foarte mic. Primavara femela depune cca. 9-12 oua, care sunt fragile, mici si albe, pe care le cloceste timp de doua saptamani.

Puii sunt hraniti de ambii parinti cu larve mici. Aceste pasari sunt insectivore, se hranesc cu insecte si larve mici, oua de insecte, paianjeni etc. Iarna, hrana lor este formata din diferite seminte si fructe.

Pitigoiul codat face parte din familia Aegithalidae si se imparte in numeroase subspecii geografice deosebindu-se intre ele prin culoarea penajului.

Va prezentam un video cu pitigoiul codat:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.