Planetariul Baia Mare este primul planetariu public care s-a deschis în România şi singurul până în 2010 din zona Transilvaniei. Planetariul se numeşte oficial Complexul de Astronomie Populară şi face parte din Muzeul de Mineralogie din Baia Mare.

Primul planetariu public din ţara noastră a fost inaugurat în anul 1969, una din cele mai vechi ştiinţe ale lumii simţind nevoia să fie reprezentată şi în România. Lucrările pentru planetariu trebuiau să se desfăşoare pe o perioadă de trei ani (1967 – 1970), însă, din diverse motive, ele au durat doar o vară. În anul 1973, a fost adăugat Observatorul astronomic, utilajele pentru ca cele două să funcţioneze fiind aduse tocmai din Germania.

Cei care au deschis Planetariul Baia Mare au vrut să îl împartă în patru încăperi, fiecare cu o destinaţie precisă: microplanetariul, cupola în care să fie puse telescopul Cassegrain şi dispozitivul cu care se fotografiază planetele şi Luna, staţia solară cu celostatul polar şi platforma în aer liber cu o lunetă ecuatorială şi încă una. Încă de când a fost deschis, planetariul a atras numeroşi vizitatori, pasionaţi de astronomie sau împinşi de curiozitatea de a afla lucruri interesante.

Dacă până în anul 1991 Planetariul Baia Mare a fost administrat de Primăria oraşului, în acel an a trecut în administraţia Muzeului Judeţean Maramureş. Astăzi, Complexul de Astronomie Populară ocupă o suprafaţă de 350 m² şi are trei sectoare – Planetariul, Camera Solară şi Observatorul Astronomic.

Holurile clădirii însumează 120 m², pereţii lor fiind o expoziţie permanentă: vizitatorii pot afla informaţii despre mişcările care apar pe bolta cerească, despre structurile sistemului solar, Pământului şi Universului, dar şi informaţii despre activităţile de teren.

Domul planetariului este cupola prevăzută iniţial, care are un diametru de opt metri şi care poate găzdui 100 de persoane. În dom, se găseşte un proiector stelar ZKP-1, care oferă diverse demonstraţii interesante. Camera solară, a cărei suprafaţă este de 100 m², prezintă istoria astronomiei, punctând şi contribuţia ţării noastre în cercetarea spaţiului cosmic.

Holurile Observator şi Planetariu conţin expoziţia permanentă „Universul în Mileniul III”, unde vizitatorii pot afla informaţii despre mijloacele de cercetare folosite în spaţiul cosmic, despre nave şi zboruri spaţiale şi multe altele.

Tot din complex face parte şi Sala „Gavrilă Tomoiaga”, o sală multifuncţională în care se găseşte expoziţia permanentă „Sistemul Solar”. Sala este folosită şi că sală de conferinţe sau spectacol (are o capacitate de 100 de locuri), dar şi ca sala pentru activităţi educaţionale (ateliere multimedia, proiecţii video etc). Deseori, în curtea planetariului, au loc observaţii astronomice.

Planetariul Baia Mare iese în evidenţă şi prin colecţia de timbre a căror tematică este, bineînţeles, astronomia. Albumul filatelic „Omul în spaţiul extraterestru” conţine în jur de 700 de timbre şi i-a aparţinut lui Aurel Feştilă, filatelist renumit în Baia Mare şi un pasionat de ştiinţă astronomiei. Complexul are şi un magazin, Astromagazin, care se află în holul intrării şi unde vizitatorii pot cumpăra binocluri, telescoape, cărţi poştale, hărţi stelare, postere şi alte obiecte legate de astronomie.

Planetariul Baia Mare este unul dintre cele mai populare planetarii din România, acest lucru datorându-se în special faptului că, timp de mulţi ani, a fost singurul din ţară. Complexul poate fi vizitat de marţi până duminică, cei care vor să îl vadă fiind nevoiţi să plătească o mică taxă de intrare, redusă pentru anumite categorii (elevi, studenţi şi grupuri organizate).

Planetariul propune expoziții interactive și sesiuni de observații ale cerului, utilizând tehnologie modernă pentru a ilustra și explica fenomenele cosmice, de la mișcările planetelor la structura galaxiilor.

În calitate de punct de atracție turistică, planetariul atrage vizitatori din întreaga țară și din străinătate, contribuind semnificativ la profilul cultural și educațional al regiunii Maramureș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.