Marte este a patra planeta de la Soare. Aceasta are marimea de doar jumatate din cea a planetei noastre si cantareste o zecime fata de Pamant. Toata suprafata ei este mai mica decat toata suprafata de uscat a Pamantului, iar culoarea acesteia este data de prezenta oxidului de fier, cunoscut drept rugina. Suprafata planetei este constituita din roci ce contin bazalt si pe alocuri dioxid de siliciu, plus foarte mult oxid de fier.
Nu exista apa pe Marte datorita presiunii atmosferice scazute, dar exista doua calote polare: Planum Boreum in Nord si Planum Australe in Sud. Daca doar una din acele calote polare s-ar topi, ar inunda intreaga suprafata a planetei, iar nivelul apei la suprafata ar fi de 11 m. Atmosfera pe Marte contine 95% dioxid de carbon, 3% nitrogen, 1.6% argon. Oxigenul este foarte putin prezent, atmosfera continand si multe particule de praf. Un lucru mai putin stiut este ca nu are camp magnetic, fapt ce face ca stratul subtire de atmosfera sa fie usor de distrus de catre Soare.
Gravitatia pe aceasta planeta este mai mica decat cea pe Pamant, poti sari de 3 ori mai sus decat pe pamant, dar scoarta sa este mai groasa decat a planetei noastre. Inclinatia axei este similara pe Marte, de aceea anotimpurile sunt asemanatoare cu cele pe Pamant. Totusi distanta mai mare fata de soare si orbita diferita, fac ca un anotimp sa dureze de 2 ori mai mult. De asemenea, in emisfera de Sud clima este mai dura decat in emisfera de Nord. Furtunile de nisip sunt foarte dese si au loc de obicei cand planeta se afla mai aproape de Soare in timpul orbitarii. Distanta de la Marte la Soare este de 230 milioane de kilometri si dureaza 687 zile ca aceasta sa-si faca rotatia completa in jurul Soarelui, adica 687 zile dureaza un an. O zi are 24 de ore, 39 de minute si aproximativ 35 de secunde. Un an pe aceasta planeta este echivalent cu un an, 320 de zile si 18.2 ore pe Pamant. Temperatura aici este de minus 60 grade Celsius.
In jurul planetei graviteaza 2 sateliti naturali asemanatori cu satelitul nostru, Luna. Acestea poarta numele de Phobos si Deimos, care provin din mitologia greaca. Acesti sateliti se misca diferit unul de celalalt fata de planeta, astfel Phobos rasare in Vest si apune in Est in 11 ore, iar Deimos rasare in Est si apune in Vest si dureaza 2.7 zile. Phobos are masa de 7 ori mai mare decat Deimos, iar orbita sa instabila o va propulsa intr-o coliziune cu Marte in viitorul apropiat. Asta va sfarama satelitul in bucati ce vor continua sa orbiteze in jurul planetei si vor forma un inel.
Pe Marte se gaseste cel mai mare vulcan din Sistemul Solar, numit Olympus Mons, cu o inaltime de aproximativ 26.870 kilometri, de 3 ori mai inalt ca Muntele Everest, si se intinde pe 600 kilometri. Se gaseste in emisfera de Nord – Vest. Datorita acestei dimensiuni se poate vedea cu usurinta din spatiu. Tot aici gasim si cel mai mare canion din Sistemul Solar, care se gaseste in zona Ecuatorului planetei si se numeste Valles Marineris. Are 4000 de kilometric in lungime, aproape cat Europa, si lat de 200 kilometri, iar cea mai mare adancime este de 7 kilometri. S-a creat prin eroziune si prin miscarea placilor tectonice.
Dintre toate misiunile pe Marte doar o treime au avut succes, acest fapt ducand la botezarea ei cu numele Triunghiul Bermudelor din Sistemul Solar. Pana acum, aproximativ 30 de nave robotizate au fost trimise care au inclus roboti care sa aterizeze, roboti cercetasi si roboti care sa orbiteze in jurul planetei. Doar 5 roboti cercetasi sau rovers au fost trimisi in total. Primii doi au fost trimisi in 1971 si au esuat, al treilea, trimis in 1997, a reusit aterizarea, dar cateva luni mai tarziu a esuat si acesta. Ultimii doi cercetasi au fost trimisi in iunie si iulie 2003 si au aterizat in ianuarie 2004. Dupa 5 ani de succes, acestia inca isi continua misiunea trimitand constant date importante care vor ajuta la dezlegarea misterului planetei de catre oamenii de stiinta.
Dintre toate planetele din acest Sistem Solar, Marte este singura care ar putea, intr-un viitor in care tehnologia ne va permite, sa fie colonizata. Momentan dureaza 9 luni de zile ca o nava spatiala de acum sa ajunga pe aceasta planeta, dar in viitor, prin folosirea altor tehnici de propulsie a navelor spatiale, timpul s-ar putea micsora pana la doar cateva saptamani. Infiintarea unor colonii pe Marte este o provocare, atat din punct de vedere economic, cat si din punct de vedere tehnologic. Totusi, se fac eforturi pentru a rezolva toate problemele si pentru a transforma acest proiect in realitate in viitorul apropiat.